Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Dziś będzie karmelowe.
    Chciałbym by było słodkie. Wystarczy 10' w 63°C a później 1h w 72°C?
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Dziś będzie karmelowe.
      Chciałbym by było słodkie. Wystarczy 10' w 63°C a później 1h w 72°C?
      Daruj sobie w ogóle przerwę maltozową ale raczej w celu płytkiego odfermentowania. Wrażenia słodyczy nie pochodzą raczej od dekstryn tylko od karmelowych aromatów podobnie jak od bananowych w piwach pszenicznych. Żeby dostać coś słodkiego na kształt Karmi musiałbyś przerwać fermentację i pozostawić w spasteryzowanym piwie maltozę.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Dziś przelałem na cichą.
        Spadło na 4°Blg.
        No i prawie na tylu ostało. Spadło na 3,8 i będzie miało 5,3% alk.
        Rozlałem z dodatkiem 1l rezerwy do 3 beczek i 21 butelek 0,5l. Nagazuje się jak będzie ciepło.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          Daruj sobie w ogóle przerwę maltozową ale raczej w celu płytkiego odfermentowania. Wrażenia słodyczy nie pochodzą raczej od dekstryn tylko od karmelowych aromatów podobnie jak od bananowych w piwach pszenicznych. Żeby dostać coś słodkiego na kształt Karmi musiałbyś przerwać fermentację i pozostawić w spasteryzowanym piwie maltozę.
          Jak napisałem tak zrobiłem, ale opiszę jutro. Wydajność będzie niska
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            NIEPOKÓJ

            Heee, ostało mi podstawowego słodu na góra 10 warek. Czas robić pomału zamówienie
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

              Po miesiącu zlałem na cichą. Podczas przelewania robiłem pomiary i różnie wychodziło: począwszy od 12°Blg a na końcu na 14°Blg. Przyjąłem zaś średnią, szczególnie że najbardziej gęste ostało na dole i było tego najmniej. Mając 13°Blg na liczniku wyszło 6,5.
              Przy butelkowaniu nie omieszkam zobaczyć w menzurce.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka CXX - Karmelowe 11,9°Blg (27-II-2009r.)

                Składniki:
                - pilzeński 2,5 kg;
                - karmelowy jasny 1,4 kg;
                - caraaroma 1,3kg;
                - chmiel Marynka szyszki 20g;
                - chmiel Lubelski szyszki 40 g;
                - drożdże gęstwa Budvar Lager

                Zacieranie:
                - 20l wody i słód
                - 52°C i 10'
                - 64-62°C i 10'
                - 72°C i 50'
                - podgrzanie do 76°C filtracja.

                Filtrowanie:
                Po 10' przerwy.

                Wysładzanie:
                -po 5l

                Chmielenie:
                - 0' - Marynka;
                - 50- Lubelski;
                - 60' - chłodzenie.

                Drożdze zadałem na drugi dzień w 10°C. Wydajność wyszła na mniej niż 60%
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka CXIX - Pieron Mocne 14,3°Blg (23-II-2009r.)

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Miał być majowy koźlak, ale coś za wodnity
                  Składniki:
                  - pilzeński 4,5 kg;
                  - monachijski 0,5 kg;
                  - carapils 0,5kg;
                  - chmiel Marynka szyszki 40g;
                  - chmiel Lubelski szyszki 20 g;
                  - drożdże S-23.

                  Zacieranie:
                  - 24l wody i słód
                  - 52°C i 10'
                  - 64-62°C i 20'
                  - 72°C i 25'
                  - podgrzanie do 76°C filtracja.

                  Filtrowanie:
                  Po 10' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  -po 5l

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka;
                  - 40- Lubelski i ekstrakt;
                  - 60' - chłodzenie.

                  Drożdze zadam jutro.
                  Ekraktu było ok 1l.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)

                    Składniki:
                    - pilzeński 4,5 kg;
                    - carapils 0,7kg;
                    - chmiel Marynka szyszki 100g;
                    - drożdże gęstwa Budvar Lager

                    Zacieranie:
                    - 18l wody i słód
                    - 52°C i 10'
                    - 64-62°C i 25'
                    - 72°C i 25'
                    - podgrzanie do 76°C filtracja.

                    Filtrowanie:
                    Po 10' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    -po 5l

                    Chmielenie:
                    - 0' - 60g;
                    - 45' - 20g;
                    - 55' - 20g;
                    - 60' - chłodzenie.

                    Drożdze zadam pojutrze. Wydajność wyszła na mniej niż 58%. Szkoda, bo 2 l brzeczki przedniej na zolu (tu sie musza postarać, bo łostatnio brak kontroli).
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka CXXI - Miejski Pieron 11,5°Blg (3-III-2009r.)

                      Dziś dopiero zadane e temp. 11°C.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Zaprzestaję opisywanie procesów warzelniczych i przenoszę się na piwo.org do tego tematu
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          A czemu?
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            A czemu?
                            A czemu i nie?
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              No cóż Twoja decyzja, będzie mi brakowało naturalnej gwary i częstych wieści z Rudzkiego Browaru Domowego. Nie oznacza to, że na piwo.org nie zaglądnę ale to nie to samo

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                No bez przesady. Nie umieram, tylko dzienik piwny przeniosę, a na forum będę nadal.
                                Uważam, że piwo.org jest bardziej kierunkowe.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...