Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #631
    Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

    Dziś zadałem drożdże w 17°C.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #632
      Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

      Cicha i spadło na 4,5°Blg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #633
        Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)

        Składniki:
        - pale ale 4 kg;
        - karmelowy jasny 0,7 kg;
        - pszeniczny 0,5 kg;
        - płatki jęczmienne 0,6 kg;
        - pszeniczny palony 0,04kg;
        - palony żywiecki 0,03kg;
        - chmiel Marynka szyszki 35 g.;
        - chmiel Lubelski szyszki 45 g.;
        - laktoza 1 kg;
        - gęstwa Wyeast 1007 German Ale.

        Zacieranie:
        - 20l wody °C i
        - 52°C i 10'
        - 64-62°C i 25'
        - 72°C i 30'
        - podgrzanie do 76°C filtracja.

        Filtrowanie:
        Po 10' przerwy

        Wysładzanie:
        -2*5l, reszta po 2,5l

        Chmielenie:
        - 0' - Marynka
        - 35' - Lubelski 35g;
        - 40' - laktoza
        - 45' - mech irlandzki;
        - 55' - Lubelski 10g;
        - 60' chłodzenie.

        Drożdze zadam jutro.

        Rezerwa: 1,5l o 14,2°Blg
        Całość: 24l o 17,2°Blg.
        Jutro przed zadaniem drożdży dodam 3l wody mineralnej powinno wyjść 15,4°Blg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #634
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Składniki:
          ...
          - pszeniczny palony 0,04kg;
          - palony żywiecki 0,03kg;
          ...
          Słody dorzuciłem w czasie filtracji, bo coś za jasne się zdało.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #635
            Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)

            No i dolałem 3l wody i po wymieszaniu pokazało 14,2°Blg.
            Teraz odczyt był nieprawidłowy z powodu złego wymieszania (gęściejsze jest na dole), czy złego obliczenia przez program BeerSmith?

            Drożdze zadałem z 19°C.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #636
              Wygląda na jakiś błąd pomiaru - moje wyliczenia dają 15,3 blg. Może ta laktoza cóś fałszuje?

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #637
                No wyliczenia na to wskazują. Pewnie błąd pomiaru to źle wymieszane po dodaniu wody. Zatem będzie 15,3°Blg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #638
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Zatem będzie 15,3°Blg.
                  Jak chcesz... Tak naprawdę, zależy za którym razem był błąd.
                  Nie masz zwykłego balingomierza żeby sprawdzić?

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #639
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                    Jak chcesz... Tak naprawdę, zależy za którym razem był błąd.
                    Nie masz zwykłego balingomierza żeby sprawdzić?
                    Nie w tym rzecz.
                    Przed schłodzeniem brzeczki (po zakończeniu warzenia) pomiar był ten sam co po schłodzeniu. Dziś dodałem wody i musi być mniej, tylko nie mieszałem aż tak by miało się rzeczywiście dobrze wymieszać. A teraz to nawet nie mam jak zmierzyć, bo mnie nie ma przy browarze. A jutro to po ptokach.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #640
                      Skoro było tak jok godosz to chyba masz rację.
                      Wniosek: trza mieszać albo mierzyć tradycyjnie...

                      Comment

                      • Stasiek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.02
                        • 609

                        #641
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Wniosek: trza mieszać albo mierzyć tradycyjnie...
                        Myślę, że pomiar ballingometrem również byłby zafałszowany jeśli nie byłoby dobrze wymieszane.

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #642
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                          Myślę, że pomiar ballingometrem również byłby zafałszowany jeśli nie byłoby dobrze wymieszane.
                          Też mi się tak wydaje.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #643
                            Warka setna zbliża się milowymi krokami. Tak mi się zdaje, że będzie to poniedziałek, kiedy to mam wolne więc myślę o zrobieniu dwóch warek.
                            Jako, że temp. jeszcze wysoka jak na dolniaki postanowiłem zrobić tripla - kopia warki XXXVII Familoka na US-05.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #644
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              kopia warki XXXVII Familoka na US-05.
                              Jak masz to spróbuj na T-58. Chyba lepiej pasują do mocnych belgów.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #645
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                                Jak masz to spróbuj na T-58. Chyba lepiej pasują do mocnych belgów.
                                A nie ma to to samo? Tego użyłem ostatnio, ale to była końcówka.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...