Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #751
    Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

    Dziś rozlałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 52 butelek 0,5l.
    Zeszło na 2,8°Blg i będzie miało 4,5% alk.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #752
      Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)

      Składniki:
      - pilzeński 4,4 kg;
      - carapils 0,4 kg;
      - monachijski 0,4 kg;
      - trochę zakwaszającego 60 g;
      - chmiel Marynka granulat 120 g;
      - drożdże gęstwa Budvar Lager

      Zacieranie:
      - 18l wody słód do 53°C
      - 52°C i 10'
      - 64-62°C i 25'
      - 72°C i 25'
      - podgrzanie do 76°C filtracja.

      Filtrowanie:
      Po 10' przerwy.

      Wysładzanie:
      -po 4l

      Chmielenie:
      - 0' - 60g;
      - 45' - 30g'
      - 55' - 30g;
      - 60' - chłodzenie.

      Drożdze zadam później. Wydajność 65%.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #753
        Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)

        Dziś drożdze zadałem w 10°C.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #754
          Hee, dziś w 7h dwa piwa uwarzone i dwa zabutelkowane.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • granat862
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.12
            • 945

            #755
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Hee, dziś w 7h dwa piwa uwarzone i dwa zabutelkowane.
            Tuz to prawie produkcja masowa
            Jeszcze trochę a KP poczuje oddech "PIERONA" na karku
            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #756
              Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

              Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 52 butelek 0,5l.
              Spadło do 3,4°Blg i będzie miało 5% alk.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #757
                Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
                Spadło do 2,9°Blg i będzie miało 5,3% alk.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #758
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862
                  Tuz to prawie produkcja masowa
                  Jeszcze trochę a KP poczuje oddech "PIERONA" na karku
                  KP może nie, ale GZ tak, bo Brackiego już nie kupuję. Ale to dobrze, bo od grudnia nie mam gdzie kupić
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #759
                    Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.)

                    Składniki:
                    - pilzeński 4,7 kg;
                    - carapils 0,5 kg;
                    - trochę zakwaszającego;
                    - chmiel Marynka granulat 120 g;
                    - drożdże S-23

                    Zacieranie:
                    - 18l wody słód do 53°C
                    - 52°C i 10'
                    - 64-62°C i 25'
                    - 72°C i 20'
                    - podgrzanie do 76°C filtracja.

                    Filtrowanie:
                    Po 10' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    -po 4l

                    Chmielenie:
                    - 0' - 60g;
                    - 45' - 30g'
                    - 55' - 30g;
                    - 60' - chłodzenie.

                    Drożdze zadam później. Wydajność 59%.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #760
                      Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.)

                      Składniki:
                      - pilzeński 4,7 kg;
                      - carapils 0,5 kg;
                      - trochę zakwaszającego;
                      - chmiel Marynka granulat 120 g;
                      - drożdże S-23

                      Zacieranie:
                      - 18l wody słód do 53°C
                      - 52°C i 10'
                      - 64-62°C i 25'
                      - 72°C i 20'
                      - podgrzanie do 76°C filtracja.

                      Filtrowanie:
                      Po 10' przerwy.

                      Wysładzanie:
                      -po 4l

                      Chmielenie:
                      - 0' - 60g;
                      - 45' - 30g'
                      - 55' - 30g;
                      - 60' - chłodzenie.

                      Drożdze zadam później. Wydajność 65%.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #761
                        Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.)

                        Drożdze rozsypałem w 13°C.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #762
                          Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.)

                          Drożdze rozsypałem w 16°C.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #763
                            Dziś po robocie pszeniczka w garcu bydzie
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #764
                              Warka CXVII - Pszeniczne 12,8°Blg (06-II-2009r.)

                              Składniki:
                              - pilzeński 1,8 kg;
                              - pszeniczny 3,5 kg;
                              - trochę zakwaszającego;
                              - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                              - drożdże WB-06

                              Zacieranie:
                              - 18l wody słód do 44°C i 15'
                              - 52°C i 10'
                              - 64-62°C i 25'
                              - 72°C i 25'
                              - podgrzanie do 76°C filtracja.

                              Filtrowanie:
                              Po 10' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              -po 4l

                              Chmielenie:
                              - 0' - 25g;
                              - 45' - 10g'
                              - 55' - 15g;
                              - 60' - chłodzenie.

                              Drożdze zadałem po schłodzeniu na 24°C. Wydajność 67%.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #765
                                Kolejne piwo to Majowy Koźlak jak tylko coś zleję na cichą. Słód ześrutowany.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...