Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #646
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    A nie ma to to samo? Tego użyłem ostatnio, ale to była końcówka.
    Nie. To samo co US-05 to było chyba US-56 czy jakoś tak.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #647
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Nie. To samo co US-05 to było chyba US-56 czy jakoś tak.
      Jak się okazało mam ostanią wg spisu T-58, ale byłem przekonany, że to te same drożdze, nawet ta sama kolorystyka jest.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #648
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Jak się okazało mam ostanią wg spisu T-58, ale byłem przekonany, że to te same drożdze, nawet ta sama kolorystyka jest.
        Może i podobna ale nie ta sama:
        US-05
        T-58
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #649
          Właśnie otrzymałem info z wodociągów jaką mam wodę: 5,8 st. niem.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #650
            Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

            Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 4,9°Blg.

            coś te drożdze słabo już pracują.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #651
              Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)

              Dwa ni temu drożdże wylazły przez rurkę-co to są za dzikusy, a piwo jakoś nie smakuje.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #652
                No to setna warka już uwarzona. Powoli podzielę się informacjami.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #653
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  No to setna warka już uwarzona. Powoli podzielę się informacjami.
                  hehe... Tajemnice przed-konkursowe?
                  Każdy piwowar zna tylko dziesiątą część tej receptury, a spotykają się raz w roku podczas pierwszej pełni księżyca...

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #654
                    Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 4,9°Blg.

                    coś te drożdze słabo już pracują.
                    Chodziło o to piwo.
                    Spadło na 4°Blg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #655
                      Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

                      Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 2,9°Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #656
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        hehe... Tajemnice przed-konkursowe?
                        Każdy piwowar zna tylko dziesiątą część tej receptury, a spotykają się raz w roku podczas pierwszej pełni księżyca...
                        Nie Seta,
                        Wstałem przed trzecią, a teraz wróciłem i w wolnym czasie uzupełnię notatki, bo chciałbym też spędzić trochę dnia z rodzinką
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #657
                          Mięczak! Dobra. Tak czy owaka gratuluję stu warek!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #658
                            Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (06-X-2008r.)

                            Składniki:
                            - pilzeński 4 kg;
                            - karmel ciemny 0,15 kg;
                            - caraaroma 0,5 kg;
                            - karmel jasny 0,6 kg;
                            - chmiel Marynka szyszki 45 g.
                            - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
                            - drożdże S-04.

                            Zacieranie:
                            - 18l wody do 55°C
                            - 52°C i 10'
                            - 66-67°C i 75'
                            - podgrzanie do 78°C filtracja.

                            Filtrowanie:
                            Po 30' przerwy.

                            Wysładzanie:
                            -4l

                            Chmielenie:
                            - 0' - Marynka
                            - 50'- Lubelski
                            - 60' chłodzenie.


                            Drożdze zadam jutro.
                            Wydajność 67%.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #659
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              06-X-2008r.(...)Drożdze zadam jutro.
                              Chyba coś namieszałeś? 5 dni to chyba nie chłodzisz?

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #660
                                Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                                Chyba coś namieszałeś? 5 dni to chyba nie chłodzisz?
                                Fajnie że czuwasz.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...