Zaloguj lub dołącz
Logging in...
Zapamiętać?
Zaloguj
Or
Dołącz
Zapomniane hasło lub nazwa Użytkownika?
Zaloguj się przez
Facebook
Forum
Sklep
Dziennik Piwny
Browary
Nowe wątki
Dzisiejsze wpisy
Kto i gdzie
BrowarBizony
Wydarzenia
Home
Forum
Piwo
Browarnictwo amatorskie
Twoje warzenie
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
Collapse
Posty
Ostatnia aktywność
Photos
Strona
z
54
Filtruj
Czas
Wszystkie
Dzisiaj
Ostatni tydzień
Ostatni miesiąc
Pokaż
Wszystko
Tylko dyskusje
Tylko zdjęcia
Tylko filmy
Tylko linki
Tylko ankiety
Tylko wydarzenia
Filtered by:
Clear All
new posts
Previous
1
38
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
template
Nast.
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#706
2008-12-05, 17:59
Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)
Rozlałem z 1,5l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
Spadło na 3,2°Blg 7% Alk.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#707
2008-12-05, 18:05
Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 5,5 kg;
- chmiel Lubelski granulat 95 g;
- drożdze suche S-23;
- mech irlandzki 5g.
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 63°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C i filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4l reszta
Chmielenie:
- 0' - całość;
- 45'- mech;
- 60' chłodzenie.
Wydajność 63%.
Drożdze zadam jutro.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#708
2008-12-06, 11:05
Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Drożdze rozsypałem. Temp. 16ºC.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#709
2008-12-06, 11:05
Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Drożdze rozsypałem. Temp. 12ºC.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#710
2008-12-08, 12:49
Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)
Dziś zlane na cichą. Zeszło na 4°Blg.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#711
2008-12-08, 12:51
Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka szyszki 70 g;
- mech irlandzki 5g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 20l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 40g;
- 45' - 15g;
- 50' - mech irlandzki
- 50' - 15g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Last edited by
mwa
;
2008-12-08, 12:52
.
Powód:
inny nr warki
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#712
2008-12-09, 18:06
Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Gęstwę wlałem do 12°C.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#713
2008-12-12, 12:47
Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)
Dziś rozlane do 4 beczek 5l oraz 10 butelek 0,5l z dodatkiem 1,4l rezerwy.
Zeszło na 3,5°Blg. Będzie miało 5,4% alk.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#714
2008-12-12, 12:52
Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)
Rozlałem do 48 półlitrowych butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Zeszło na 4,6ºBlg i będzie miało 4,9% Alk.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#715
2008-12-15, 13:24
Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)
Dziś zlane na cichą.
Zeszło na 4°Blg.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#716
2008-12-15, 13:25
Oczywiście Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)
Kolejny pils:
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka szyszki 100 g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 20'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 20g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#717
2008-12-23, 19:07
Piwa coś powoli fermentują. 8°C i fermentacja pomału trwa. Ale efekty za to wyśmienite.
Już nie mogę się doczekać rozlewu po Adwencie.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#718
2008-12-23, 19:12
Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)
Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 3,6°Blg.
Już bardzo klarowne, widać było dno a w smaku wyśmienite, choć tylko te parę kropel wylizałem z refraktometra.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
Krzych15
Kapitan Lagerowej Marynarki
Rejestracja:
2002.10
Posty:
596
Share
Tweet
#719
2008-12-23, 20:05
Kiedy ja się na nie załapię. :-)
krzych
Dzień bez piwa to stracony dzień.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mwa
Pułkownik Chmielowy Ekspert
Rejestracja:
2003.01
Posty:
5071
Share
Tweet
#720
2008-12-23, 21:05
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika
Krzych15
Kiedy ja się na nie załapię. :-)
Musisz się yno pofatygować.
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Wiadomość
Anuluj
Previous
1
38
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
template
Nast.
Przetwarzanie...
Tak
Nie
OK
OK
Anuluj
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎
☕
Comment