Przebieg zacierania:
...
- 40°C i 15'
- 44°C i 15'
- 52°C i 15'
...
Dotychczas nie spotkałem się nigdzie na forum z takim zacieraniem. Możesz objaśnić początkującemu co zamierzałeś osiągnąć robiąc takie przerwy?
Dotychczas z tego co wyczytałem robiło się jedną w okolicach 43-44C i potem w 52C. ( o tej w 63C nie wspominam). Ty zaś zrobiłeś w 40C w 44C i w 52C.
- przerwa zakwasająca jest w 38°C;
- przerwa ferulikowa w 44°C;
- przerwa białkowa w 52°C;
- przerwa maltozowa to już wiesz.
Sam pisałeś o przerwach więc wiesz.
Ciepło na dworze więc szkoda tak fajnej pogody, ale na piwo też przyszedł czas.
Słody ześrutowane więc czas po robocie poświęcić trochę czasu (ostatnio i tak skromnego).
Jako, że dziś są urodziny Arta, a wiadomo serwis Browar.Biz bardzo przychyla się piwowarom domowym uwarzę dziś piwo www.browar.biz.
Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.
Zdrowie Arta
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
Comment