Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #616
    Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

    Dziś zabutelkowane z dodatkiem 2l brzeczki. Spadło na 2,8°Blg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #617
      Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

      Składniki:
      - pilzeński 4,5 kg;
      - monachijski 0,7 kg;
      - chmiel Marynka szyszki tego roczny 50 g.
      - chmiel Lubelski szyszki tegoroczny 30 g.
      - gęstwa Wyeast 1007 German Ale.

      Zacieranie:
      - 20l wody do 52°C słód
      - 52°C i 10'
      - 62°C i 30'
      - 72°C i 40'
      - podgrzanie do 76°C filtracja.

      Filtrowanie:
      Po 10' przerwy.

      Wysładzanie:
      -3*6l, reszta po 1,7l

      Chmielenie:
      - 0'- Marynka
      - 45'- Lubelski
      - 60' chłodzenie.

      Drożdze zadam jutro.

      Wydajność 65%. Dziś nie całe 5h mi to zajęło.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #618
        Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

        Drożdże zadane w 19°C.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #619
          Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

          Dziś zabutelkowałem do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
          Zeszło na 3,2°Blg i ma 5,4% alkh.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #620
            Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

            Składniki:
            - pilzeński 4,9 kg;
            - mobachijski 1,1 kg;
            - chmiel Marynka szyszki 50 g.
            - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
            - gęstwa Wyeast 1007 German Ale.

            Zacieranie:
            - 20l wody do 52°C
            - 52°C i 10'
            - 62°C i 40'
            - 72°C i 20'
            - podgrzanie do 83°C filtracja.

            Filtrowanie:
            Po 10' przerwy.

            Wysładzanie:
            -2*5l, reszta pi 2l

            Chmielenie:
            - 0' - Marynka
            - 45'- Lubelski
            - 60' chłodzenie.
            Drożdze zadam jutro.
            Wydajność 63%-część wypikiało, część uciekło podczas przegrzania. Całość z butelkowaniem za 4h.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #621
              Refraktometr

              Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
              Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
              Różnica jest taka:
              11°Blg > 12,5°Blg
              13,5°Blg > 14°Blg
              Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.

              Czy ktoś ma coś podobnego?
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #622
                Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

                Właśnie zadałem drożdże w 17°C.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #623
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
                  Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
                  Różnica jest taka:
                  11°Blg > 12,5°Blg
                  13,5°Blg > 14°Blg
                  Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.

                  Czy ktoś ma coś podobnego?
                  Sorry jeśli pytanie wyda ci się głupie, czy chłodzisz pod przykrywką czy nie?

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #624
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                    Sorry jeśli pytanie wyda ci się głupie, czy chłodzisz pod przykrywką czy nie?
                    Pod przykrywką by coś nie wpadło.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #625
                      Słody pośrutowane więc dziś ciemna pszeniczka a jutro jak dokupię płatki Milk Stout, co pół roku nie wyszedł na dobre.

                      W gararzu coraz chłodniej więc czas najwyższy kończyć górniaki.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #626
                        Szlak by mnie dziś trafił.
                        Otóż miałem dziś warzyć a tym czasem zacierałem a przy filtracji kapa- po 4h filtrowania mam ok 12l brzeczki-nie wiem czy jutro zdążę uwarzyć

                        A tym czasem:
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #627
                          Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

                          Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 2 beczek 5l oraz 30 półlitrówek.
                          Zeszło do 2,9°Blg i po refermentacji powinno mieć 6% alk.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #628
                            Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

                            Też zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do beczki 5l oraz 39 półlitrówek.
                            Zeszło do 3,5°Blg i po refermentacji powinno mieć 5,7% alk.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #629
                              Warka XCVI- Świątecznee 13,2°Blg (22-X-2008r.)

                              ble ble
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-10-30, 20:01.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #630
                                Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

                                Składniki:
                                - pilzeński 2 kg;
                                - pszeniczny ciemny 3,9 kg;
                                - barwiący 0,07kg
                                - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
                                - drożdże WB-06.

                                Zacieranie:
                                - 20l wody °C i 10'
                                - 45°C i 10'
                                - 52°C i 10'
                                - 62°C i 15'
                                - 72°C i 40'
                                - podgrzanie do 78°C filtracja.

                                Filtrowanie:
                                Po 10' przerwy. i trwało 2 dni

                                Wysładzanie:
                                -2*5l, reszta pi 2l

                                Chmielenie:
                                - 0' - 25g;
                                - 30' - 10g;
                                - 55' - 10g;
                                - 60' chłodzenie.

                                Drożdze zadam jutro.

                                Boję się tego piwa, bo nieźle było napowietrzone podczas kilkakrotnego przelewania przy filtracji. Pewnie było za mocno ześrutowane i stąd ten problem.


                                Pomiar blg rzeczywiście różny:
                                - 13,2°Blg przy zakończeniu warzenia-gorąca brzeczka schłodzona;
                                - 13,2°Blg po zakończeniu chłodzenia- podczas wyciągania chłodnicy wymieszane
                                - 13,8°Blg po przelaniu - pomiar z resztek z dołu.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...