JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Warka 40: Schwarzbier

    Idziemy za ciosem, a właściwie za jednym bajzlem, dziś schwarzbier.

    Zasyp (słody od Weyermanna):
    • pilzneński - 1kg
    • monachijski - 2kg
    • wiedeński - 1,4kg
    • melonoidynowy - 0,15kg
    • Carafa III special - 0,17kg


    Zacieranie
    • zasyp (bez Carafy) na 51°C i kilka minut przerwy ze sprawdzeniem i korektą pH
    • 61°C - 40'
    • 71°C - 35'
    • 76°C - dodanie Carafy i do filtracji


    Gotowanie - 70'
    chmielenie:
    • w 10' - 20g marynki w szyszkach
    • w 40' - 10g lubelskiego w szyszkach
    • w 55' - 4g mchu irlandzkiego
    • w 67' - 10g lubelskiego w szyszkach


    Wyszło 23,5l + 1,5l rezerwy o gęstości 13°blg (wydajność ponad 72%). Zadane nowymi drożdżami z oferty Fermentisa w-34/70 po schłodzeniu do ok 15°C.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 41: Dry Stout

      Dziś coś do przefermentowania w domu.
      Zasyp (słody od Weyermanna):
      • Pale Ale - 2kg
      • Pilzneński - 1,3kg
      • Ciemny pszeniczny - 0,5kg
      • Carafa III Special - 0,05kg
      • Jęczmień palony - 0,35kg
      • płatki owsiane - 0,4kg


      Zacieranie:
      Słody jasne i nieskleikowane płatki (chyba jednak powinienem je był skleikować, bo to były zwykłe a nie błyskawiczne) zmieszane z 13l wody o temp. 71°C. Ustaliła się temp. 66°C i taka była utrzymywana przez 1:20h. Stałą temperaturę utrzymywałem dzięki płomieniowi palnika skręconego na minimum i włączonemu mieszadłu. Po podgrzaniu do 76°C dodałem słody ciemne i do filtracji.

      Gotowanie 70' / Chmielenie
      • w 10' 30g marynki - szyszki
      • w 30' 15g lubelskiego - szyszki
      • w 45' 5g mchu irlandzkiego
      • w 58' 10g lubelskiego - szyszki


      Po schłodzeniu do 19°C zadane drożdżami S-04. Wyszło 25l o gęstości 12blg - wydajność 68%. Ujdzie, szczególnie, że w zasypie płatki i palony jęczmień. Piwo będzie fermentować w komórce, gdzie jest ok 16°C.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 38: Desatka

        Dziś zabutelkowane, gęstość zeszła do 2°Blg. Osadu na dnie fermentora praktycznie brak. Drożdże pozbierały się w skupiska o średnicy kliku mm i pływały swobodnie w piwie ale nie było ich dużo. Już drugi raz mam taki efekt, poprzednio tak było przy szkockiej 80tce. Ale piwo jest super
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 39: Pils a'la Urquell

          W zeszłą sobotę przelałem na cichą. Gęstość zeszła do 2,5°Blg. Drożdże spisały się na piątkę, mimo, że w piwnicy było ok 8°C. Gęstwa powędrowała do słoika, bo nie miałem czasu na warzenie. Szkoda. Wydaje mi się, że lepiej byłoby po prostu przelać ją do kolejnej brzeczki.
          Tymczasem warka nr 40 na 1 paczce nowych drożdży z Fermentisa ciągle jeszcze fermentuje. 1 paczka suchych to jednak zdecydowanie za mało.
          Last edited by jkocurek; 2009-01-22, 23:43.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 41: Dry Stout

            Przelałem na cichą w poniedziałek. Odfermentowanie dalekie od zamierzonego, gęstość zeszła ledwo do 4°Blg. Po przelaniu fermentacja praktycznie ustała. Błędem było chyba zastosowanie S-04 - szybko sedymentują. Lepsze byłby US-50.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 42: Wiedeńskie

              Tym razem lager w stylu wiedeńskim. Zasyp oparty głównie na słodzie wiedeńskim z niewielkimi dodatkami:
              • słód wiedeński - 4kg
              • słód monachijski - 0,5kg
              • słód melanoidynowy 0,2kg
              • słód Caraaroma - 0,15kg
              • słód Carafa III special - 0,05kg


              Zacieranie
              • 50°C - 5minut
              • 61°C - 30minut
              • 71°C - 45minut


              Gotowanie 75minut
              Chmielenie
              • w 10' - 20g marynki w szyszkach
              • w 40' - 15g lubelskiego w szyszkach
              • w 70' - 15g lubelskiego w szyszkach


              Wyszło 24l o 13,5°Blg. Trochę za mocne jak na styl. Może jeszcze doleje wody. Wydajność ok. 70%. Zadane gęstwą Urquelli czekającą od zeszłej soboty. Szkoda, że tyle musiała czekać. Drożdże mocno zbiły się na powierzchni piwa w słoiku.
              Last edited by jkocurek; 2009-01-24, 21:17.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 41: Dry Stout

                Dziś zabutelkowany z 1,8l rezerwy po tygodniu cichej. Odfermentował do 3,5°blg. Piwo sklarowało się bardzo dobrze a smak zapowiada się bardzo dobrze.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  Czy możesz napisać jak liczysz wydajność?

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    O liczeniu wydajności piwsze wszędzie.
                    Mnożysz ilość Blg*ilość litrów*1,06 i całość dzieli się przez ilość słodu w kg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      O liczeniu wydajności piwsze wszędzie.
                      Mnożysz ilość Blg*ilość litrów*1,06 i całość dzieli się przez ilość słodu w kg.
                      Zgadza się, z tym, że nie przez 1,06 ale przez faktyczną gęstość brzeczki o danej zawartości ekstraktu. Przy 12°blg to OIDP 1,048 (1,06 odpowiada 14,7°).
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 39: Pils a'la Urquell

                        Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,5l rezerwy. Sklarowało się bardzo pięknie. Już można by je właściwie pić. Ale dam mu trochę na nagazowanie. Od warzenia do butelkowania minął miesiąc.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 40: Schwarzbier

                          Wydawało mi się, że fermentacja idzie powoli i ciągle odkładałem przelanie na cicha bojąc się niskiego odfermentowania i kolejnych granatów. W końcu zabrałem się za to dziś. Przelałem na cichą po miesiącu burzliwej. Piwo już klarowne jak należy a gęstość po korekcie temperatury 3,1°blg. Chyba jeszcze w tym tygodniu je zabutelkuję.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 42: Wiedeńskie

                            Wczoraj przelane na cichą. Gęstość zeszła do 3,5°blg.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 40: Schwarzbier

                              Wczoraj zabutelkowane z 1,8l rezerwy.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 43: Munich Dunkel

                                Tym razem znowu ciemny dolniak. Niech drożdże maja co robić. Chciałem użyć gęstwy po Schwarzbierze ale wykazuje słaba aktywność i chyba Urquelle dostaną kolejną porcję do wszamania.
                                Zasyp:
                                • wiedeński - 1,4kg
                                • monachijski I - 1,4kg
                                • monachijski II - 1kg
                                • caraamber - 0,5kg
                                • carahell - 0,45kg
                                • carafa III special - 0,2kg
                                • barwiący z Żywca (od MWA) - 0,1kg


                                Zacieranie:
                                • 50°C - 5'
                                • 60°C - 35'
                                • 70°C - 35'
                                • 76°C - do filtracji


                                Gotowanie: 70'
                                • chmielenie
                                  • w 10' - 20g marynki sz.
                                  • w 40' - 15g lubelski sz.
                                  • w 68' - 15g lubelski sz.


                                Właśnie kończy się chłodzić.
                                Last edited by jkocurek; 2009-02-07, 18:58.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...