Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #736
    Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

    Dziś zlałem na cichą.
    Zeszło na 3,7°Blg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #737
      Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

      Zabutelkowałem do 3 butelek 2l oraz 33 butelek półlitrowych z dodatkiem 1,4l rezerwy.
      Zeszło na 3,3°Blg i będzie miało 5% alk.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #738
        Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Też przelane na cichą. Zeszło na , a pieron wie, bo nie zapisane.
        Zeszło na 3°Blg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #739
          Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)

          Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 49 butelek półlitrowych.
          Zeszło na 3,1°Blg i będzie miało 5,4% alk.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #740
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Dziś przymierzałem taboret gazowy. Spisuje się świetnie, na sprawdzenie wybrałem miód pitny-ciekawe co z tego będzie.

            Jutro może coś uwarzę jakieś jasne, jak się nie wkurwie na amen.
            No dziś zlałem miód na cichą.
            Trójniak zszedł na 31Blg-czy tyla styknie, bo wydaje się słodki?
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #741
              Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

              Dziś uwarzyłem portera ale zgubiłem jego skład. Jak się znajdzie to opiszę.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #742
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                No dziś zlałem miód na cichą.
                Trójniak zszedł na 31Blg-czy tyla styknie, bo wydaje się słodki?
                31°Blg?? Nie, no tyle to on może mieć przed fermentacją a nie po.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Stasiek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2007.02
                  • 609

                  #743
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  31°Blg?? Nie, no tyle to on może mieć przed fermentacją a nie po.
                  A może 3,1°blg? No, ale wtedy to już chyba słodki nie powinien się wydawać...

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #744
                    Hee, no to jo już zgupioł.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #745
                      Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

                      Hee, kartka sie znolazła:

                      Składniki:
                      - pilzeński 2,5 kg;
                      - monachijski 1,2 kg;
                      - wiedeński 1,2 kg;
                      - carared 0,4 kg;
                      - karmeloewy ciemny 0,4 kg;
                      - caraamber 0,4kg;
                      - pszeniczny jasny 0,45 kg;
                      - palony żywiecki 0,4 kg;
                      - carafa 42 g;
                      - ekstakt ok. 2l;
                      - chmiel Marynka granulat 70 g;
                      - chmiel Lubelski granulat 35 g;
                      - drożdże gęstwa Budvar Lager.

                      Zacieranie:
                      - 20l wody słód do 53°C
                      - 52°C i 10'
                      - 64-622°C i 30'
                      - 72°C i 30'
                      - podgrzanie do 76°C filtracja.

                      Filtrowanie:
                      Po 10' przerwy.

                      Wysładzanie:
                      -po 4l

                      Chmielenie:
                      - 0' - marynka
                      - 45' - lubelski
                      - 60' - chłodzenie.

                      Drożdze zadałem dziś rano w 13°C
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #746
                        ten porter to 20 l ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #747
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          ten porter to 20 l ?
                          Trocha więcej, musza sprawdzić.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10795

                            #748
                            warzę dzisiaj portera i zastanawiałem się nad chmieleniem i wklepałem twoje chmiele do beer tolsa i wyszło mi przy 20 l ponad 100 IBU
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #749
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              warzę dzisiaj portera i zastanawiałem się nad chmieleniem i wklepałem twoje chmiele do beer tolsa i wyszło mi przy 20 l ponad 100 IBU
                              No zazwyczaj warza ok 25-27l, ale teros bydzie nie co mnij.
                              Ostatnio choć było duże nachmielenie wcale tego nie było aż tak czuć.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2009-01-27, 13:35.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #750
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                                ten porter to 20 l ?
                                Wyszło 24l + 1,3l na refermentację.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...