JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Warka 63: Weissbier

    Dziś zabutelkowany z dodatkiem 1l rezerwy i 80g sacharozy rozpuszczonej w 0,6l wody. Po raz pierwszy przeprowadziłem butelkowanie w piwnicy. Stwierdziłem, że nie chce mi się targać 25kg na 3 piętro i spróbowałem jakoś poradzić sobie w piwnicy. Wszystko odbyło się całkiem sprawnie. Piwo smakuje bardzo przyjemnie, drożdże moim zdaniem nie gorsze od 3068.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 64: Weizenbock

      Dziś trafiła do butelek z dodatkiem 1l rezerwy. Gęstość zeszła do 5°Blg, mniej niż weissbier (atenuacja pozorna 75% względem 80%) , mam nadzieję, że w butelce fermentacja nie pójdzie dalej i nie będzie kolejnych granatów. Fermentor po otwarciu pachniał pięknie dojrzałymi bananami.
      Niniejszym sezon 2009/2010 uważam za zamknięty. Następne warzenie pod koniec września. Zapasów w piwnicy chyba wystarczy
      Last edited by jkocurek; 2010-07-30, 20:23.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 65 Koelsch v.3

        Nowy sezon czas zacząć. Temperatura w piwnicy odpowiednia dla piw hybrydowych a zatem rozpoczniemy ten sezon podobnie jak ostatni od Koelscha. We wtorek rozbiłem wewnętrzną saszetkę z pożywką w Activatorach 2565 Kölsch™, we czwartek wieczorem już ładnie napuchła. Zasyp z maksymalnym wg BJCP dodatkiem słodu pszenicznego. Planowany kolor 6,7 EBC goryczka 25 IBU.

        Zasyp
        • słód pilzneński Weyermann - 3,6kg (80%)
        • słód pszeniczny Weyermann - 0,9kg (20%)


        Zacieranie
        • 50°C - przerwa 10'
        • 61°C - przerwa 50' - miało być 45' ale trochę niedopilnowaniem i na pewien czas temp. spadła poniżej 57°C
        • 71°C - przerwa 30'
        • 76°C - przerwa 15
        '

        Gotowanie 70'/chmielenie
        • w 10' - 17g Marynki w szyszkach od Jejskiego. Zawartość ak. nieznana, przyjąłem 11%
        • w 45' - 25g Lubelskiego w granulacie 3,9% ak.
        • w 55' - 5g mchu irlandzkiego po rehydratacji
        • w 65' - 15g Lubelskiego w granulacie 3,9% ak.


        Po wystudzeniu uzyskałem ok. 25l brzeczki nastawnej niecałe 12°Blg. Do brzeczki dodałem drożdże i trzymam w mieszkaniu. Po pierwszych oznakach fermentacji zniosę fermentor do piwnicy, gdzie jest 15-16°C.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 66 Dusseldorfer Alt.

          Czas na kolejne piwo na drożdżach Koelscha. Zgodnie z planem Alt. Zacieranie wczoraj, tj. w sobotę 2.10.

          Zasyp
          • Słód monachijski 3kg
          • Słód pilzneński 1,4kg
          • Słód karmelowy ciemny Litovel 0,4kg
          • Słód palony Żywiecki 0,05kg

          Zacieranie
          • Zasyp na 38°C w 20l wody
          • rzadkie odebrane (13l) po 15'
          • gęste
            • 50°C - 15'
            • 65°C - 50'
            • 72°C - 15'
            • gotowanie 20'
          • po zmieszaniu
            • 62°C - 35'
            • 72°C - 15'
            • 76°C - 15'


          Gotowanie 70'/chmielenie
          • w 10' - 62g Lubelskiego 3,9%ak.
          • w 45' - 15g Hallertauer Mittelfrüh 5,2%ak.
          • w 55' - 5g mchu irlandzkiego
          • w 67' - 20g Hallertauer Mittelfrüh 5,2%ak.


          Po wystudzeniu zniosłem do piwnicy. Wyszło 25,5l 14°Blg, ciut za dużo jak na styl ale nie będę tego rozcieńczał. Wydajność prawie 78% . Dziś po południu zadałem drożdżami zebranymi z Koelscha. Około 21 fermentacja już była widoczna.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 65 Koelsch v.3

            Przelana na cichą. Gęstości nie zmierzyłem. Jeszcze trochę mętne ale pachnie bardzo przyjemnie.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 65 Koelsch v.3

              Dziś została zabutelkowana. Gęstość zmierzona, około 2°Blg. Dodałem około 1l rezerwy i 70g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody. Nagazowanie powinno wyjść dość wysokie w pobliżu 2,8v/v. Zielone piwo ma czysty smak, bez diacyetylu i intensywnych ejlowych estrów jednak jest ciut owocowe. Zobaczymy za 2 tygodnie jak nagazuje się i trochę dojrzeje.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 67 Koelsch v.4

                Ponieważ są warunki: temperatura i drożdże oraz występuje potrzeba zapełnienia piwniczki czymś co szybko będzie się nadawało do picia, postanowiłem spróbować uwarzyć kolejnego Koelscha, tym razem bez słodu pszenicznego w zasypie za to z niewielkim dodatkiem monachijskiego.

                Zasyp:
                • słód pilzneński 4kg (1,6 kg Soufflet z Poznania reszta z Litovela)
                • słód monachijski Litovel 0,5kg


                Zacieranie
                • 50°C - 10'
                • 62°C - 45'
                • 72°C - 45'
                • 76°C - 10'


                Gotowanie 75'/Chmielenie
                • w 15' - 20g Sybilla, granulat T-90, 7,1% alfa-kw.
                • w 50' - 16g Halertau Tradicion, granulat T-90, 5,2% alfa-kw.
                • w 72' - 16g Halertau Tradicion, granulat T-90, 5,2% alfa-kw.


                Po raz pierwszy użyłem termometru z IKEA'i. Fajna rzecz ale dopracowywałem użycie na bieżąco. Przy drugiej przerwie podczas podgrzewania sonda była zbyt płytko zanurzona i podgrzałem zacier za wysoko bo do 64°C. Wymyśliłem mocowanie pozwalające zanurzyć ja głębiej i dalej było OK.
                Uzyskałem doskonale klarowny filtrat, bardzo mile mnie to zaskoczyło ale bałem się o przełom, tymczasem był wręcz doskonały. Zaczął się już po 5 minutach gotowania, jeszcze przed dodaniem chmielu. Brzeczka właśnie kończy się chłodzić.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Warka 67 Koelsch v.4

                  Wyszło ok 25l trochę ponad 12°Blg , wydajność ponad 70%, ujdzie. Fermentor zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwą z pierwszej warki tego sezonu, która czekała 2 tygodnie w lodówce. Jeżeli do jutra nie wystartuje fermentacja to dodam gęstwy po Alcie, jutro zamierzam przelać go na trochę na cichą.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Warka 68 Bière de Garde

                    W końcu zabrałem się za coś mocniejszego i po raz pierwszy piwo z Francji, kraju, którego z piwem nie kojarzyłem jeszcze do niedawna, czyli Bière de Garde. Planowana gęstość OG: 16,5°Blg, kolor 29EBC, goryczka 25IBU

                    Zasyp:
                    • słód pilzneński Litovel - 5,3kg
                    • słód monachijski Litovel - 0,7kg
                    • słód karmelowy ciemny Litovel 197EBC - 0,3kg
                    • słód palony żywiecki - 0,05kg

                    Zacieranie w 20l wody (w tym 15l RO)
                    • 50°C - 15'
                    • 61°C - 40'
                    • 71°C - 70' (trafiło na obiad)
                    • 76°C - 10'


                    Aktualnie gotuje się pełny gar 29l i jeszcze 5litrowy mały garnek z resztą wysłodzin o 3-4°Blg. Planuję odparować ok 6-7 litrów. Jeszcze nie dodałem chmielu a już się rozpoczął przełom
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Warka 68 Bière de Garde

                      Gotowanie (120')/chmielenie
                      • w 35' 17g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów
                      • w 90' 10g chmielu H. Tradicion, granulat T-90 5,2% alfa-kwasów
                      • w 118' 12g chmielu H. Tradicion, granulat T-90 5,2% alfa-kwasów


                      Brzeczka kończy się studzić. Ma bardzo ładny czerwonawy kolor i jest całkiem klarowna. przy przelewaniu zmierzę gęstość, ale powinno być około 16-17°Blg.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        przy przelewaniu zmierzę gęstość, ale powinno być około 16-17°Blg.
                        Ma nawet więcej: 17,5°Blg jest jej 25l, wydajność 74%.
                        Last edited by jkocurek; 2010-10-23, 21:22.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          W końcu zabrałem się za coś mocniejszego i po raz pierwszy piwo z Francji, kraju, którego z piwem nie kojarzyłem jeszcze do niedawna, czyli Bière de Garde.
                          Drożdże, drożdże, jakie dałeś drożdże?

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                            Drożdże, drożdże, jakie dałeś drożdże?
                            Gęstwa Koelsch zebrana tydzień temu z Alta.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              W jakiej temperaturze to fermentujesz?
                              Chciałem zrobić grande, ale mam za zimno albo za ciepło...
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                                W jakiej temperaturze to fermentujesz?
                                Chciałem zrobić grande, ale mam za zimno albo za ciepło...
                                W tej chwili temperatura w piwnicy to 12°C, zatem fermentacja pewno biegnie w 13-14°C, nie mierzyłem, ale sprawdzę dziś.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...