Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #526
    Filtracja / Wysładzanie po 5l.

    Chmielenie:
    0' - goryczkowy
    50' - aromatyczny
    60' - chłodzenie.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #527
      Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)

      Ok. 19/30 juz przelane więc i po robocie.
      Wyszło 26l 12°Blg. Wydajność 62,5%.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #528
        Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

        No-drożdze po 14h pracują aż miło.
        Czyli wszystko ok.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #529
          Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

          Dziś rozlane do flaszek z dodatkiem 1,8l rezerwy. Spadło do 3°Blg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #530
            Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)

            Drożdze dodałem w 20°C dnia następnego z rana (czyli 1-go maja).
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #531
              Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)

              W dzisiejsze święto po przyjeździe z ostravskiej giełdy czas na pszenicę.

              Skład:
              - pszeniczny 3,2 kg;
              - pilzeński 2 kg;
              - chmiel szyszki Lubelski 07' 60g;
              - gęstwa warki LXXX (jutro zadam i przeleję na cichą).

              Przebieg zacierania:
              - 44°C - 10'
              - 52°C - 10'
              - 63°C - dekokcja trójwarowa (odebrałem do 5l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła-tak 3 razy).
              - gdy 76°C do filtratora.

              Wysładzanie:
              - po 5l wody ok 76°C

              Obecnie się chmieli.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #532
                Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)

                No i już po warzeniu.

                Warzenie:
                - 0' - 25g;
                -15'- 20g;
                -45'- 15g;
                -60'- chłodzenie.

                Ostało 26l o 11°Blg. Wydajność to yno 60%-coś mi ostatnio ciańko wyłażi, ale pewnie bydzie dobre.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #533
                  Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)

                  Dziś przelałem na cichą.
                  Drożdze zadałem do LXXXIII warki, przelewam a tu kicha-kwaśne piwo.
                  Trudno się mówi i czyni by się nie powtórzyło. Będzie na chleb lub też pojedzie na wieś.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #534
                    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

                    Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
                    Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
                    Zadam później suchymi drożdzami.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #535
                      Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

                      Właśnie przelałem do tanka i zadałem drożdzami WB-06 w 18°C.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #536
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
                        Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
                        Zadam później suchymi drożdzami.
                        Które Ci skisły? Gęstwa, czy to co hodowałeś w osobnych pojemnikach?
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #537
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Które Ci skisły? Gęstwa, czy to co hodowałeś w osobnych pojemnikach?
                          Warka LXXX mi się skisła. A że drożdze z niej dałem do wczorajszej warki to musiałem coś zrobić. Może bydzie dobrze.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #538
                            Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)

                            Dziś zlałem na cichą. Nie ma kwaśne i nawet dobre-dojść palone. Zlazło do 4,5°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #539
                              Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

                              Dziś zabutelkowałem do butelek 0,66l.
                              Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #540
                                Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

                                Choć już tydzień po butelkowaniu wczorej otwarłem i sam.... gazu mało. Więc próbuję a tu lekko kwaskowate.
                                No to już mom pomału jość tych drożdzy.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...