Warka 40: Schwarzbier
Idziemy za ciosem, a właściwie za jednym bajzlem, dziś schwarzbier.
Zasyp (słody od Weyermanna):
Zacieranie
Gotowanie - 70'
chmielenie:
Wyszło 23,5l + 1,5l rezerwy o gęstości 13°blg (wydajność ponad 72%). Zadane nowymi drożdżami z oferty Fermentisa w-34/70 po schłodzeniu do ok 15°C.
Idziemy za ciosem, a właściwie za jednym bajzlem, dziś schwarzbier.
Zasyp (słody od Weyermanna):
- pilzneński - 1kg
- monachijski - 2kg
- wiedeński - 1,4kg
- melonoidynowy - 0,15kg
- Carafa III special - 0,17kg
Zacieranie
- zasyp (bez Carafy) na 51°C i kilka minut przerwy ze sprawdzeniem i korektą pH
- 61°C - 40'
- 71°C - 35'
- 76°C - dodanie Carafy i do filtracji
Gotowanie - 70'
chmielenie:
- w 10' - 20g marynki w szyszkach
- w 40' - 10g lubelskiego w szyszkach
- w 55' - 4g mchu irlandzkiego
- w 67' - 10g lubelskiego w szyszkach
Wyszło 23,5l + 1,5l rezerwy o gęstości 13°blg (wydajność ponad 72%). Zadane nowymi drożdżami z oferty Fermentisa w-34/70 po schłodzeniu do ok 15°C.
Comment