Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
Różnica jest taka:
11°Blg > 12,5°Blg
13,5°Blg > 14°Blg
Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.
Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
Różnica jest taka:
11°Blg > 12,5°Blg
13,5°Blg > 14°Blg
Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.
Czy ktoś ma coś podobnego?
Sorry jeśli pytanie wyda ci się głupie, czy chłodzisz pod przykrywką czy nie?
Szlak by mnie dziś trafił.
Otóż miałem dziś warzyć a tym czasem zacierałem a przy filtracji kapa- po 4h filtrowania mam ok 12l brzeczki-nie wiem czy jutro zdążę uwarzyć
Boję się tego piwa, bo nieźle było napowietrzone podczas kilkakrotnego przelewania przy filtracji. Pewnie było za mocno ześrutowane i stąd ten problem.
Pomiar blg rzeczywiście różny:
- 13,2°Blg przy zakończeniu warzenia-gorąca brzeczka schłodzona;
- 13,2°Blg po zakończeniu chłodzenia- podczas wyciągania chłodnicy wymieszane
- 13,8°Blg po przelaniu - pomiar z resztek z dołu.
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
Comment