Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwsze pszeniczne tego roku (LXXIX) jest jednak kwaśne, lekko kwaśne- do wypicia.
    Drugie pszeniczne (LXXX) to już ekstra kwaśne wyszło-ale na chleb w sam raz.
    Martwi mnie jednak że pszenicę jest tak ciężko zrobić na 3068 a na suchych wychodzi.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

      Przelane na cichą. Zeszło na 5°Blg. Jest bardzo mętne, ale smaczne, choć cukier robi swoje.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • gniady
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.12
        • 146

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.
        Możesz podpowiedzieć jak to kwaśne piwo wykorzystujesz do wypieku chleba? Jakiś zakwas z tego robisz? ot zagadka.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
          Możesz podpowiedzieć jak to kwaśne piwo wykorzystujesz do wypieku chleba? Jakiś zakwas z tego robisz? ot zagadka.
          Zamiast wody.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

            W sobotę przelałem na cichą-spadło na 3,5°Blg.
            Smak normalny, strasznie mętne.
            Piszę teraz, bo miałem małe zdarzenie na drodze, wybralem kolizję niż czołóka z motocyklistą.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Plany tego tygodnia są wielkie jak i długi weekend.
              Dziś pszeniczne ciemne, ześrutowane dojść dawno.
              Dziś ześrutowałem po jednym ciemnym i jasnym z chęcią zacieranie na lenia. Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?
                Właściwie to w ogóle nie trzeba podgrzewać i od razu możesz przenieść do filtracji tylko, że wtedy będzie trochę gorsza wydajność.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzneński 1,7 kg;
                  - pszeniczny 3 kg;
                  - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                  - wiedeński 0,2 kg;
                  - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
                  - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
                  - drożdze WB-06.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

                    Przebieg zacierania:
                    - 44°C - 15'
                    - 52°C - 10'
                    - 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
                    - gdy 75°C do filtratora.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

                      Warzenie:
                      - 0' - 25g;
                      -15'- 20g;
                      -45'- 12g;
                      -60'- chłodzenie.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        - 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
                        - gdy 75°C do filtratora.
                        przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
                          Ha, Twoja uwaga będzie realizowana następnym razem. Dzięki za info.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)
                            Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-20

                            No to wyszło 25,5l+1,8l rezerwy 12°Blg. Wydajność 68,5%.
                            Drożdże zadam jutro jak się schłodzi.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

                              Dziś suche drożdże rozypałem po powierzchni. Temp. jest 19°C.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

                                Dziś rozlałem z 1,6l rezerwy do flaszek: 27*0,5l, 39*0,3l. Zeszło na 5°Blg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...