Warka 60: Milk Stout v.3
Na sobotę 10 kwietnia było zaplanowane warzenie i postanowiłem mimo wszystko je przeprowadzić. Przy pracy jakoś lżej było słuchać smutnych wiadomości.
Do wykorzystania była gęstwa WLP005 zebrana z bittera więc stylów wyspiarskich kontynuacja - Stout w wersji słodkiej.
Zasyp
Zacieranie infuzyjne 1 temperaturowe w okolicy 68°C przez 1,5godziny tyko słody jasne i płatki. Do filtracji podgrzane do 78°C i dodane składniki barwiące.
Gotowanie 75'/chmielenie
Kolor wg ProMash 89EBC, goryczka 25 IBU granica dolna dla dla stylu ale palone słody i tak wprowadzają swoje więc na podstawie wcześniejszych doświadczeń stwierdziłem, że tak będzie lepiej. Po schłodzeniu do 20°C przelałem do tanka. Wyszło 26l 15,5°Blg co daje wydajność warzelni 84%. Śrutownik po naprawie sprawdził się znakomicie. Do tanka dodałem wierzchnią, spienioną warstwę gęstwy po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Fermentacja idzie pełną parą od przedpołudnia.
Na sobotę 10 kwietnia było zaplanowane warzenie i postanowiłem mimo wszystko je przeprowadzić. Przy pracy jakoś lżej było słuchać smutnych wiadomości.
Do wykorzystania była gęstwa WLP005 zebrana z bittera więc stylów wyspiarskich kontynuacja - Stout w wersji słodkiej.
Zasyp
- słód Pale Weyermann 1,5kg + 0,5kg Brewferm
- słód monachijski Weyermann 1kg
- słód karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg
- słód Carafa III Special - 0,2kg
- słód barwiący żywiecki - 0,2kg
- jęczmień palony - 0,2kg
- płatki owsiane górskie (błyskawiczne) - 0,5kg
Zacieranie infuzyjne 1 temperaturowe w okolicy 68°C przez 1,5godziny tyko słody jasne i płatki. Do filtracji podgrzane do 78°C i dodane składniki barwiące.
Gotowanie 75'/chmielenie
- w 15' - 15 g Northern Brewer 11,4%ak.
- w 45' - 20g szyszek lubelskiego, stary ale chyba jeszcze ma z 3,5%ak.
- w 68' - 0,65kg laktozy
Kolor wg ProMash 89EBC, goryczka 25 IBU granica dolna dla dla stylu ale palone słody i tak wprowadzają swoje więc na podstawie wcześniejszych doświadczeń stwierdziłem, że tak będzie lepiej. Po schłodzeniu do 20°C przelałem do tanka. Wyszło 26l 15,5°Blg co daje wydajność warzelni 84%. Śrutownik po naprawie sprawdził się znakomicie. Do tanka dodałem wierzchnią, spienioną warstwę gęstwy po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Fermentacja idzie pełną parą od przedpołudnia.
Comment