Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Filtracja / Wysładzanie po 5l.

    Chmielenie:
    0' - goryczkowy
    50' - aromatyczny
    60' - chłodzenie.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)

      Ok. 19/30 juz przelane więc i po robocie.
      Wyszło 26l 12°Blg. Wydajność 62,5%.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

        No-drożdze po 14h pracują aż miło.
        Czyli wszystko ok.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

          Dziś rozlane do flaszek z dodatkiem 1,8l rezerwy. Spadło do 3°Blg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)

            Drożdze dodałem w 20°C dnia następnego z rana (czyli 1-go maja).
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)

              W dzisiejsze święto po przyjeździe z ostravskiej giełdy czas na pszenicę.

              Skład:
              - pszeniczny 3,2 kg;
              - pilzeński 2 kg;
              - chmiel szyszki Lubelski 07' 60g;
              - gęstwa warki LXXX (jutro zadam i przeleję na cichą).

              Przebieg zacierania:
              - 44°C - 10'
              - 52°C - 10'
              - 63°C - dekokcja trójwarowa (odebrałem do 5l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła-tak 3 razy).
              - gdy 76°C do filtratora.

              Wysładzanie:
              - po 5l wody ok 76°C

              Obecnie się chmieli.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)

                No i już po warzeniu.

                Warzenie:
                - 0' - 25g;
                -15'- 20g;
                -45'- 15g;
                -60'- chłodzenie.

                Ostało 26l o 11°Blg. Wydajność to yno 60%-coś mi ostatnio ciańko wyłażi, ale pewnie bydzie dobre.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)

                  Dziś przelałem na cichą.
                  Drożdze zadałem do LXXXIII warki, przelewam a tu kicha-kwaśne piwo.
                  Trudno się mówi i czyni by się nie powtórzyło. Będzie na chleb lub też pojedzie na wieś.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

                    Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
                    Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
                    Zadam później suchymi drożdzami.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

                      Właśnie przelałem do tanka i zadałem drożdzami WB-06 w 18°C.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
                        Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
                        Zadam później suchymi drożdzami.
                        Które Ci skisły? Gęstwa, czy to co hodowałeś w osobnych pojemnikach?
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Które Ci skisły? Gęstwa, czy to co hodowałeś w osobnych pojemnikach?
                          Warka LXXX mi się skisła. A że drożdze z niej dałem do wczorajszej warki to musiałem coś zrobić. Może bydzie dobrze.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)

                            Dziś zlałem na cichą. Nie ma kwaśne i nawet dobre-dojść palone. Zlazło do 4,5°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

                              Dziś zabutelkowałem do butelek 0,66l.
                              Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

                                Choć już tydzień po butelkowaniu wczorej otwarłem i sam.... gazu mało. Więc próbuję a tu lekko kwaskowate.
                                No to już mom pomału jość tych drożdzy.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X