Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)

    Dziś z rana rozlałem do flaszek. Spadło do 7,5°Blg.
    Szkoda że kolejne kwaśne.
    Czarna seria rozkwitła na dobre-źle odpaliłem Clo i widocznie nic ine dyzenfekowało.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Kurnka wodna, same kwasy.
      Ostatnie dziesięć warek kwaśne z powodu złej aktywacji środka dezynfekcyjnego.
      Chciałem kwasa na chleb, ale nie aż taką serię.
      Ciulato ta robota.
      Ostały mi słody na dwie warki ześrutowane, może za ok. 2 tygodnie za nie się zabiorę i robię przerwę.
      Przepraszam wszystkich obdarownych kwasami.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • lordofdabeer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.06
        • 112

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Kurnka wodna, same kwasy.
        Ostatnie dziesięć warek kwaśne z powodu złej aktywacji środka dezynfekcyjnego.
        Mam pytanko a propos kwasów, bo właśnie niedawno zaliczyłem pierwszego w karierze
        Moje piwko zdaje się stało na cichej w zbyt wysokiej temperaturze - czy to może być główną przyczyną skwaśnienia piwa, czy też raczej zła dezynfekcja? Wydaje mi się, że o dezynfekcję raczej zadbałem jak trzeba.

        Dzięki

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Ponoś ciepło też, ale przypuszczam, że prędzej bakterie-w lato dużo dego, nie nie powinno się warzyć piwa.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Dziś rozlałem trzy ostatnie warki. Choć kwaśne na pewno znajda swoich amatorów na wsi.

            Na tym kończę sezon. Chyba, że ... będę chciał sprawdzić nowy sprzęt, ale nie wiem kiedy przyjdzie, a na dworze ciepło i upał.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mlody_w_fachu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.12
              • 325

              Czorny Diobeł dobry jes nic ino go w gymba loć

              Waśnie siedza po cinżkiym dniu z Diobłem i aż mi jakoś lepiyj

              Byda sie musioł zacziać na tygo diobła u Cie i Cie z niygo łoswobodzić
              Last edited by mlody_w_fachu; 2008-09-11, 21:36.
              po prostu mlody_w_fachu
              - - -
              gdzieniegdzie znany jako winorobek

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
                Czorny Diobeł dobry jes nic ino go w gymba loć

                Waśnie siedza po cinżkiym dniu z Diobłem i aż mi jakoś lepiyj

                Byda sie musioł zacziać na tygo diobła u Cie i Cie z niygo łoswobodzić
                Rejona,dopiero teros przeczytołech. Fajnie że Ci smakowało.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Dziś przymierzałem taboret gazowy. Spisuje się świetnie, na sprawdzenie wybrałem miód pitny-ciekawe co z tego będzie.

                  Jutro może coś uwarzę jakieś jasne, jak się nie wkurwie na amen.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                    Składniki:
                    - słód - chyba 5,2 kg
                    - chmiel Lubelski szyszki 50 g.

                    Zacieranie:
                    - 18l wody do 55°C i słód
                    - 52°C i 5'
                    - 62°C i 30'
                    - 72°C i 30'
                    - podgrzanie do 76°C filtracja.

                    Filtrowanie:
                    Po 10' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 5l

                    Chmielenie:
                    - 0' - 30g;
                    - 40'- 20g;
                    - 60' chłodzenie.

                    Drożdże zadam jutro.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Refraktometr spisuje się świetnie i rzeczywiście pomaga w pracy.
                      Powiem szczerze, że podczas pracy już nie jest przewidywalne jaki ekstrakt wyjdzie.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                        Dziś zadałem drożdżeWyeast 1007 German Ale w 22°C.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                          Drożdże pracują aż miło. Sam wygląd to piękny widok dla oka. Szczególnie że drożdze pachną i wyglądają na dolniaki.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

                            Składniki:
                            - słód - chyba 5,2 kg
                            - chmiel Marynka szyszki 30 g.
                            - chmiel Lubelski szyszki 20 g.
                            - drożdże S-04.

                            Zacieranie:
                            - 18l wody do 62°C
                            - 62°C i 40'
                            - 72°C i 30'
                            - podgrzanie do 76°C filtracja.

                            Filtrowanie:
                            Po 10' przerwy.

                            Wysładzanie:
                            - po 5l

                            Chmielenie:
                            - 0' - Marynka
                            - 40'- Lubelski
                            - 60' chłodzenie.
                            Drożdze zadam wieczorem lub jutro.
                            Przyznam, że używając taboreta gazowego oraz grzałki do wody 2kW podgrzewanie wody przebiega bardzo szybko. Nie wiem czy szybciej można, ale dziś zajeło mi warzenie warki z zacieraniem 4,5h.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

                              Drożdze suche rozsypałem po powierzchni brzeczki w temp. 21°C.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                                Przyznam, że wczoraj odpuściłem i dziś po robocie patrzę a tu drożdże na zewnątrz polazły przez rurkę. Powinno być dobrze, bo w rurce spirytus był.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...