Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #691
    Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2007r.)

    Rozsypałem drożdze w temp. 14ºC.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #692
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Rozsypałem drożdze w temp. 14ºC.
      Dziś przychodzę, patrzę, a tu nic. Drożdze nie ruszyły. Temp. jest 11ºC. Czy to stare drożdze?
      Po pół godziny kapłem się że to s-04 czyli górniaki i poszły spać
      Przeniosłem więc do ciepłego co zaczną pracować.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #693
        Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)

        Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 51 butelek półlitrowych.
        Spadło na 3,8°Blg. i będzie 5,6% Alk.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #694
          Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

          Przelane na cichą. Spadło na 3,7°Blg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #695
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Pierwszy pilsik w tym sezonie.

            Składniki:
            - pilzeński 4,7 kg;
            - monachijski 0,78 kg;
            - caramunich 0,32 kg;
            - carapils 0,5 kg;
            - chmiel Marynka szyszki 110 g.
            -mech irlandzki 5g;
            - drożdże Budvar Lager 50 ml
            Składniki były takie :
            - pilzeński 4,7 kg;
            - carapils 0,5 kg;
            - trochę zakwaszającego 60 g;
            - chmiel Marynka szyszki 110 g;
            - mech irlandzki 5g;
            - drożdże Budvar Lager 50 ml
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #696
              Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

              Kolejny pils, ale mocno nachmielony.

              Składniki:
              - pilzeński 4,7 kg;
              - carapils 0,5 kg;
              - trochę zakwaszającego 60 g;
              - chmiel Marynka szyszki 135 g;
              - mech irlandzki 5g;
              - drożdże Budvar Lager 50 ml

              Zacieranie:
              - 15l wody słód do 52°C
              - 52°C i 10'
              - 64-62°C i 30'
              - 72°C i 10'
              - podgrzanie do 76°C filtracja.

              Filtrowanie:
              Po 10' przerwy.

              Wysładzanie:
              -po 4l

              Chmielenie:
              - 0' - 85g;
              - 45' - mech irlandzki
              - 50 - 50g;
              - 60' - chłodzenie.

              Wydajność 65%
              Drożdze zadam jutro.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #697
                Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

                Gęstwa wlana do 14°C.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #698
                  Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzeński 4,7 kg;
                  - carapils 0,5 kg;
                  - trochę zakwaszającego 60 g;
                  - chmiel Marynka szyszki 120 g;
                  - mech irlandzki 5g;
                  - drożdże Budvar Lager 50 ml

                  Zacieranie:
                  - 20l wody słód do 53°C
                  - 52°C i 10'
                  - 62°C i 20'
                  - 72°C i 25'
                  - podgrzanie do 76°C filtracja.

                  Filtrowanie:
                  Po 10' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  -po 4l

                  Chmielenie:
                  - 0' - 70g;
                  - 45' - 30g +mech irlandzki
                  - 50' - 20g;
                  - 60' - chłodzenie.

                  Wydajność 67%
                  Drożdze zadam jutro.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #699
                    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

                    Dziś zabutelkowane. Zeszło na 5°Blg i będzie miało 8% alk.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #700
                      Hee, dziś w ciągu 7,5h uwarzyłem 2 warki, ześrutowałem na kolejne dwie, przelałem warkę na cichą, rozlałem warkę do flaszek i wymyłem 3 skrzynki. No i wóz se umyłem.
                      Lepiej już chyba być nie może.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #701
                        Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

                        Składniki:
                        - pilzneński 3 kg;
                        - monachijski 2,2 kg;
                        - palony 0,3 kg;
                        - czekoladowy 0,2 kg;
                        - chmiel Lubelski granulat 80 g;
                        - drożdze suche S-23

                        Zacieranie:
                        - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
                        - podgrzanie na 62°C i 25'
                        - podgrzanie na 72°C i 20'
                        - podgrzanie do 76°C i filtracja

                        Filtrowanie:
                        Po 10' przerwy.

                        Wysładzanie:
                        - po 4l reszta

                        Chmielenie:
                        - 0' - 40g;
                        - 45'- 20g;
                        - 55'- 20g;
                        - 60' chłodzenie

                        Wydajność 62%.

                        Drożdze zadam jutro.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #702
                          Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)

                          Drożdze zadałem dopiero dziś do 12°C.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #703
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            Hee, dziś w ciągu 7,5h uwarzyłem 2 warki, ześrutowałem na kolejne dwie, przelałem warkę na cichą, rozlałem warkę do flaszek i wymyłem 3 skrzynki. No i wóz se umyłem.
                            Lepiej już chyba być nie może.
                            MISZCZU
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #704
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              MISZCZU
                              na l-4
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #705
                                Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)

                                Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 4,9ºBlg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 01:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 11:28
                                • dadek
                                  Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 01:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 22:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-23, 00:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...