Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #586
    Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)

    Dziś z rana rozlałem do flaszek. Spadło do 7,5°Blg.
    Szkoda że kolejne kwaśne.
    Czarna seria rozkwitła na dobre-źle odpaliłem Clo i widocznie nic ine dyzenfekowało.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #587
      Kurnka wodna, same kwasy.
      Ostatnie dziesięć warek kwaśne z powodu złej aktywacji środka dezynfekcyjnego.
      Chciałem kwasa na chleb, ale nie aż taką serię.
      Ciulato ta robota.
      Ostały mi słody na dwie warki ześrutowane, może za ok. 2 tygodnie za nie się zabiorę i robię przerwę.
      Przepraszam wszystkich obdarownych kwasami.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • lordofdabeer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.06
        • 112

        #588
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Kurnka wodna, same kwasy.
        Ostatnie dziesięć warek kwaśne z powodu złej aktywacji środka dezynfekcyjnego.
        Mam pytanko a propos kwasów, bo właśnie niedawno zaliczyłem pierwszego w karierze
        Moje piwko zdaje się stało na cichej w zbyt wysokiej temperaturze - czy to może być główną przyczyną skwaśnienia piwa, czy też raczej zła dezynfekcja? Wydaje mi się, że o dezynfekcję raczej zadbałem jak trzeba.

        Dzięki

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #589
          Ponoś ciepło też, ale przypuszczam, że prędzej bakterie-w lato dużo dego, nie nie powinno się warzyć piwa.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #590
            Dziś rozlałem trzy ostatnie warki. Choć kwaśne na pewno znajda swoich amatorów na wsi.

            Na tym kończę sezon. Chyba, że ... będę chciał sprawdzić nowy sprzęt, ale nie wiem kiedy przyjdzie, a na dworze ciepło i upał.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mlody_w_fachu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.12
              • 325

              #591
              Czorny Diobeł dobry jes nic ino go w gymba loć

              Waśnie siedza po cinżkiym dniu z Diobłem i aż mi jakoś lepiyj

              Byda sie musioł zacziać na tygo diobła u Cie i Cie z niygo łoswobodzić
              Ostatnia zmiana dokonana przez mlody_w_fachu; 2008-09-11, 21:36.
              po prostu mlody_w_fachu
              - - -
              gdzieniegdzie znany jako winorobek

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #592
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
                Czorny Diobeł dobry jes nic ino go w gymba loć

                Waśnie siedza po cinżkiym dniu z Diobłem i aż mi jakoś lepiyj

                Byda sie musioł zacziać na tygo diobła u Cie i Cie z niygo łoswobodzić
                Rejona,dopiero teros przeczytołech. Fajnie że Ci smakowało.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #593
                  Dziś przymierzałem taboret gazowy. Spisuje się świetnie, na sprawdzenie wybrałem miód pitny-ciekawe co z tego będzie.

                  Jutro może coś uwarzę jakieś jasne, jak się nie wkurwie na amen.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #594
                    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                    Składniki:
                    - słód - chyba 5,2 kg
                    - chmiel Lubelski szyszki 50 g.

                    Zacieranie:
                    - 18l wody do 55°C i słód
                    - 52°C i 5'
                    - 62°C i 30'
                    - 72°C i 30'
                    - podgrzanie do 76°C filtracja.

                    Filtrowanie:
                    Po 10' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 5l

                    Chmielenie:
                    - 0' - 30g;
                    - 40'- 20g;
                    - 60' chłodzenie.

                    Drożdże zadam jutro.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #595
                      Refraktometr spisuje się świetnie i rzeczywiście pomaga w pracy.
                      Powiem szczerze, że podczas pracy już nie jest przewidywalne jaki ekstrakt wyjdzie.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #596
                        Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                        Dziś zadałem drożdżeWyeast 1007 German Ale w 22°C.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #597
                          Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                          Drożdże pracują aż miło. Sam wygląd to piękny widok dla oka. Szczególnie że drożdze pachną i wyglądają na dolniaki.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #598
                            Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

                            Składniki:
                            - słód - chyba 5,2 kg
                            - chmiel Marynka szyszki 30 g.
                            - chmiel Lubelski szyszki 20 g.
                            - drożdże S-04.

                            Zacieranie:
                            - 18l wody do 62°C
                            - 62°C i 40'
                            - 72°C i 30'
                            - podgrzanie do 76°C filtracja.

                            Filtrowanie:
                            Po 10' przerwy.

                            Wysładzanie:
                            - po 5l

                            Chmielenie:
                            - 0' - Marynka
                            - 40'- Lubelski
                            - 60' chłodzenie.
                            Drożdze zadam wieczorem lub jutro.
                            Przyznam, że używając taboreta gazowego oraz grzałki do wody 2kW podgrzewanie wody przebiega bardzo szybko. Nie wiem czy szybciej można, ale dziś zajeło mi warzenie warki z zacieraniem 4,5h.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #599
                              Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

                              Drożdze suche rozsypałem po powierzchni brzeczki w temp. 21°C.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #600
                                Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                                Przyznam, że wczoraj odpuściłem i dziś po robocie patrzę a tu drożdże na zewnątrz polazły przez rurkę. Powinno być dobrze, bo w rurce spirytus był.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...