Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #571
    Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)

    Wyszło 25l+2,5rezerwy o 8°Blg. Zadane będą drożdzami S-33 jutro z rana-chyba. 3,6
    Wydajność ok. 65%.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #572
      Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

      Wczoraj w połednie zadalem Wyeast 1187 Ringwood Ale w 20°C. Dziś już ładnie pracują.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #573
        Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)

        Dziś suche S-33 rozsypałem po powierzchni. Temp. rónież 20°C, a myślałem, że przez kolejną noc zejdzie jeszcze parę stopni.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #574
          Warka LXXXIX - Lekko Wędzone 8°Blg (11-VI-2008r.)

          Składniki:
          - wędzony 0,85 kg;
          - wędzony/ pale ale (nie wiem jaka proporcja-reszta z kiedyś ) 1,1 kg;
          - pszeniczny 1,5 kg;
          - zakwaszający 0,1 kg;
          - chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
          - drożdze S-33.

          Zacieranie:
          - 70°C i 30'
          - podgrzanie do 74°C i 30'
          - podgrzanie na 76°C i filtracja.

          Warzenie:
          0' - 35 g;
          30' - 20 g;
          60' - koniec.

          Wyszło 24l+2,9 rezerwy o 8°Blg. Zadane będą drożdzami S-33 jutro z rana-chyba.
          Wydajność ok. 64%.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #575
            Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

            Dziś rozlałem do 40 butelek 0,5l oraz 17 butelek 0,33l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
            Spadło do 3,3°Blg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #576
              Warka LXXXIX - Lekko Wędzone 8°Blg (11-VI-2008r.)

              Dopiero dziś rozsypalem drożdze. Temp. 19°C.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #577
                Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

                Spadło na 2,5°Blg. Rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do jednej beczki 5l oraz 43 butelek 0,5l.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #578
                  Warka LXXXVIII- Grodzkie 8°Blg (07-VI-2008r.)

                  Dziś w czwartym dniu było po fermentacji. Przelałem więc na cichą, a tu 5,5°Blg.
                  Dziwna sprawa się szykuje
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #579
                    Warka XC- Wiejskie Jasne 11°Blg (14-VI007r.)

                    Składniki:
                    - pilzneński 5 kg;
                    - carapils 0,2 kg;
                    - chmiel Marynka granulat 70 g.


                    Zacieranie:
                    - 15l wody do 74°C i słód
                    - podgrzanie na 72°C i 3,3h'
                    - podgrzanie do 76°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 10' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 5l

                    Chmielenie:
                    - 0' - 40g;
                    - 40'- 15g;
                    - 45'- mech irlandzki;
                    - 50'- 15g;
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    11°Blg i 26l+2,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,5%.

                    Drożdże zadam jutro lub po jutrze.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #580
                      Warka XC- Wiejskie Jasne 11°Blg (14-VI007r.)

                      Prawie wszystko się zgadzo ale jednak za wcześnie kliknołem enter.

                      Wydajność:
                      12°Blg i 25l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 66%.
                      Drożdże zadam jutro lub po jutrze.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #581
                        Warka XC- Wiejskie Jasne 12°Blg (14-VI-2008r.)

                        Kulebele
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #582
                          Warka XC- Wiejskie Jasne 12°Blg (14-VI-2008r.)

                          Dziś zadałem w 20°C gęstwą z warki Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg Wyeast 1187 Ringwood Ale.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #583
                            Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

                            Wczoraj przelałem na cichą. Spadło na 8,5°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #584
                              Warka XC- Wiejskie Jasne 12°Blg (14-VI-2008r.)

                              Przelałem na cichą. Smak wydaje się lekko kwaśny, wiec drożdze już poszły w kanał.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #585
                                Zastanawiam się nad przerwą w browarze. Powodów jest kilka: ciepło, brak wolnych butelek, brak czasu, ....
                                Może jak się trochę ochłodzi zrobię jedne piwko Wiejskie, ale na tym chyba skończę - z resztą się zobaczy.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...