JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
A, no dopiero teraz zrozumiałem o co chodziło w tej dyskusji na BA, nie rozumiałem, po co ludzie chcą robić fenol w piwie ?
Streszczając tamtą dyskusję: fenol = 4-winylogwajakol potęguje aromat goździkowy. Sprzyja mu długa przerwa ferulilowa, wysokie temperatury fermentacji (22-25*) i wysokie temperatury leżakowania. Jeżeli chcemy wyeksponować aromat banana, należy zadbać o mały udział fenolu np. przez niższą temperaturę fermentacji (18*) czy rezygnację z przerwy ferulikowej.
Jak już piwo będzie gotowe, to koniecznie napisz co dała ta 'podgrzewana' przewa ferulikowa.Comment
-
warka 15
Wczoraj wieczorem przelałem na cichą po 3 dniach burzliwej. Gęstość zeszła poniżej 4°blg. Tym razem piana nie wylazła z fermentora, co mnie cieszy bo fermentacja prowadzona jest w piwnicy. Temperatura w fermentorze ok 20-21°C. Piwo jest lekkie i już smaczne. Kocham pszeniczniaki
W chwili obecnej nie zauważam istotnego wpływu sposobu zacierania na "goździkowość" aromatu ale piwo jest jeszcze zieloniutkie. Zamierzam po butelkowaniu (refermentacja rezerwą) trzymać piwo przez 3-4 dni w temp. pokojowej (obecnie ok 25°C) co powinno wpłynąć dodatnio na ilość wytworzonego 4-winylogwajakolu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 15: pszeniczna 11tka - nadprogramowa
W piątek została zabutelkowana z dodatkiem 2l rezerwy oraz 15g cukru (dla zwiększenia nagazowania). FG około 3°blg. Piwo zapowiada sie bardzo apetycznie. Część butelek od razu przeniosłem do piwnicy (19°C) a resztę na kilka dni zostawiłem w domu (ok 24°C). Ciekawe czy będą jakieś różnice w smaku.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 15: pszeniczna 11tka - nadprogramowa
Wczoraj, czyli zaledwie 4 dni po zabutelkowaniu, otworzyłem pierwszą butelkę - tę trzymaną w domu, w temp. ok 24-25°C. Gazu jeszcze nie dość ale smak Goździki, słód... no miodzio. To będzie dobre piwo . Zobaczymy jak wypadnie to trzymane w piwnicy. Czy te 5°C mniej da wyczuwalna różnicę w smaku....Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Wczoraj, czyli zaledwie 4 dni po zabutelkowaniu, otworzyłem pierwszą butelkę - tę trzymaną w domu, w temp. ok 24-25°C. Gazu jeszcze nie dość ale smak Goździki, słód... no miodzio. To będzie dobre piwo . Zobaczymy jak wypadnie to trzymane w piwnicy. Czy te 5°C mniej da wyczuwalna różnicę w smaku....Comment
-
Warka 16: Belgijskie Ale (De Keninck)
W piwnicy 19°C, a zapasy mocno przetrzebione: trzeba warzyć. Otwieram mój sezon 2007/2008. Na pierwszy ogień wybrałem Belgijskie Ale wg przepisu ze strony Hobbybrauer. Tym razem postanowiłem się jak najdokładniej trzymać przepisu.
Zasyp:- słód pilzneński - 3200g
- słód wiedeński - 1100g
- słód barwiący Carafa III - 40g
Do ześrutowania użyłem młynka zakupionego w Bogutyn Młynie, o którym więcej jest w tym wątku. Spora część śruty pochodziła z różnych eksperymentów z rozstawem wałków i łuska była po części dość mocno sfatygowana. Spory udział stanowiła mąka a kawałki śruty miały w większości niewielki rozmiar (1-2mm).
Zacieranie- zmieszanie w okolicy 40°C (woda 10l z RO i 3l kranówki)
- podgrzanie do 50°C i przerwa 30'
- podgrzanie do 66°C (+1,5l wrzątku) i przerwa 70'
- wg przepisu na tym miał być koniec ale, że próba jodowa dała oznaki skrobi dodałem jeszcze 20' w 72°C
- po podgrzaniu do 76°C dodałem Carafę i do filtracji
Filtracja mimo obaw ze względu na stan śruty okazała się bezproblemowa. Młynek sprawdził się na piątkę . Otrzymałem prawie pełny 29l garnek brzeczki o szacunkowym blg 12°
Chmielenie
Wg przepisu 44g aromatycznego chmielu 5,5% alfakwasów. Nie mam takiego chmielu więc pokombinowałem z mieszaniem Lubelskiego (3,5%) i Marynki(10%). Z obliczeń wyszło, że aby uzyskać pożądaną ilość alfakwasów trzeba zmieszać 13,5g Marynki i 30,5g Lubelskiego. Taką ilość dodałem do gotującej brzeczki w 10 minucie i gotowałem jeszcze 60minut.
Po wystudzeniu do 22°C przelałem do fermentora i zadałem zrehydratowanymi drożdżami S-04. Podczas przelewania odebrałem 2litry do refermentacji.
Otrzymałem 22+2 = 24litry brzeczki o gęstości 12,5°blg Wydajność prawie 70%!!! Drożdże zadałem około 1 w nocy. Do południa drożdże ruszyły ostro więc przeniosłem fermentor do piwnicy. Mam nadzieję, że piana nie wyleziePozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
-
Wg przepisu 44g aromatycznego chmielu 5,5% alfakwasów. Nie mam takiego chmielu więc pokombinowałem z mieszaniem Lubelskiego (3,5%) i Marynki(10%). Z obliczeń wyszło, że aby uzyskać pożądaną ilość alfakwasów trzeba zmieszać 13,5g Marynki i 30,5g Lubelskiego.
A wydajność wyszła porządna. Też kupiłem sobie śrutownik, mam nadzieję, że też mi się poprawi.Comment
-
Z wydajnością to jest tak, że jak za drobno zmielisz to mocno rozdrobnisz łuskę a to nie jest korzystne i to nie tylko ze względu na filtracje ale też smak się pogarsza bo więcej garbników sie ekstrahuje. Optymalnie byłoby grubo ześrutować, oddzielić łuskę i śrutę zmielić na mąkę. Chyba tak robią browary.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Jaki kupiłeś?
Z wydajnością to jest tak, że jak za drobno zmielisz to mocno rozdrobnisz łuskę a to nie jest korzystne i to nie tylko ze względu na filtracje ale też smak się pogarsza bo więcej garbników sie ekstrahuje. Optymalnie byłoby grubo ześrutować, oddzielić łuskę i śrutę zmielić na mąkę. Chyba tak robią browary.
Co do ochrony łuski, przeczytałem, że słód należy spryskać 1-2% wody, wagowo, przed śrutowaniem. A co dziwniejsze drobne zmielenie głównie szkodzi kolorowi piwa, choć smak pewno też ucierpi.Comment
Comment