Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Otwarłem dojść już starą (tylko z 10-X-2007butelkowane) butelkę XXXVIII warki Flaps.
    W okresie 2-3 miesiącu od butelkowania było bardzo smaczne, a teraz wiem, że już bardzo dużo straciło. To samo mogę powiedzieć o pszeniczniakach. Familok (tripel) bardzo smaczny.
    Ciekawe jak pszeniczne leżąc w sklepie jest długo tak smaczne? A jak widze Tyskie w tych minimarketach poukładane skrzynki po całej ścianie bocznej sklepu to aż nie chcę wiedzieć co sobą może reprezentować, gdy tak se leży przez parę miesięcy
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Po dłuższej przerwie pierwsze w tym roku piwo pszeniczne zaciera się.
      Z saszetki 3068 Weihenstephan Weizen zrobiłem starter z 1/4 jego części. Drożdze już gotowe do pracy.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

        Składniki:
        - pilzneński 1,8 kg;
        - pszeniczny 3,2 kg;
        - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
        - drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

          Przebieg zacierania:
          - 20l wody do 46°C i słód
          - 44°C i 15
          - 52°C i 10'
          - podgrzanie na 64-62°C i 25'
          - podgrzanie na 72°C i 30'
          - podgrzanie do 76°C filtracja
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

            Wydajność:
            11°Blg i 26l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 65%.

            Drożdze zadam jutro jak się schłodzi. Woda mineralna (wg Marusi piwo ma mieć to coś ).
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

              Dziś drożdze zadałem w 17°C.
              Jeszcze opisa warzenia, bo coś wczorej zapomniałem.
              - 0' - 22 g;
              - 15' -15 g;
              - 45 -15 g;
              - 60' chłodzenie.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Dziś drożdze zadałem w 17°C.
                Jeszcze opisa warzenia, bo coś wczorej zapomniałem.
                - 0' - 22 g;
                - 15' -15 g;
                - 45 -15 g;
                - 60' chłodzenie.
                Po co tyle chmielu??
                20g na początku by wystarczyło (chyba, że to Lubelski to ta druga dawka tez miała sens).
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Po co tyle chmielu??
                  20g na początku by wystarczyło (chyba, że to Lubelski to ta druga dawka tez miała sens).
                  Całość to Lubelski.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe

                    Dziś rozlane do 55 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                    Spadło do 3,6ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

                      Przebieg fermentacji: 12ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
                      Rozlane z dodatkiem 1,4 l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 9 butelek 0,33l.
                      Piwo dużo lepsze niż PilsnerU. i klarowne.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5ºBlg (25-III-2008r.)

                        Rozlane do 41 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l i jednej 5l beczki z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

                          Dziś zlane na cichą. Spadło do 2,5°Blg. Drożdze zebrałem do prawdopodobnego środowego kolejnego warzenia.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXXVIII - Czorno zołza 12ºBlg (27-III-2008r.)

                            Dziś rozlałem z 1,5l rezerwy do 39 butelek 0,5l oraz beczki 5l.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

                              Właśnie się zaciera.
                              Składniki:
                              - pilzneński 1,7 kg;
                              - pszeniczny 3 kg;
                              - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                              - wiedeński 0,2 kg;
                              - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
                              - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
                              - drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

                                Przebieg zacierania:
                                - 20l wody do 44°C i słód
                                - 40°C i 15'
                                - 44°C i 15'
                                - 52°C i 15'
                                - podgrzanie na 63-62°C i 35'
                                - podgrzanie na 72°C i 30'
                                - podgrzanie do 76°C filtracja
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...