JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #361
    A jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #362
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      A jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?
      Too late, drożdże już w wodzie. Termin przydatności to grudzień 2009.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #363
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        Too late, drożdże już w wodzie. Termin przydatności to grudzień 2009.
        Do zrehydratyzowanych drożdży dodałem 150ml brzeczki 12°Blg. Już po 10 minutach pojawiły się objawy fermentacji. Dałem im jeszcze 20 minut i wlałem do fermentora. Teraz przynajmniej wiem, że choć część drożdży żyje. Być może poprzednią rehydratację przeprowadziłem w zbyt niskiej temperaturze (ok 25°C) a wg przepisu na opakowaniu powinno być 30-35°C. Mam wrażenie, że tym razem granulki lepiej się rozpuściły.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #364
          Warka 53: Weissbier

          Fermentacja powoli rusza. Postawiłem fermentor obok kaloryfera bo brzeczka miała rano 18°C. Teraz ma prawie 20.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #365
            Warka 53: Weissbier

            Wreszcie fermentacja rozkręciła się na dobre, po 48 godzinach od zadania drożdży!!
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #366
              Cześć
              Mówiłem! bez paniki ;-)
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #367
                Warka 53: Weissbier

                Dziś przelałem na cichą. Gęstość szybko zeszła do 2°Blg. Smak piwa mało weissbierowy, trzeba będzie zmienić nazwę warki. Słabe jednak te Danstary, nie dość, że leniwie startują to piwo nie ma pożądanego smaku. Aromaty są raczej w kierunku cytrusów. Zobaczymy jak się trochę sklaruje i nagazuje w butelkach.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • flood
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.06
                  • 182

                  #368
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Wyszło 23l o gęstości 12,5°Blg. Wydajność 75,5%, bardzo dobra choć nie najlepsza.
                  Witaj,

                  według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?

                  pzdr
                  flood

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #369
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
                    Witaj,

                    według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?

                    pzdr
                    flood
                    Ja liczyłem ProMashem i tam wyszło 89% wydajności teoretycznej słodu. Maksymalnie tym sposobem obliczania da się uzyskać pewno nieco powyżej 80% bo reszta to nierozpuszczalne białko, łuska i niewypłukane cukry z ziarna (wysładzanie nie powinno sie prowadzić poniżej 2°Blg w wysłodzinach). Zależy to od rodzaju słodu.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • flood
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.06
                      • 182

                      #370
                      Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
                      - pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
                      dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.

                      O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.

                      wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..

                      pzdr
                      flood

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #371
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
                        Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
                        - pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
                        dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.

                        O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.

                        wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..

                        pzdr
                        flood
                        Oczywiście. Każdy sposób liczenia jest dobry, trzeba tylko wiedzieć, którego się używa.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #372
                          Warka 54: Vienna V.2

                          Z tygodniowym poślizgiem względem planów rozpoczynam warzenie w 2010roku. NA pierwszy ogień lager wiedeński na drożdżach z pilsa.

                          Zasyp
                          • słód wiedeński - 3kg
                          • słód monachijski - 1,5kg
                          • słód caraamber - 0,2kg
                          • słód barwiący z Żywca - 0,1kg



                          Zacieranie - dekokcja a'la Coder
                          • zasyp na 38°C z 20 litrami wody (RO+kranówka 50/50) - 15'
                          • 11litrów rzadkiego odebrane
                          • gęste
                            • 10' w 50°C
                            • 25' w 67°C
                            • 20' gotowanie
                          • po połączeniu 69°C, podgrzane do 71°C po 20' próba jodowa negatywna
                          • 78°C do filtracji


                          Gotowanie 75'
                          • w 10' 25g Perle granulat
                          • w 40' 15g Perle granulat
                          • w 70' 4,5g mchu irlandzkiego (zapomniałem dodać wcześniej stąd o 5' przedłużyłem gotowanie)


                          Przełom był jak należy. Aktualnie się chłodzi. Podczas studzenia zmętnienie nie jest zbyt duże.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-01-09, 18:42.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #373
                            Super. Możesz bardziej rozpisać zacieranie dekokcja a'la Coder?
                            Szczególnie chodzi mi o rzadkie.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #374
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Super. Możesz bardziej rozpisać zacieranie dekokcja a'la Coder?
                              Szczególnie chodzi mi o rzadkie.
                              Coder popularyzuje ten sposób zacierania na piwo.org. Nie pamiętam skąd zaczerpnął tę metodę. Rzadkie uzyskuję następująco: słody mieszam z wodą (w tym przypadku przez 15') w temperaturze 1 przerwy, przestaje mieszać, po kilku minutach odbieram płyn znad osadu (ilość zależna od temperatury jaka chcę uzyskać po zmieszaniu z dekoktem). W rzadkim znajduje się głownie mąka. Gęste jest naprawdę gęste . Metoda ta wymaga zacierania w dość dużej ilości wody (woda:słód w stosunku ponad 4:1).
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #375
                                Warka 54: Vienna V.2

                                Po schodzeniu wyszło 26l (25+1) o gęstości 14°Blg. Wydajność warzelni wyniosła 80%suchej masy!! W ProMashu wyszło 100% wydajności teoretycznej. Widać zastosowane słody miały większą wydajność niż ta zapisana w ProMashu. Brzeczkę zniosłem wczoraj wieczorem do piwnicy, dziś zadam gęstwą z pilsa. Nie pamiętam tylko jakie drożdże tam są Bavarian czy Munich Lager
                                Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-01-10, 10:24.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                                  dadek
                                  O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                                  Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                                  2021-10-28, 02:02
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                                  dadek
                                  W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                                  2019-12-28, 00:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...