Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #541
    Pierwsze pszeniczne tego roku (LXXIX) jest jednak kwaśne, lekko kwaśne- do wypicia.
    Drugie pszeniczne (LXXX) to już ekstra kwaśne wyszło-ale na chleb w sam raz.
    Martwi mnie jednak że pszenicę jest tak ciężko zrobić na 3068 a na suchych wychodzi.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #542
      Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

      Przelane na cichą. Zeszło na 5°Blg. Jest bardzo mętne, ale smaczne, choć cukier robi swoje.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • gniady
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.12
        • 146

        #543
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.
        Możesz podpowiedzieć jak to kwaśne piwo wykorzystujesz do wypieku chleba? Jakiś zakwas z tego robisz? ot zagadka.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #544
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
          Możesz podpowiedzieć jak to kwaśne piwo wykorzystujesz do wypieku chleba? Jakiś zakwas z tego robisz? ot zagadka.
          Zamiast wody.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #545
            Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

            W sobotę przelałem na cichą-spadło na 3,5°Blg.
            Smak normalny, strasznie mętne.
            Piszę teraz, bo miałem małe zdarzenie na drodze, wybralem kolizję niż czołóka z motocyklistą.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #546
              Plany tego tygodnia są wielkie jak i długi weekend.
              Dziś pszeniczne ciemne, ześrutowane dojść dawno.
              Dziś ześrutowałem po jednym ciemnym i jasnym z chęcią zacieranie na lenia. Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #547
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?
                Właściwie to w ogóle nie trzeba podgrzewać i od razu możesz przenieść do filtracji tylko, że wtedy będzie trochę gorsza wydajność.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #548
                  Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzneński 1,7 kg;
                  - pszeniczny 3 kg;
                  - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                  - wiedeński 0,2 kg;
                  - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
                  - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
                  - drożdze WB-06.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #549
                    Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

                    Przebieg zacierania:
                    - 44°C - 15'
                    - 52°C - 10'
                    - 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
                    - gdy 75°C do filtratora.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #550
                      Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

                      Warzenie:
                      - 0' - 25g;
                      -15'- 20g;
                      -45'- 12g;
                      -60'- chłodzenie.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #551
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        - 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
                        - gdy 75°C do filtratora.
                        przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #552
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
                          Ha, Twoja uwaga będzie realizowana następnym razem. Dzięki za info.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #553
                            Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)
                            Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-20

                            No to wyszło 25,5l+1,8l rezerwy 12°Blg. Wydajność 68,5%.
                            Drożdże zadam jutro jak się schłodzi.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #554
                              Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

                              Dziś suche drożdże rozypałem po powierzchni. Temp. jest 19°C.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #555
                                Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

                                Dziś rozlałem z 1,6l rezerwy do flaszek: 27*0,5l, 39*0,3l. Zeszło na 5°Blg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...