Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #481
    Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,5°Blg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #482
      Warka LXXVII - Schwarzbier św. Partyk 14°Blg (25-III-2008r.)

      Schwarzbier
      Składniki:
      - pilzneński 3 kg;
      - monachijski 1,4 kg;
      - czekoladowy 0,3 kg;
      - karmelowy ciemny 0,34 kg;
      - palony jęczmień 0,16 kg;
      - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
      - drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.

      Zacieranie:
      - 17l wody do 56°C i słód
      - 52°C i 10'
      - podgrzanie na 62°C i 25'
      - podgrzanie na 72°C i 30'
      - podgrzanie do 75°C filtracja

      Filtrowanie:
      Po 10' przerwy.

      Wysładzanie:
      - 2* po 5l, reszta po 4l wody

      Chmielenie:
      - 0' - 40 g;
      - 45' -15 g;
      - 55 -15 g;
      - 60' chłodzenie
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #483
        Warka LXXVII - Czorny borsztajn (25-III-2008r.)

        Tytuł jak wyżej-tyn enter tyla razy mnie kulo.
        Ile to zaroski łoboczymy. Chłodzi się.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #484
          Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5°Blg (25-III-2008r.)

          Wydajność:
          11,5°Blg i 26,5l+2 w butelce do refermentacji . Wydajność 66,8+%.

          Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #485
            Warka LXXI - Czerwone lutowe 12ºBlg (26-II-2008r.)

            Dziś rozlałem do jednej beczki 5l oraz 42 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
            Spadło do 3,2ºBlg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #486
              Warka LXXVIII - Czorno zołza (27-III-2008r.)

              Dziś właśnie zacierany jest kolejny schwarzbier.
              Składniki:
              - pilzneński 3 kg;
              - monachijski 1,6 kg;
              - czekoladowy 0,3 kg;
              - palony jęczmień 0,3 kg;
              - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
              - drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.

              Planowane zacieranie:
              - 20l wody do 56°C i słód
              - 52°C i 10'
              - podgrzanie na 62°C i 25'
              - podgrzanie na 72°C i 30'
              - podgrzanie do 75°C filtracja
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #487
                Warka LXXVIII - Czorno zołza (27-III-2008r.)

                C.D.

                Filtrowanie:
                Po 10' przerwy.

                Wysładzanie:
                - 7l, reszta po 4l wody

                Chmielenie:
                - 0' - 40 g;
                - 45' -15 g;
                - 55 -15 g;
                - 60' chłodzenie

                Wydajność:
                12°Blg i 24,5l+2 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%.

                Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #488
                  Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

                  Zabutelkowałem do 51 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy. Spadło do 3,5ºBlg.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #489
                    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe

                    Przelane na cichą. Spadło na 4ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #490
                      Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

                      Dziś przelane na cichą-spadło na 3ºBlg. Piwo w smaku bardzo obiecujące i klarowne jak cholera (w końcu użyłem 20g mchu).
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #491
                        Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5ºBlg (25-III-2008r.)

                        Przelane dziś na cichą. Spadło na 4ºBlg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #492
                          Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)

                          Dziś rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 13 butelek 0,5l.
                          Spadło do 3,8ºBlg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #493
                            Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

                            Rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 44 butelek 0,5l oraz jednej beczki 5l. Spadło do 3,5ºBlg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #494
                              Warka LXXVIII - Czorno zołza 12ºBlg (27-III-2008r.)

                              Przelane na cichą-spadło na 3,5ºBlg.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #495
                                Sezon na dolniaki zakończyłem.
                                Dziś posadziłem sztobry Marynki i Lubelskiego z pominięciem Browamatora. Razem poszło 31 do ziemi. Zeszło roczne wylazły z ziemi (Marynka 5 z 5-ciu, Lubelski 3 z 5-ciu oraz Magnum 4 z 8-miu).
                                Dziś odmierzyłem już słód na pszeniczne jasne i ciemne, ale nie wiem kiedy będę warzył-nie mam coś ostatni dużo czasu.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...