Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #601
    Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,9 kg;
    - mobachijski 1,1 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 50 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
    - drożdże S-04.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 52°C
    - 62°C i 10'
    - 62°C i 40'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 78°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -3*5l, reszta pi 2l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.
    Drożdze zadam jutro.
    Wydajność 59%-słabo ale szybko- do 4h na całość.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #602
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Zacieranie:
      - 20l wody do 52°C
      - 62°C i 10'
      - 62°C i 40' (...)
      Wydajność 59%.
      Ta pierwsza przerwa to chyba 52* ? Opłaca się ją w ogóle robić? Wydajnoście jak widać nie podnosi, a piana lepsza?

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #603
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
        Ta pierwsza przerwa to chyba 52* ? Opłaca się ją w ogóle robić? Wydajnoście jak widać nie podnosi, a piana lepsza?
        Przerwa w 52°C była 10'. Dla mnie się opłaca. A wydajność słaba wyszła, bo mało czasu robiłem całość (całość zajeła mi tylko 4h-jak na warzenie z zacieraniem to bardzo mało).
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #604
          Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

          Dziś zadałem drożdżami Wyeast 1007 German Ale brzeczkę o temp. 21°C.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #605
            Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

            Dziś zlałem na cichą fermentację. Spadło na 4,1°Blg w ciągu 3 dni.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #606
              Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

              Składniki:
              - pilzeński 0,8 kg;
              - wiedeński 1,4 kg;
              - caramunich 0,3 kg;
              - pszeniczny 2,5kg;
              - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
              - drożdże WB-06.

              Zacieranie:
              - 15l wody do 45°C słód
              - 44°C i 15'
              - 62°C i 25'
              - 72°C i 35'
              - podgrzanie do 76°C filtracja.

              Filtrowanie:
              Po 10' przerwy.

              Wysładzanie:
              -4*4l, reszta pi 2l

              Chmielenie:
              - 0'- Lubelski
              - 60' chłodzenie.

              Drożdze zadam jutro.

              Wydajność 58,5%. Dziś nie całe 4h mi to zajęło. Wydaje mi się że problem wydajności jest nie w zacieraniu tylko za grubo ześrutowanym słodem.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #607
                Weż Ty się chopie lepiej zastanów jaka będzie warka-seta!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #608
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
                  Weż Ty się chopie lepiej zastanów jaka będzie warka-seta!
                  Myśla nad porterem, ewentualnie koźlakiem, tylko pewnie będzie jeszcze za ciepło i plan mi nie wypali A jeszcze ektraktu nie mam.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24004

                    #609
                    Na setną warkę to coś musi mieć 100*BLG
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #610
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      Na setną warkę to coś musi mieć 100*BLG
                      Nie wiem czy by ruszyło.
                      * rozumiem że to °
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #611
                        Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

                        Dziś zadałem drożdże w temp. 20°C.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #612
                          Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                          Przelane na cichą-już drugi raz. Wpierw przelałem, bo gaz prawie się nie ulatniał, a po przelaniu drożdże ponowie ruszyły. A było coś ok 6,5°Blg.
                          Dziś po przelaniu było 3,8°Blg.
                          Drożdże jednak nadal pływają-kożuch pływał.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #613
                            Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

                            Dziś przelałem, a tu jak poprzednio drożdże pracują wolniej i zeszło dopiero na 6,4°Blg.
                            Czyli burzliwa trwa nadal.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #614
                              Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

                              Dziś przelane na cichą. Zeszło do 4,3°Blg.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #615
                                Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

                                Dziś ponownie zlałem na cichą. Zeszło na 4,5°Blg.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-10-20, 19:16.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...