Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #721
    Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

    Rozlałem z 1,3l rezerwy do 3 beczek i różnych flaszek. Zeszło na 3,9°Blg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-12-27, 11:44.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #722
      Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

      Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 3,1ºBlg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #723
        Warka CX- Pils 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

        Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

        Składniki:
        - pilzeński 4,7 kg;
        - carapils 0,5 kg;
        - trochę zakwaszającego 60 g;
        - chmiel Marynka szyszki 130 g;
        - mech irl. 5g;
        - drożdże gęstwa Budvar Lager

        Zacieranie:
        - 18l wody słód do 53°C
        - 52°C i 10'
        - 62°C i 25'
        - 72°C i 25'
        - podgrzanie do 76°C filtracja.

        Filtrowanie:
        Po 10' przerwy.

        Wysładzanie:
        -po 4l

        Chmielenie:
        - 0' - 70g;
        - 45' - 30g;+ mech
        - 55' - 30g;
        - 60' - chłodzenie.

        Drożdze zadałem do 14°C.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-12-29, 09:34. Powód: Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #724
          Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

          Cianias ma wydajność 58% Ale spadek
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #725
            Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)

            Wczoraj przelałem na cichą. Spadło na 3,8°Blg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #726
              Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

              Wczoraj pierwszy raz rozlałem piwo do kega 18l. po pepsi. Narazie nie mam butli z gazem więc zrobię normalnie refermentację.
              1,3l rezerwy a spało na 3,6°Blg. Rozlałem więc do kega i 13 butelek 0,5l.
              Piwo będzie miało 5,5% Alk.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #727
                Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

                Składniki:
                - pilzeński 3 kg;
                - carapils 0,3 kg;
                - carared 1kg;
                - melanoidynowy 0,9 kg;
                - trochę zakwaszającego 60 g;
                - chmiel Marynka granulat 60 g;
                - chmiel Lubelski granulat 40 g;
                - mech irl. 5g;
                - drożdże gęstwa Budvar Lager

                Zacieranie:
                - 18l wody słód do 53°C
                - 52°C i 10'
                - 62°C i 40'
                - 72°C i 20'
                - podgrzanie do 76°C filtracja.

                Filtrowanie:
                Po 10' przerwy.

                Wysładzanie:
                -po 4l

                Chmielenie:
                - 0' - marynka
                - 45' - lubelski+ mech
                - 60' - chłodzenie.

                Drożdze zadam później. Wydajność 60%.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #728
                  Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzeński 4,7 kg;
                  - carapils 0,5 kg;
                  - trochę zakwaszającego 60 g;
                  - chmiel Marynka granulat 45 g;
                  - chmiel Lubelski granulat 32 g;
                  - imbir świeży 120 g;
                  - mech irl. 5g;
                  - drożdże gęstwa Budvar Lager

                  Zacieranie:
                  - 18l wody słód do 53°C
                  - 52°C i 10'
                  - 62°C i 25'
                  - 72°C i 25'
                  - podgrzanie do 76°C filtracja.

                  Filtrowanie:
                  Po 10' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  -po 4l

                  Chmielenie:
                  - 0' - marynka
                  - 45' - lubelski+ mech
                  - 50' - imbir
                  - 60' - chłodzenie.

                  Drożdze zadam później. Wydajność 63%.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #729
                    Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

                    Dziś drożdze zadałem w 8°C.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #730
                      Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                      Dziś drożdze zadałem w 10°C.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #731
                        Podsumowanie roku 2008.

                        Uwarzyłem 49 warek z czego 10 kwasów. Więcej praktyki i więcej doświadczeń.

                        Wysłałem piwa na konkurs piwowarów do Żywca, gdzie zajołem 2 miejsce za Portera (warka 53) oraz 3 miejsce za Majowego Koźlaka (59). Wysłałem również na II Pomorki Konkurs Piw Domowych , gdzie załołem 1 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej 14°Blg oraz 3 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie poniżej 14°Blg.

                        A pod koniec roku użyłem pierwszy raz kego po pepsi. Mam nadzieję, że u mnie szybko zagości na stałe, bo rozlew stał się atrakcyjny.

                        Chciałbym by ten Nowy Rok był przynajmniej taki jak ubiegły, bo dla mnie był świetny nie tylko pod względem piwowarkim.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #732
                          Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

                          Dziś zakegowałem i zabutelkowałem.
                          Zakegowałem i zadalem trochę CO2. Lecz chcę pić za 2 miesiące, więc może refermentację zrobić, bo podobno będzie dobre za 2,5 tyg. a potem ma się się pogorszyć jakoś piwa.
                          Resztę zabutelkowałem z dodatkiem 0,35 l rezerwy.

                          Zeszło na 3,7ºBlg i będzie miało 5,2%alk. bez refermentacji oraz 5,5alk. z refermentacją.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #733
                            Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

                            Przelane na cichą. Spadło na 3.1°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #734
                              Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                              Też przelane na cichą. Zeszło na , a pieron wie, bo nie zapisane.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #735
                                Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

                                Rozlałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 13 butelek pół litrowych.
                                Zeszło ostatecznie na 3,3ºBlg i będzie miało 5,25 alk.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...