JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
    Partię fermentowaną w domu przelałem dziś na cichą. Głównie celem pozbycia się zanieczyszczeń i zebrania drożdży, które pięknie wyległy na powierzchnię. Gęstość zeszła do ok 4°Blg. Zanieczyszczenia to głównie chmiel. Wniosek na przyszłość: nie chmielić szyszkami bez woreczka.
    Zawsze można przelać w pierwszym dniu, jak robi Coder.
    Można też ostawić do końca i wywalić drożdże.
    Osobiście nie zauważyłem różnicy w drożdżach jak były resztki chmielu (parę śmieci).
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 32: Weizen

      Partia "domowa" trafiła wczoraj do butelek z 1l rezerwy i 70g cukru. Pięknie pachna piwa na na tych 3068
      Partia "piwniczna" nadal stoi tak jak stała. Zastanawiam się czy jest sens przelewać ja na cichą. Może od razu za jakieś 2 dni zapakuje do butelek.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 32: Weizen

        W sobotę do butelek trafiła partia fermentowana w piwnicy. Na "pierwszy rzut języka" jest znacznie bardziej goździkowa, czyli zgodnie z teorią. Zobaczymy jak obydwie partie nasycą się CO2 i ciut dojrzeją. Do refermentacji dodałem 1,5l lekko zatężonej rezerwy i 50g sacharozy. Powinno to dać nasycenie w okolicy 2,8 obj. CO2/obj. piwa.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 33: Dunkelweizen

          Zebrane Weihenstephany 3068 głodują w lodówce więc trzeba dać im coś zjeść, zatem wczoraj uwarzyłem dunkelweizena.

          Zasyp:
          • Słód pszeniczny - 2,3kg
          • Słód pilzneński - 1kg
          • Słód wiedeński - 1kg
          • Carawheat - 0,4kg
          • Słód pszeniczny czekoladowy - 0,15kg
          • Carafa III - 0,05kg


          Planowana barwa 45°EBC

          Zacieranie tym razem bez dekokcji:
          • zatarcie na 42°C
          • 44°C - 15' z powolnym podnoszeniem temperatury od 42 do 44°C i potem od 44 do 47°C
          • 50°C - 5'
          • 62°C - 30'
          • 72°C - 15' - próba jodowa negatywna
          • 76°C - słody barwiące i do filtracji


          Gotowanie 70' w 10' 16g Marynki w szyszkach.

          Po wystudzeniu do 23°C zniosłem brzeczkę do piwnicy, gdzie jest ok 17°, żeby sie dobrze schłodziła przed zadaniem drożdży. Wyszło 24,5l w fermentorze + 2,5l rezerwy o gęstości 11,5°Blg. Wydajność taka sobie 66%.
          Drożdże zadam dziś, właśnie wyjąłem z lodówki, test smakowy przeszły pozytywnie. Pewno spróbują wyleźć z fermentora:/
          Last edited by jkocurek; 2008-06-22, 12:28.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 33: Dunkelweizen

            Wczoraj trafiła do butelek po 8 dniach fermentacji z pominięciem cichej. Trochę się bałem o tę warkę bo czekała na drożdże prawie 24h w temp. ok 18°C ale na szczęście obawy okazały się nieuzasadnione. Gęstość zeszła do 3°blg. Do refermentacji dodałem 2l lekko zatężonej (do 13,5°blg) rezerwy.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 34: Weizen

              Na otwarcie sezonu 2008/2009 klasyczny Weizen. Tak coby szybko uszczuplone zapasy w piwniczce uzupełnić

              Zasyp:
              • słód pszeniczny - 2,5kg
              • słód Carawheat - 0,3kg
              • słód wiedeński - 1,4kg
              • słód pilzneński - 0,8kg


              Zacieranie:
              • 45°C - 15'
              • 63°C - 35'
              • 72°C - 20'
              • 76°C do filtracji


              Gotowanie 75', od 10' z 40g szyszek lubelskiego 2007 w woreczku.
              Zaraz będę przelewał do fermentora, zobaczymy ile wyszło i jaka wydajność.
              Last edited by jkocurek; 2008-09-19, 17:04.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Na otwarcie sezonu 2008/2009 klasyczny Weizen.
                Gratuluja, jo ani nie myśla o otwarciu, choć chęci mom.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Warka 34: Weizen

                  Brzeczka po wystudzeniu do 21°C i zadaniu WB-06 po rehydratacji, przeniesiona do piwnicy gdzie jest ok 16°C. Wyszło 27l (25+2rez.) o gęstości 12,2°Blg . Wydajność przyzwoita całkiem: ok 70%.
                  Last edited by jkocurek; 2008-09-19, 20:05.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Warka 35: English Brown Ale - Northern Brown

                    Kolejna warka nowego sezonu. Na dolniaki jeszcze za ciepło ale w domu jest 20°C więc warunki w sam raz dla Ale. Tym razem łagodne, ciemne ale w stylu północnym. Niestety bez Pale Ale w zasypie za to z niezłą mieszanką karmelowych

                    Zasyp:
                    • pilzneński - 1,8kg
                    • wiedeński - 0,5kg
                    • monachijski - 1,1kg
                    • caraaroma - 0,5kg
                    • caraamber - 0,15kg
                    • karmelowy ciemny ze Strzegomia - 0,27kg


                    Zacieranie: na lenia, słody wsypane do 12l kranówki o temp. 75°C. Zostawione w spokoju na aż 3 godziny. Wychłodziło się poniżej 60°C. Do filtracji musiałem podgrzać do ok 74°C, więcej mi się nie chciało.

                    Gotowanie w sumie jakieś 80'.
                    Chmielenie:
                    • w 20' - marynka szyszki 20g
                    • w 50' - E.K. Golding 16g
                    • w 75' - E.K. Golding 13g


                    Po schłodzeniu do ok 22°C zadane SafeAle 04. Wyszło 23l 11,5°blg. Wydajność ok 65%. Nienadzwyczajna ale zacieranie na lenia i sporo ciemnych karmelowych słodów. Piwo będzie fermentować w domu.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Jacek, przestałeś opisywać swoje wyczyny? bo coś wątpię w taką przerwę.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jacek, przestałeś opisywać swoje wyczyny? bo coś wątpię w taką przerwę.
                        Niestety, przerwa właśnie ma miejsce.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 36: Belgi dwa

                          Od dawna chodził za mną Dubbel więc wczoraj postanowiłem go machnąć razem z belgijskim ale. Plan był taki: zatrzeć taka ilość słodów, żeby wyszło od razu 15l dubbla 17°blg i ok 20l belgijskiego ale 12°blg.

                          Zasyp:
                          • s. monachijski - 2,6kg
                          • s. pilzneński - 2kg
                          • s. wiedeński - 1kg
                          • s. Bisquit - 1kg
                          • s. Caraaroma - 0,2kg
                          • s. Caraamber - 0,2kg
                          • s. zakwaszający - co nieco.


                          Zacieranie - dwupółkowe
                          • zatarcie na 62°C
                          • 1 przerwa 30'
                          • podgrzanie do 72°C
                          • 2 przerwa 30'
                          • podgrzanie do 76°C

                          Odebrałem ok 10l brzeczki przedniej o 21°blg. dolałem 4l wody i do gotowania. Reszta z wysłodzinami dała ok 24l ciut powyżej 10°blg. Wszystko szło fajnie dopóki na chwilę nie wylazłem z kuchni. Wykipiało mi 0,5l dubbla. Potem sytuacja powtórzyła się jeszcze 2 razy i tak straciłem ok 1,5litra brzeczki ok 18°blg grrrrrrrr.

                          Chmielenie dubbel:
                          • gotowanie 70'
                          • w 10' 10g Marynki, granulat
                          • w 30' 10g Lubelski, granulat
                          • w 55' 0,5kg cukru


                          Chmielenie belgijskie ale:
                          • gotowanie 70'
                          • w 10' 16g Marynki, granulat
                          • w 30' 10g Lubelski, granulat
                          • w 55' 10g Lubelski, granulat


                          Wyszło 13,5l ok 17,5°blg dubbla i 10l 12°blg ale. Pierwszy zadałem T-58, drugi US-05.
                          Dubbel wystartował jeszcze w nocy belgijskie ale dziś rano. Zostało jeszcze ok 2,5l osadów ok 15°blg.
                          Last edited by jkocurek; 2008-11-11, 13:15.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 37: IPA

                            Dziś "za jednym bajzlem" warzenie IPA.

                            Zasyp:
                            • s. pilzneński - 2kg,
                            • s. wiedeński - 1,5kg
                            • s. Monachijski I - 0,5kg
                            • s. pszeniczny - 0,3kg
                            • s. CaraHell - 0,2kg
                            • s. CaraAmber - 0,2kg
                            • s. CaraAroma - 0,1kg
                            • s. zakwaszający - troszku


                            Zacieranie po angielsku z
                            • jedna przerwą scukrzającą 67-68°C przez 50'
                            • podgrzanie do 76°C

                            Postanowiłem zastosować metodę zwiększania wydajności stosowana w browarach. Do filtratora na młóto wlałem podgrzane do 75°C osady z wczorajszego warzenia. Szacuję, że dodałem tak ok 250-300g cukrów.

                            Gotowanie 70'
                            • w 10' 32g granulatu Marynki
                            • w 55' 5g mchu irlandzkiego
                            • w 65' 50g granulatu Lubelskiego


                            Brzeczka właśnie się chłodzi.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 37: IPA

                              Wystudzona. Wyszło 23l w fermentorze plus 3l w rezerwie, gęstość 13,5°blg. Wydajność 77% (uwzględniając dodatek osadów 72%). według danych ProMasha uzyskałem 97% wydajności teoretycznej (dzięki wykorzystaniu osadów, inaczej byłoby 89%).
                              Brzeczkę zadałem US-05.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • Terry
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 148

                                Wiem, że pytam o podstawy ale jak obliczyłeś wydajność 77%?
                                Ja liczyłem w ten sposób: 26 (litrów) x 135 (blgx10) / 4800 (ilość dodanych słodów w gramach) = wydajność.
                                Licząc wg tego wzoru mamy 3510/4800= 73%

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X