Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #556
    Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)

    Kolejne piwo dziś rozlane z dodatkiem 1,5l rezerwy do 2 kegów 5l oraz 29 butelek 0,5l.
    Spadło na 4°Blg. Piana znakomita a smak mocno palony-tak jak lubię.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #557
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
      Ha, Twoja uwaga będzie realizowana następnym razem. Dzięki za info.
      Podobno powinno się gotować do całkowitego zaniku piany, u mnie to było od 8 do 12 minut, tyle że, zawsze przy słodach jasnych.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #558
        Ha, to jeszcze jaśniej omówiono.
        Tak więc następnym razem się zobaczy.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #559
          Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

          Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do różnych flaszek patentowych oraz do jednej beczki 5l. Spadło do 2,3°Blg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #560
            Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

            Składniki:
            - pilzneński 4,7 kg;
            - karmel ciemny 0,5 kg;
            - chmiel Marynka granulat 20 g;
            - chmiel Lubelski granulat 30 g;
            - drożdze suche S-04

            Zacieranie:
            - 15l wody do 70°C i słód
            - podgrzanie na 67°C i 2,5h'
            - podgrzanie do 76°C filtracja

            Filtrowanie:
            Po 10' przerwy.

            Wysładzanie:
            - po 5l

            Chmielenie:
            - 0' - goryczkowy
            - 50'- aromatyczny
            - 60' chłodzenie


            Wydajność:
            12°Blg i 25,5l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 66%.

            Drożdże zadam jutro z rana.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #561
              Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

              Składniki:
              - pilzneński 4,7 kg;
              - karmel wiedeński 0,7 kg;
              - chmiel Marynka granulat 50 g;
              - chmiel Lubelski granulat 45 g;
              - drożdze suche S-04

              Zacieranie:
              - 15l wody do 70°C i słód
              - podgrzanie na 67°C i 2,5h'
              - podgrzanie do 76°C filtracja

              Filtrowanie:
              Po 10' przerwy.

              Wysładzanie:
              - po 5l

              Chmielenie:
              - 0' - goryczkowy
              - 45'- aromatyczny
              - 60' chłodzenie


              Wydajność:
              11°Blg i 26l+2,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,5%.

              Drożdże zadam jutro z rana.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #562
                WARKA LXXXV i LXXXVI

                Dziś zadałem drożdże rozsypałem w temp. 23°C.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #563
                  Dziś tak dla zabicia czasu policzyłem dotychczasowe zużycie słodu. Wyszło 460 kg z czego jest/było 20hl piwa.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-05-27, 12:37.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #564
                    Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

                    Przelane na cichą. Zeszło na 3,4°Blg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #565
                      Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

                      Przelane na cichą. Zeszło na 4°Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #566
                        Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

                        Przelane na cichą. Zeszło na 3°Blg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #567
                          Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

                          Dziś zabutelkowałem do 38 butelek 0,5l, jednej 0,7l oraz 6 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Zeszło na 3°Blg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #568
                            Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)

                            Dziś czas warzyć.
                            Już zatarte obecnie się filtruje.
                            Składniki:
                            - pale ale 4 kg;
                            - karmel jasny 0,7 kg;
                            - pszeniczny 0,5 kg;
                            - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg;
                            - chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
                            - chmiel Lubelski szyszki 07' 45 g;
                            - laktoza 1 kg.

                            Zacieranie:
                            - 20l wody do 56°C i słód
                            - 53°C - 10'
                            - podgrzanie na 64°C i 25'
                            - podgrzanie do 72°C i 30'
                            - podgrzanie na 76 i filtracja.

                            Warzenie:
                            0' - Marynka
                            35' - Lubelski 30 g i laktoza;
                            55' - reszta Lubelskiego.
                            60' - koniec
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #569
                              Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

                              Wyszło mi 24l + 1,5l do rezerwy (przed dodaniem laktozy) o 17°Blg . Wydajność nie wiem, może kiery mi porachuje.
                              Drożdze zadom jutro z rana.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #570
                                Warka LXXXVIII - Grodzkie (07-VI-2008r.)
                                Warka LXXXVIII- Grodzkie (07-VI-2008r.)

                                Składniki:
                                - Wędzony 2,1 kg;
                                - pszeniczny 1,4 kg;
                                - zakwaszający 0,1 kg;
                                - chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
                                - drożdze S-33.

                                Zacieranie:
                                - 70°C i 30'
                                - podgrzanie do 74°C i 30'
                                - podgrzanie na 76 i filtracja.

                                Warzenie:
                                0' - 35 g;
                                30' - 20 g;
                                60' - koniec
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...