Warka 27: Szkocka 80tka, niewędzona
Ponieważ wystartowałem drożdże trzeba coś im dać do jedzenia. Przygotowałem warkę wg wzorca na szkockie ale (80, export) ale bez słodu wędzonego, zresztą styl tego nie wymaga.
Zasyp
Zacieranie
Na lenia. Zasyp (bez Carafy)+ 12l wody ustalona temp., na 67°C, zapakowane w koc na 1,5h. Potem jeszcze dla przyzwoitości podgrzałem na chwilę do 72°C. Próba jodowa po 5' dała wynik negatywny.
Chmielenie (gotowanie 65')
Podczas filtracji miałem awarię (rozłączył się wężyk) i straciłem około 1l brzeczki przedniej . Ostatecznie dostałem 23l + 2,5l rezerwy o 11,5°Blg, wydajność 67% (jeżeli uwzględnić ten stracony litr to ok. 73%). Zadane drożdżami Wyeast Scotish Ale w temp. ok 20°C. Wyniosłem na sień, gdzie jest ok 15°C.
Ponieważ wystartowałem drożdże trzeba coś im dać do jedzenia. Przygotowałem warkę wg wzorca na szkockie ale (80, export) ale bez słodu wędzonego, zresztą styl tego nie wymaga.
Zasyp
- słód pilzneński - 3,8kg
- słód Carahell - 0,4kg
- płatki jęczmienne - 0,4kg
- słód CarafaIII Special - 0,1kg
Zacieranie
Na lenia. Zasyp (bez Carafy)+ 12l wody ustalona temp., na 67°C, zapakowane w koc na 1,5h. Potem jeszcze dla przyzwoitości podgrzałem na chwilę do 72°C. Próba jodowa po 5' dała wynik negatywny.
Chmielenie (gotowanie 65')
- w 10' 20g marynki (granulat)
- w 35' 25g lubelski (granulat)
- w 55' 5g mchu irlandzkiego (zagapiłem sie i musiałem przedłużyć gotowanie o 5')
Podczas filtracji miałem awarię (rozłączył się wężyk) i straciłem około 1l brzeczki przedniej . Ostatecznie dostałem 23l + 2,5l rezerwy o 11,5°Blg, wydajność 67% (jeżeli uwzględnić ten stracony litr to ok. 73%). Zadane drożdżami Wyeast Scotish Ale w temp. ok 20°C. Wyniosłem na sień, gdzie jest ok 15°C.
Comment