JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #376
    Warka 52:Pils startowy

    Przelane dziś na cichą. Gęstość zeszła do 3,5°blg. Myślę, że trochę jeszcze fermentacja pójdzie, szczególnie, że w piwnicy jest ok 8°C. Piwo jest już ładnie klarowne i smakuje bardzo OK
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #377
      Warka 54: Vienna V.2

      Po schłodzeniu do 10°C zadane gęstwą zebraną z warki 52. W piwnicy jest 8°C, zobaczymy jak sobie drożdże poradzą.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #378
        Warka 53: Oporna pszeniczka

        Pszenica miała 2°Blg przy przelewaniu na cichą 8 dni temu a tu cigle trwa fermentacja. Jak nic wyjdzie coś paskudnie wytrawnego....
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #379
          Pszenica miała 2°Blg przy przelewaniu na cichą 8 dni temu a tu cigle trwa fermentacja. Jak nic wyjdzie coś paskudnie wytrawnego....
          Sprawdziłem. Jest 2°Blg czyli poprzedni pomiar mógł byc niedokładny. Nie jest źle
          Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-01-13, 19:55.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #380
            Skąd Jacek u Ciebie takie pesymistyczne myśli?
            Na pewno będzie smaczne tylko inne bo na nowych drożdżach.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #381
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              Skąd Jacek u Ciebie takie pesymistyczne myśli?
              Na pewno będzie smaczne tylko inne bo na nowych drożdżach.
              Bałem się, że te drożdże mogą mi zbyt głęboko odfermentowac brzeczkę, póki co na szczęście nie jest źle.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #382
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Bałem się, że te drożdże mogą mi zbyt głęboko odfermentowac brzeczkę, póki co na szczęście nie jest źle.
                No i dobrze. Więcej optymizmu. Twoje zdrowie.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #383
                  Warka 53: Oporna pszeniczka

                  Wczoraj zabutelkowane. Miałem już dość czekania. Baniak szczelnie zamknięty puchł ciągle ale gęstość pozostała praktycznie bez zmian (jakies perpetuum mobile) . Dodałem tylko mniej (jak na pszeniczkę) surowca do refermentacji: 0,5l rezerwy (odpowiada ok 50g glukozy) i 100g glukozy. Smak zielonego piwo mało weissbierowy. W ogóle zapowiada się sezon dziwnych pszenic bo zakupiłem na wyprzedaży w Twoimbrowarze drożdże 3638-BavarianWheat, zobaczymy co za pszenica na nich wyjdzie.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-01-24, 14:22.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #384
                    Warka 52 i 54

                    W piwnicy temperatura zeszła do 6°C. Postanowiłem coś z tym zrobić bo to jednak przesada i wczoraj po południu włączyłem dmuchawę, ustawiona na 1000W. Rano temperatura powietrza wynosiła ok 11°C, piwo w ferementorach miało pewno z 1-2 stopnie mniej ale na razie dmuchawę wyłączyłem. Muszę zastosować termoregulator.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #385
                      Warka 55: Munich Dunkel V.3

                      Kolejna wersja monachijskiego ciemnego.

                      Zasyp prostszy niż ostatnio.
                      • słód monachijski - 2,5kg
                      • słód wiedeński - 1,5kg
                      • słód Caraamber - 0,5kg
                      • słós Carafa III Special - 0,1kg
                      • słód barwiący z Żywca - 0,2kg


                      A może i nie aż taki prosty

                      Zacieranie
                      Z odwróconą dekokcją jednowarową, jak ostatnio
                      • Zmieszanie (jasne słody) na 38°C po 10' odebrane 11l rzadkiego
                      • Gęste
                        • 45' w 65°C
                        • 15' w 72°C (opornie scukrza się taka mieszanka)
                        • gotowanie 20'
                      • Po zmieszaniu
                        • 30' w 65°C - skrobia obecna więc jeszcze:
                        • 15' w 72°C
                        • podgrzanie do 78°C, dodanie barwiących i do filtracji


                      Gotowanie 70'/chmielenie
                      w 10' 16g Marynki (szacunkowo 7%alfa)
                      w 40' 20g Tettnanger
                      w 55' 5g Mchu Irlandzkiego
                      w 65' 20g Tettnanger

                      Właśnie się chłodzi. Złoże filtracyjne bardzo mocno się ubiło i filtracja (a właściwie wysładzanie) szła opornie. Musiałem trochę je rozpulchnić, wzruszyłem mniej więcej połowę wysokości i dalej szło już lepiej.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-01-30, 21:57.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #386
                        A drożdże Ty jakie dał?

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #387
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                          A drożdże Ty jakie dał?
                          Gęstwa z Vienny V.2, dziś około południa.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #388
                            Warka 55: Munich Dunkel V.3

                            No i drożdże już się wzięły pięknie do roboty. Piana ma ok. 2 cm. Pięknie, pięknie
                            Wracając do warzenia to wyszło 27l brzeczki o gęstości 13°blg, co daje 77%wydajności bezwzględnej i 97% wydajności teoretycznej wg danych z ProMasha. Sprawdza się ta dekokcja.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #389
                              Warka 54: Vienna V.2

                              Dziś przelałem na cichą, po trochę przedłużonej (3 tygodnie) burzliwej no ale w piwnicy zimno (ostatnio 6°C). Gęstość zeszła do 3,3°Blg. Piwo jest już właściwie doskonale klarowne, wkrótce trafi do butelek. Na razie w smaku za bardzo czuć chmiel, mam nadzieję, że z czasem bukiet się ułoży i równowaga przechyli się ku słodowści.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #390
                                Warka 55: Munich Dunkel V.3

                                Zapomniałem dodać, że fermentacja wystartowała przy 6°C!! Brzeczka może była o jakieś 2°C cieplejsza bo noc spędziła na klatce schodowej, gdzie jest trochę cieplej ale i tak drożdże zasłużyły na pochwałę.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                                  dadek
                                  O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                                  Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                                  2021-10-28, 02:02
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                                  dadek
                                  W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                                  2019-12-28, 00:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...