Jeszcze tylko jedna uwaga. Mój ostatni dunkelweizen zrobiony na pszenicznym ciemnym z minimalnym udziałem pszenicznego jasnego oraz ze słodami jęczmiennymi przefermentowany przez WB-06 nie wykazuje smaczków goździkowych. Czyli WB-06 wymagają więcej kwasu ferulikowego a tego nie dostarczą słody pszeniczne mocniej obrobione termicznie i słody jęczmienne. Następny dunkelweizen będzie ze znacznym udziałem jasnego pszenicznego
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Dunkelweizen robiłem dwa razy na 3068, przed wspomnianym owsianym a po pszenicznym jasnym (cały czas ta sama gęstwa).
Za pierwszym razem w zasypie było: 3,4kg pszenicznego ciemnego, 2,5kg monachijskiego, 0,5kg pilzneńskiego, 0,5kg Caramunich III, 0,5kg Carawheat, 0,1kg Caraaroma.
Za drugim razem: 4,0kg pilzneński, 1,6kg pszeniczny jasny, 1,6kg pszeniczny ciemny, 0,5kg Caraweat, 0,2kg pszeniczny czekoladowy.
Oba były robione podobnie jak wcześniejsze pszeniczne jasne (przerwa ferulikowa, podwójna dekokcja). Moim zdanie wyszły znacznie gorsze niż to jasne (choć niektórym bardzo smakują). Posmaczki goździków i bananów może i są ale smaki pochodzące od słodów ciemnych chyba je maskują.
Może w Twoim wypadku to ten sam objaw (na WB-06 jeszcze nie robiłem więc nie mogę porównać).
Mam jeszcze w planach weizenbock (po 50% monach i pszenica ciemna) a z wysładzania lekka, ciemna pszeniczka. Jeśli po tym moje odczucia się potwierdzą to po prostu odpuszczę sobie na przyszłość ciemne a zwiększę produkcję jasnych pszenicznych.Comment
-
Oba były robione podobnie jak wcześniejsze pszeniczne jasne (przerwa ferulikowa, podwójna dekokcja). Moim zdanie wyszły znacznie gorsze niż to jasne (choć niektórym bardzo smakują). Posmaczki goździków i bananów może i są ale smaki pochodzące od słodów ciemnych chyba je maskują.
.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 22: Pils 12°
Wczoraj przelałem na cichą. Piana jeszcze unosiła się na powierzchni ale nie chciałem już przedłużać i tak nie dość krótkiego kontaktu z osadami. Gęstość ok 4,5°Blg. Myślę, że na cichej zejdzie jeszcze o 1°. Zebrałem prawie litr osadu, który ładnie podzielił sie na 3 warstwy w lodówce.Last edited by jkocurek; 2007-12-18, 08:58.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 23. Wiezen
Wczoraj trafił do butelek z dodatkiem 2,5l rezerwy. Gęstość zeszła do 3°Blg. Było jeszcze mocno mętne, co mnie zdziwiło, bo na cichej po 2 dniach nie dawało już oznak fermentacji (w sumie cicha trwała 6 dni). Czyżby ta paczuszka WB-06 zawierała faktycznie słabo sedymentujące drożdże? Ostatnie weizeny na nich wychodziły mi mocno klarowne.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 24. Schwarzbier - Hasiok
Tym razem ciemne piwo dolnej fermentacji z wykorzystaniem przeróżnych słodów - trochę taki śmietnik. Ma być blisko schwarzbiera, przynajmniej pod względem koloru i goryczki.
Zasyp- słód monachijski II - 1,5kg
- słód monachijski I - 1,2kg
- słód pilzneński - 1,1kg
- słód wiedeński - 0,8kg
- Caraaroma - 0,2kg
- słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,2kg
- Carafa III Special 0,05kg
Zacieranie- 50°C - 15'
- 62°C - 45'
- 72°C - 20
Chmielenie- gotowanie się ciut przeciągnęło, razem 80'
- w 10' 20g marynki
- w 65' 20g lubelskiego i 5 g mchu irlandzkiego
- w 75' 20g lubelskiego
Gęstość brzeczki nastawnej: 13°blg, objętość 26,5l. Wydajność warzelni: 72%.
Wszystko poszło pięknie dopóki nie przyszła pora na drożdże. Miałem w lodówce drożdże z burzliwej z pilsa. Ale górna warstwa jakoś tak przykleiła sie do ścianek i wieka słoja. Najpierw chciałem zrobić coś z tym co zległo na dnie ale nic specjalnego się nie udało. Wziąłem kilka łyżeczek i dodałem do cienkiej brzeczki ale to były głównie śmieci, które opadały na dno. Potem próbowałem rozmieszać tę maź ze ścianek ale i to marnie poszło. A i ze sterylnością byłem już na bakier. Postanowiłem awaryjnie skrócić cichą pilsa i użyć gęstwy z cichej. Po przelaniu pilsa do tanku pośredniego okazało się, że drożdży na dnie jest niewiele Dodałem do brzeczki i teraz czekam: rusza czy nie. Na razie baniak jest w domu. A ja sie boję, żeby ten hasiok nie okazał się proroczyPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 22: Pils 12°
W związku z powyższym pils trafił do butelek. Nie jest idealnie klarowny, lekko opalizuje. Smak niezły ale gęstość w okolicy 4°Blg. Ciekawe, czy to temp. zatrzymała fermentację (ok 9°C) czy tak zatarłem. Na cichej zeszło o ok 0,5°Blg przez 12 dni. Do refermentacji dodałem 2,5l rezerwy. Wyszło 5x0,66l, 2x0,33l i 44x0,5l = 26l piwaPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 24. Schwarzbier - Hasiok
Oj za mało chyba tych drożdży. Dziś rano w mieszkaniu przy 18°C zaczęło bulgotać. Powolutku. Tak co kilka minut więc przeniosłem do piwnicy. Przed chwilą sprawdziłem i w ciągu 5 minut obserwacji żaden bąbel nie przelazła przez rurkę. Fermentacja jeżeli nie ustało to na pewno się nie rozkręciła. Chyba jutro pójdę po prośbie do mwa po saszetkę S23. I tak po jednym pilsie skończy się historia Czech Pilsów .Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 24. Schwarzbier - Hasiok
Fermentacja trwa. Piana sie utrzymuje choć gaz rzadko przechodzi przez rurkę. W piwnicy jest 9°C. Dziś zamknąłem okno. Rozmroziłem Czech Pilsy, żeby je dodać do fermentującej na gęstwie brzeczki ale jak na razie (3 dni) nie wygląda, żeby operacja się udała. Po raz kolejny chyba nici z mrożenia na zapas. Chyba zrezygnuje z tej metody. Może jeszcze spróbuję ze skosami.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 24. Schwarzbier - Hasiok
No i dalej w tym samym powolnym tempie fermentuje. Dziś zmierzyłem gęstość i po 11 dniach wynosi nieco poniżej 9° (przy startowym trochę powyżej 13°). Rozmroziłem zapas Czech Pilsów ale mam wątpliwości co do jakości otrzymanych drożdży. Wydają się kwaśne, choć pachną ładnie. pH zawiesiny wynosi ok 3,8. Co robić? Co robić?Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 25. Premium Bitter
Kolejna warka do szybkiej konsumpcji - górna fermentacja i niewysoka gęstość.
Zasyp- słód pilzneński - 4kg
- słód Caraaroma - 0,2kg
- słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,1kg
Woda kranówka + RO pół na pół
Zacieranie- 50°C - 10'
- 65°C - 65'
- 72°C - 5' - negatywna próba jodowa
- 76°C do filtracji
Gotowanie (70')- 30g Marynka w 10'
- 25g Lubelski i 5g mchu w 55'
- 20g Lubelski w 68'
Wyszło 27l o gęstości 10,5°Blg (wydajność 69%, niezła choć nie rewelacyjna)Last edited by jkocurek; 2008-01-20, 14:28.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 24. Schwarzbier - Hasiok
W końcu tydzień temu dodałem saszetkę S-23 (dzięki jeszcze raz mwa). Dziś przelałem na cichą. Nie chciało mi sie nawet mierzyć gęstości. Zobaczymy co z tego będzie. Drożdże zebrałem do słoika. Na szczęście w smaku nie ma nic niepokojącego.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 25. Premium Bitter
Dziś, po pięciu dniach burzliwej przelane na cichą. Na dnie fermentora spora warstwa drożdży. Zbiorę je, a co. Może nawet wykorzystam. Gęstość zielonego piwa nieco ponad 2°Blg. Smak zapowiada się bardzo ciekawie.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 26: Budvar Lager
Trzeba korzystać z sezonu więc dziś kolejny pils:
Zasyp- słód pilzneński - 4,5kg
- słód Carapils - 0,33kg
Zacieranie- 35°C - 15', pH zmierzone 5,5
- 50°C - 5'
- 63°C - dekokcja, dekokt: 15' 72°C i 10' gotowanie
- 72°C - 10', próba jodowa negatywna
- 76°C - do filtracji
Chmielenie (gotowanie 70')- w 10' - 40g Marynki
- w 55' - 40g Lubelskiego i 5g zrehydratowanego mchu irlandzkiego
- w 70' - 35g Lubelskiego
Drożdże Budvar Lager zadane w 19°C. Wyszło 24l + 3l o gęstości 12,5°Blg. Wydajność ponad 73%.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 25. Premium Bitter
Wczoraj zabutelkowany z 2l rezerwy do 48but. 0,5l, 2but. 0,66 i 1but. 0,33. Po zaledwie 8 dniach cichej piwo jest idealnie klarowne. W sumie 13 dni fermentacji i piwo w butelkach, pod tym względem zdecydowanie ale przeważają nad lagerami.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Comment