Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)
Marcowe
Składniki:
- pilzneński 5,3 kg;
- monachijski 0,7 kg;
- karmel jasny 0,5kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 30 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager;
- mech irlandzki 5g.
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 30'
- podgrzanie na 64-62°C i 20'
- podgrzanie na 72-70°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 10l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' - Lubelski 25g + mech
- 55' - Lubelski 10g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,5°Blg i 26,5l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66,2%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
Marcowe
Składniki:
- pilzneński 5,3 kg;
- monachijski 0,7 kg;
- karmel jasny 0,5kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 30 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager;
- mech irlandzki 5g.
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 30'
- podgrzanie na 64-62°C i 20'
- podgrzanie na 72-70°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 10l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' - Lubelski 25g + mech
- 55' - Lubelski 10g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,5°Blg i 26,5l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66,2%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
Comment