JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry
    Wiem, że pytam o podstawy ale jak obliczyłeś wydajność 77%?
    Ja liczyłem w ten sposób: 26 (litrów) x 135 (blgx10) / 4800 (ilość dodanych słodów w gramach) = wydajność.
    Licząc wg tego wzoru mamy 3510/4800= 73%
    Nie pomnożyłeś przez gęstość brzeczki. która w tym wypadku jest już dość duża i wynosi 1,062 kg/dm3
    Last edited by jkocurek; 2008-11-12, 11:20.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 36A: Dubbel

      W sobotę przelałem na cichą. Gęstość zeszła do ok 4,5°blg. Smak niezbyt rewelacyjny. Bardzo mocno czuć drożdże. Czyżby efekt dodatku cukru? Mam nadzieję, że się smak jeszcze ułoży.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 36 B: Belgiskie ale

        Dziś przelałem na cichą. Drożdże utworzyły gruby kożuch na powierzchni. Gęstość zeszła do 3°blg ale smak w odróżnieniu od dubbla jest już bardzo przyjemny.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 37: IPA

          We wtorek przelałem na cichą. Gęstość zeszła do 4°blg. Smak zielonego przyjemny.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 36B: Belgijskie Ale

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 170g cukru rozpuszczonego w wodzie. Cicha trwała ponad 2 tygodnie. Gęstość spadła do 2,5°blg.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Totus
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.11
              • 326

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              Nie pomnożyłeś przez gęstość brzeczki. która w tym wypadku jest już dość duża i wynosi 1,062 kg/dm3
              Mógłbyś przybliżyć o co chodzi z Tą gęstością brzeczki?
              Czemu akurat taki współczynnik dobrałeś? Skąd go wziąłeś?
              Zapraszam do Browaru Sielanka.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
                Mógłbyś przybliżyć o co chodzi z Tą gęstością brzeczki?
                Czemu akurat taki współczynnik dobrałeś? Skąd go wziąłeś?
                Gęstość brzeczki jest miarą zawartości ekstraktu oznaczaną jako OG. Jest ona (to oczywiste) powiązana ze skalą Ballinga i Plato. Mierząc zawartość ekstraktu za pomocą areometru mierzy się tak naprawdę gęstość brzeczki (siła wyporu jest od niej zależna zgodnie z prawem Archimedesa).
                Z kolei skala Ballinga i Plato związana jest z wagowym udziałem ekstraktu, dlatego chcąc znać zawartość cukrów trzeba pomnożyć udział wagowy przez masę brzeczki a nie jej objętość. Masę brzeczki i objętość wiąże gęstość (OG).
                W internecie znajdziesz sporo tabel i wzorów pozwalających przeliczać °blg czy °P na OG. Ja korzystam z programu ProMash.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

                  No właśnie czekałem na tego posta, bo myślałem, że coś nie teges jestem...

                  13,5blg daje Ci 1,065 OG??? a nie 1,055 przypadkiem?
                  Last edited by Seta; 2008-12-04, 17:22.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                    No właśnie czekałem na tego posta, bo myślałem, że coś nie teges jestem...

                    13,5blg daje Ci 1,065 OG??? a nie 1,055 przypadkiem?
                    Przypadkiem ( ) masz rację (poza tym, ze ja napisałem 1,062 a nie 1,065). Zresztą tyle wziąłem do obliczeń
                    Last edited by jkocurek; 2008-12-04, 18:23.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Warka 37: IPA

                      Zabutelkowana 2 grudnia z 2 litrami rezerwy. Gęstość zeszła do niewiele ponad 3°blg.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 38: Desatka

                        Dziś uwarzyłem lekkiego pilsa celem upieczenia dwóch pieczeni na jednym ogniu: zrobienia piwa i namnożenia drożdży. Do fermentacji użyłem Pilsener Urquell bez startera.
                        Zasyp:
                        • słód pilzneński - 2,4kg
                        • słód Carapils - 0,4kg
                        • słód melanoidynowy - 0,25kg

                        Zacierania
                        • zasyp na 50°C i kilka (<5) minut przerwy
                        • dodatek 1,5l wrzątku i podgrzanie do 60°C,przerwa 40'
                        • dodatek 1,5l wrzątku i podgrzanie do 70°C, przerwa 30'
                        • podgrzanie do 76°C i filtracja


                        Gotowanie: 80'
                        chmielenie:

                        • w 20' 20g Marynki - szyszki
                        • w 50' 30g Lubelski - szyszki
                        • w 78' - 30g Lubelski - granulat


                        Wyszło 19,5l (17,5+2 rezerwy) o gęstości 10,2°blg. Wydajność 68%.
                        Last edited by jkocurek; 2008-12-13, 16:18.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 38: Desatka

                          Fermentacja ruszyła po mniej więcej 24h, czyli podobnie jak przy użyciu startera jednak brzeczka była przetrzymywana w temp. pokojowej. Gdy drożdże wyraźnie wzięły się do pracy przeniosłem fermentor do piwnicy, gdzie jest ok 10°C.
                          Z piwem tym miałem trochę przygód. Najpierw spieprzył się śrutownik. Musiałem go reanimować. Udało się na szczęście. Padła wiertarka (szczotki) więc musiałem kręcić korbą ręcznie. Nie miałem do dyspozycji pompy i niestety mimo zawrócenia chyba 40l filtratu był on ciągle mętny (może przyczyną było śrutowanie). Gdy napowietrzałem brzeczkę od wężyka odpadła kostka. Zostawiłem ja na dnie. Mam nadzieję, że 2h przebywania w roztworze dezynfekcyjnym (ClO2) wyjałowiły ja wystarczająco bo chcę używać dalej gęstwy. No cóż, zobaczymy co będzie.
                          Last edited by jkocurek; 2008-12-16, 12:51.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 36A: Dubbel

                            Zabutelkowany w sobotę 20 grudnia. Na 13l piwa dodałem 90g cukru. Smak jeszcze mocno niedojrzały. Długo będę chyba na to piwo czekał.
                            Last edited by jkocurek; 2008-12-22, 20:09.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 39: Pils a'la Urquell

                              Dziś piwo dla drożdży namnożonych w 10tce.
                              Zasyp:
                              • słód pilzneński Weyermann - 3,9kg
                              • słód Carapils Weyermann - 0,6kg
                              • słód melanoidynowy Weyermann - 0,3kg

                              Zacierania
                              • Zatarcie na 53°C i kilka minut przerwy, celem sprawdzenia pH. Ustalone zakwaszającym na 5,4
                              • przerwa 60°C - 40'
                              • przerwa 70°C - 45'

                              Gotowanie 70'
                              • w 10' 30g marynki w szyszkach
                              • w 40' 10g lubelskiego w szyszkach i 20g Saaz w granulacie
                              • w 70' 10g Saaz w granulacie


                              Po wystudzeniu do ok 16°C zadane gęstwą ze świeżo przelanej na cichą Desatki
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 38: Desatka

                                Przelane na cichą. Na dnie ładny osad a samo piwo już całkiem klarowne. Gęstość zeszła do 2,5°blg. Smak jest już bardzo dobry. Nie przewiduję długiej cichej
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...