JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
-
Warka 29: Marcowe
Dziś zabutelkowane. Dodałem prawie 2l rezerwy bo nie odfermentowało zbyt głęboko (FG ok 4,5°blg) a i temp. w piwnicy wynosi już 12°C. Piwo bardzo ładnie się sklarowało na cichej. Wyszło 49x0,5l, 1x0,66l i 2x0,33l. Smak wydaje mi sie bardzo dobry. Jeżeli doleżakuje do października to powinno być wyśmienite. Jeżeli doleżakuje.... Trzeba uwarzyć coś do bieżącej konsumpcji.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 31: English Pale Ale
Dolna fermentacja zakończona (chyba). Czas na górniaki. Na pierwszy ogień Pale Ale.
Zasyp:- Pilzneński - 4,5kg
- CaraAmber - 0,1kg
- CaraAroma - 0,1kg
- Zakwaszający - trochę
Zacieranie- Na lenia. Całość do 11,5l wody o temp. 74°C (RO+kran 50/50 z dodatkiem łyżeczki gipsu). Zacieranie trwało 2,5h. Na koniec zacier był już mocno wychłodzony ale, że miało być leniwie więc przełożyłem do filtracji bez podgrzania.
Gotowanie 70'/Chmielenie- w 10' - 35g Marynki (granulat)
- w 45' - 15g Golding E.K. i 10g Lubelski (granulat) + 5g mchu irlandzkiego
- w 55' - 15g Golding E.K. i 5g Lubelski (granulat)
Po schłodzeniu zadane S-04. Wyszło 24l + 2l rezerwy o gęstości 12°blg. Wydajność taka sobie, ok 69%. Pewno gdybym podgrzał zacier przed filtracja byłoby lepiej. Zamierzam jeszcze piwo nachmielić na zimno.Last edited by jkocurek; 2008-04-27, 21:31.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 31: English Pale Ale
Przelane na cichą. Gęstość zeszła do 3°Blg. Piwo już całkiem klarowne. Tym razem S-04 poszły na dno jak należy. Smak OK jednak goryczka bardzo mocna (a celowałem tylko w połowę goryczki stylu).
Zachciało mi sie nachmielić piwo na zimno. Wygotowałem woreczek i kamień, wsadziłem do worka z kamieniem chmiel lubelski w szyszkach. Chyba dałem go za dużo bo nie zatonął w piwie. Dociążyłem jeszcze widelcem z kwasiaka ale i tak trochę wystaje nad powierzchnię. Mam nadzieję, że jak chmiel namoknie to pójdzie na dno a przynajmniej nie zaszkodzi piwu wystając nad powierzchnię.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Warka 31: English Pale Ale
Zabutelkowane w piątek 10 maja. Gęstość zeszła do 2°blg. Dodałem 2litry rezerwy. Jest mocno wytrawne i gorzkie. Nie wiem jak to jest, ale celowałem w średnią goryczkę dla tego stylu a nie wyobrażam sobie piwa bardziej gorzkiego niż to. Wydaje mi się też, że jest trochę kwaskowate. Chyba już nie powtórzę próby z chmieleniem na zimno.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 32: Weizen
Tym razem zaplanowałem zrobienie dużej warki, tak żeby część przefermentować w piwnicy, gdzie teraz jest 16°C a część w domu, gdzie jest ok 22°C. Planowałem nawarzyć ok 40l piwa za jednym zamachem.
Zasyp, trochę czyszczący resztki słodów- słód pszeniczny - 5,2kg
- słód pilzneński - 1,5kg
- słód Carawheat - 0,25kg
- słód Carapils - 0,4kg
- słód Carahell - 0,3kg
Zacieranie w 18l wody (2/3RO reszta kran)- zasyp na 41°C
- przerwa 44°C - 15'
- przerwa 52°C - 10'
- podgrzanie do 63° i 7l do dekokcji
- dekokt:
- 72°C - 10'
- gotowanie - 10'
- po połączeniu 72°C 15'
- podgrzanie do 76°C i do filtracji
Gotowanie w dwóch garnkach 29l i 14l przez 70' z odpowiednio 15g i 9g szyszek Marynki luzem
Przy zacieraniu użyłem po raz pierwszy mieszadła. Sprawdziło sie dość dobrze choć na początku zacierania był problem z dobrym wymieszaniem. Przy filtracji kiedy miałem już ładnie ułożone złoże i w miarę klarowny filtrat wkład z oplotu wyskoczył mi z króćca. Musiałem wszytko przenieść z powrotem z tanka do gara i ponownie założyć wkład. Straciłem dobrą godzinę, a zacier mocno ostygł bo nie chciało mi sie go już podgrzewać. Przez to wyszła nienajlepsza wydajność (ok 67%). 18l brzeczki zostało w domu a 21l trafiło do piwnicy. Zadane namnożonymi z saszetki 3068.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Nie wiem jak to jest, ale celowałem w średnią goryczkę dla tego stylu a nie wyobrażam sobie piwa bardziej gorzkiego niż to.
OK. Ja tylko przyczepiłem się do tego , że celowałeś w 1/2 goryczki.
Przy EKSTRA SPECJAL to nadal 15-30 IBU, a z PROMASH jeśli dobrze wyliczyłem 39 IBU, ma prawo być gorzkie.Comment
-
Nie wiem jak to jest, ale celowałem w średnią goryczkę dla tego stylu a nie wyobrażam sobie piwa bardziej gorzkiego niż to.
OK. Ja tylko przyczepiłem się do tego , że celowałeś w 1/2 goryczki.
Przy EKSTRA SPECJAL to nadal 15-30 IBU, a z PROMASH jeśli dobrze wyliczyłem 39 IBU, ma prawo być gorzkie.
Dla Ekstra Special ProMash podaje 30-60IBU a nie jak piszesz 15-30. Podobnie można znaleźć na stronie Weast w dziale style guide.
Spróbowałem tego piwa ponownie i już nie jest tak źle z tą goryczką. Może wtedy zjadłem coś słodkiego, nie wiem.Last edited by jkocurek; 2008-05-19, 17:44.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 32: Weizen
Partię fermentowaną w domu przelałem dziś na cichą. Głównie celem pozbycia się zanieczyszczeń i zebrania drożdży, które pięknie wyległy na powierzchnię. Gęstość zeszła do ok 4°Blg. Zanieczyszczenia to głównie chmiel. Wniosek na przyszłość: nie chmielić szyszkami bez woreczka.Last edited by jkocurek; 2008-05-21, 21:13.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Comment