Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry
Wyświetlenie odpowiedzi
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Warka 36A: Dubbel
W sobotę przelałem na cichą. Gęstość zeszła do ok 4,5°blg. Smak niezbyt rewelacyjny. Bardzo mocno czuć drożdże. Czyżby efekt dodatku cukru? Mam nadzieję, że się smak jeszcze ułoży.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNie pomnożyłeś przez gęstość brzeczki. która w tym wypadku jest już dość duża i wynosi 1,062 kg/dm3
Czemu akurat taki współczynnik dobrałeś? Skąd go wziąłeś?Zapraszam do Browaru Sielanka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedziMógłbyś przybliżyć o co chodzi z Tą gęstością brzeczki?
Czemu akurat taki współczynnik dobrałeś? Skąd go wziąłeś?
Z kolei skala Ballinga i Plato związana jest z wagowym udziałem ekstraktu, dlatego chcąc znać zawartość cukrów trzeba pomnożyć udział wagowy przez masę brzeczki a nie jej objętość. Masę brzeczki i objętość wiąże gęstość (OG).
W internecie znajdziesz sporo tabel i wzorów pozwalających przeliczać °blg czy °P na OG. Ja korzystam z programu ProMash.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie czekałem na tego posta, bo myślałem, że coś nie teges jestem...
13,5blg daje Ci 1,065 OG??? a nie 1,055 przypadkiem?Last edited by jkocurek; 2008-12-04, 18:23.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 38: Desatka
Dziś uwarzyłem lekkiego pilsa celem upieczenia dwóch pieczeni na jednym ogniu: zrobienia piwa i namnożenia drożdży. Do fermentacji użyłem Pilsener Urquell bez startera.
Zasyp:- słód pilzneński - 2,4kg
- słód Carapils - 0,4kg
- słód melanoidynowy - 0,25kg
Zacierania- zasyp na 50°C i kilka (<5) minut przerwy
- dodatek 1,5l wrzątku i podgrzanie do 60°C,przerwa 40'
- dodatek 1,5l wrzątku i podgrzanie do 70°C, przerwa 30'
- podgrzanie do 76°C i filtracja
Gotowanie: 80'
chmielenie:
- w 20' 20g Marynki - szyszki
- w 50' 30g Lubelski - szyszki
- w 78' - 30g Lubelski - granulat
Wyszło 19,5l (17,5+2 rezerwy) o gęstości 10,2°blg. Wydajność 68%.Last edited by jkocurek; 2008-12-13, 16:18.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Warka 38: Desatka
Fermentacja ruszyła po mniej więcej 24h, czyli podobnie jak przy użyciu startera jednak brzeczka była przetrzymywana w temp. pokojowej. Gdy drożdże wyraźnie wzięły się do pracy przeniosłem fermentor do piwnicy, gdzie jest ok 10°C.
Z piwem tym miałem trochę przygód. Najpierw spieprzył się śrutownik. Musiałem go reanimować. Udało się na szczęście. Padła wiertarka (szczotki) więc musiałem kręcić korbą ręcznie. Nie miałem do dyspozycji pompy i niestety mimo zawrócenia chyba 40l filtratu był on ciągle mętny (może przyczyną było śrutowanie). Gdy napowietrzałem brzeczkę od wężyka odpadła kostka. Zostawiłem ja na dnie. Mam nadzieję, że 2h przebywania w roztworze dezynfekcyjnym (ClO2) wyjałowiły ja wystarczająco bo chcę używać dalej gęstwy. No cóż, zobaczymy co będzie.Last edited by jkocurek; 2008-12-16, 12:51.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
-
Warka 39: Pils a'la Urquell
Dziś piwo dla drożdży namnożonych w 10tce.
Zasyp:- słód pilzneński Weyermann - 3,9kg
- słód Carapils Weyermann - 0,6kg
- słód melanoidynowy Weyermann - 0,3kg
Zacierania- Zatarcie na 53°C i kilka minut przerwy, celem sprawdzenia pH. Ustalone zakwaszającym na 5,4
- przerwa 60°C - 40'
- przerwa 70°C - 45'
Gotowanie 70'- w 10' 30g marynki w szyszkach
- w 40' 10g lubelskiego w szyszkach i 20g Saaz w granulacie
- w 70' 10g Saaz w granulacie
Po wystudzeniu do ok 16°C zadane gęstwą ze świeżo przelanej na cichą DesatkiPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
Comment