Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #496
    Otwarłem dojść już starą (tylko z 10-X-2007butelkowane) butelkę XXXVIII warki Flaps.
    W okresie 2-3 miesiącu od butelkowania było bardzo smaczne, a teraz wiem, że już bardzo dużo straciło. To samo mogę powiedzieć o pszeniczniakach. Familok (tripel) bardzo smaczny.
    Ciekawe jak pszeniczne leżąc w sklepie jest długo tak smaczne? A jak widze Tyskie w tych minimarketach poukładane skrzynki po całej ścianie bocznej sklepu to aż nie chcę wiedzieć co sobą może reprezentować, gdy tak se leży przez parę miesięcy
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #497
      Po dłuższej przerwie pierwsze w tym roku piwo pszeniczne zaciera się.
      Z saszetki 3068 Weihenstephan Weizen zrobiłem starter z 1/4 jego części. Drożdze już gotowe do pracy.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #498
        Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

        Składniki:
        - pilzneński 1,8 kg;
        - pszeniczny 3,2 kg;
        - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
        - drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #499
          Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

          Przebieg zacierania:
          - 20l wody do 46°C i słód
          - 44°C i 15
          - 52°C i 10'
          - podgrzanie na 64-62°C i 25'
          - podgrzanie na 72°C i 30'
          - podgrzanie do 76°C filtracja
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #500
            Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

            Wydajność:
            11°Blg i 26l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 65%.

            Drożdze zadam jutro jak się schłodzi. Woda mineralna (wg Marusi piwo ma mieć to coś ).
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #501
              Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

              Dziś drożdze zadałem w 17°C.
              Jeszcze opisa warzenia, bo coś wczorej zapomniałem.
              - 0' - 22 g;
              - 15' -15 g;
              - 45 -15 g;
              - 60' chłodzenie.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #502
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Dziś drożdze zadałem w 17°C.
                Jeszcze opisa warzenia, bo coś wczorej zapomniałem.
                - 0' - 22 g;
                - 15' -15 g;
                - 45 -15 g;
                - 60' chłodzenie.
                Po co tyle chmielu??
                20g na początku by wystarczyło (chyba, że to Lubelski to ta druga dawka tez miała sens).
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #503
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Po co tyle chmielu??
                  20g na początku by wystarczyło (chyba, że to Lubelski to ta druga dawka tez miała sens).
                  Całość to Lubelski.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #504
                    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe

                    Dziś rozlane do 55 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                    Spadło do 3,6ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #505
                      Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

                      Przebieg fermentacji: 12ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
                      Rozlane z dodatkiem 1,4 l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 9 butelek 0,33l.
                      Piwo dużo lepsze niż PilsnerU. i klarowne.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #506
                        Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5ºBlg (25-III-2008r.)

                        Rozlane do 41 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l i jednej 5l beczki z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #507
                          Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

                          Dziś zlane na cichą. Spadło do 2,5°Blg. Drożdze zebrałem do prawdopodobnego środowego kolejnego warzenia.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #508
                            Warka LXXVIII - Czorno zołza 12ºBlg (27-III-2008r.)

                            Dziś rozlałem z 1,5l rezerwy do 39 butelek 0,5l oraz beczki 5l.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #509
                              Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

                              Właśnie się zaciera.
                              Składniki:
                              - pilzneński 1,7 kg;
                              - pszeniczny 3 kg;
                              - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                              - wiedeński 0,2 kg;
                              - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
                              - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
                              - drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #510
                                Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

                                Przebieg zacierania:
                                - 20l wody do 44°C i słód
                                - 40°C i 15'
                                - 44°C i 15'
                                - 52°C i 15'
                                - podgrzanie na 63-62°C i 35'
                                - podgrzanie na 72°C i 30'
                                - podgrzanie do 76°C filtracja
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...