Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #676
    Kurde, zimno się zrobiło więc pora już na dolniaki. Nie wiem gdzie byłem, bo temp. zeszła za 7°C.

    Drożdze gotowe do pracy więc czas najwyższy pierwszego dolniaka uwarzyć.

    Słody na pilsa ześrutowane, jutro warzenie.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #677
      Dziś podczas warzenia 102 warki co zajęło mi 4,5h zrobiłem dodatkowo:
      - rozlanie warki do butelek,
      - przelanie na cichą,
      - ześrutowanie ponad 10kg na dwie kolejne warki.
      Normalnie to mi się podoba-po robocie czas na relaks.
      A tak dodam, że choć pogoda nieładna to na kole kulam
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #678
        Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

        Dziś przelałem na cichą. Spadło na 4,4°Blg a w smaku bardzo obiecujące.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #679
          Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

          Ponoś rozlałem 2 dni temu. Ależ było moje zdziwienie, jak patrze na tanka a tu pszeniczne.
          Tak więc zaskoczony rozlałem dziś do butelek 23,5l. Jako, że nie miałem rezerwy dałem 200g ekstraktu pszenicznego w proszku oraz 1/2l rezerwy dojść mocnej ok 15°Blg-oby nie za dużo.
          Spadło więc na 2,1°Blg i powinno mieć 6,5% alk.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #680
            Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

            Rozlane 18-tego do zielonych butelek z dodatkiem 2l rezerwy pszenicy. Na 100% będzie przegazowane.
            Spadło na 3°Blg, co da 6,5% alk.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #681
              Warka CII- Party trzynastka 13°Blg (20-XI-2008r.)

              Pierwszy pilsik w tym sezonie.

              Składniki:
              - pilzeński 4,7 kg;
              - monachijski 0,78 kg;
              - caramunich 0,32 kg;
              - carapils 0,5 kg;
              - chmiel Marynka szyszki 110 g.
              -mech irlandzki 5g;
              - drożdże Budvar Lager 50 ml

              Zacieranie:
              - 16l wody słód do 54°C
              - 52°C i 10'
              - 64-62°C i 30'
              - 72°C i 30'
              - podgrzanie do 76°C filtracja.

              Filtrowanie:
              Po 10' przerwy.

              Wysładzanie:
              -po 4l

              Chmielenie:
              - 0' - 70g;
              - 45' - 20g + mech irlandzki
              - 55' - 20g;
              - 60' - chłodzenie.


              Drożdze zadam jutro.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8118

                #682
                Niestety Czorny Borsztajn dupnoł mi w skrzince.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #683
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                  Niestety Czorny Borsztajn dupnoł mi w skrzince.
                  Tak to jest jak nie ma czasu wypić.
                  Przynzam, że piwa dolniaki przez lato mocno się nagazowały-dlatego już wszystko dawno wypiłem.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #684
                    Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

                    Zmiana nazwy.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #685
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                      Zimno, Adaś. Zimno! Nie wiem czy Ci te US-05 ruszą.
                      Ruszyły i bulgocom
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #686
                        Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

                        Drożdże zadane w 13°C.
                        Już nie mogę się doczekać kiedy skończą swą pracę.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #687
                          Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Drożdże zadane w 13°C.
                          Już nie mogę się doczekać kiedy skończą swą pracę.
                          Drożdże robią a temp. spada. Obecnie w piwnicy 5°C a w garażu 7°C.
                          Niby zimno ale głodne są.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #688
                            Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)

                            No, dziś przelałem na cichą, jednak słabo odfermentowało.
                            Spadło na 4°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #689
                              Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2007r.)

                              Składniki:
                              - pilzneński 4,7 kg;
                              - caraaroma 0,3 kg;
                              - palony 0,2 kg;
                              - pszeniczny Litovel 0,2 kg;
                              - chmiel Marynka granulat 50 g;
                              - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                              - drożdze suche S-04

                              Zacieranie:
                              - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
                              - podgrzanie na 66-67°C i 75'
                              - podgrzanie do 76°C i filtracja

                              Filtrowanie:
                              Po 10' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              - po 4l reszta

                              Chmielenie:
                              - 0' - goryczkowy
                              - 50'- aromatyczny
                              - 60' chłodzenie

                              Wydajność 64%.

                              Drożdze zada jutro.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #690
                                Warka XCVIII- Milk Stout 15,3°Blg(03-XI-2008r.)

                                Rozlane do 55 pól litrowych butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                                Zeszło na 6,6°Blg. Będzie zawierało ok. 5,4% alk.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...