No i co to "przemyte drożdże"?
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Cześć, czy mógłbyś przybliżyć kwestie obliczeń żywotności drożdży. W jaki sposób ją obliczasz, czy dotyczy to tylko drożdży do "weizenów" i ich zdolności do produkowania bananowo-goździkowych aromatów czy generalnie zdolności fermentacyjnych wszystkich drożdży ?
Co do przemywania to już Feti mnie uprzedził.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 85: Ordynaryjny bitter
W celu uzupełnienia zapasów postanowiłem w ciągu jednego dnia (piątek) uwarzyć 2 warki. Obydwie brytyjskie, pierwsza to standardowy bitter. Planowany ekstrakt początkowy 9,6°Blg, kolor 19,8 EBC, goryczka 30,3 IBU.
Zasyp- Słód Pale Ale Castle Malting - 3,5kg
- Słód karmelowy ciemny Litovel - 0,3kg
Zacieranie- zasyp na 64°C w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu - 1,5h
- ponieważ próba jodowa była niepewna jeszcze 72°C przez 15'
- 78°C - 15'
Gotowanie 70'/Chmielenie- w 10' Target z 2010, po korekcie 8,77% a-kwasów 22g (193GPH)
- w 45' EKG z 2010, po korekcie 4,71% a-kwasów 23g (108GPH)
Wyszło ok 25l brzeczki 10,25Brix zadane ok 70ml gęstwy Nottinghamów. Fermentacja w mieszkaniu w temp. około 20°C.Last edited by jkocurek; 2011-10-16, 16:52.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 86: Mild
Druga warka z piątku to mild. Planowany ekstrakt początkowy 9,3°Blg, kolor 35 EBC, goryczka 17IBU.
Zasyp- Słód Pale Ale Castle Malting - 3,5kg
- Słód Pilzneński Litovel - 0,9kg
- Słód Brown Warminster 120 EBC - 0,5kg
- Słod Black Warminster 1280 EBC - 0,1kg
Zacieranie- zasyp na 64°C w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu, 64-65°C - 2h
- 78°C - 0' do filtracji
Gotowanie 70'/Chmielenie- w 10' Target z 2010, po korekcie 8,77% a-kwasów 14g (123GPH)
- w 45' Fuggle z 2010, po korekcie 3,58% a-kwasów 26g (93,1GPH)
Wyszło ok 27l brzeczki 10,5Brix (za duży ekstrakt, może rozcieńczę w KEGu) zadane uwodnionymi S-04. Fermentacja w mieszkaniu w temp. około 20°C.
Do zacierania użyłem kociołka z Lidla, którego udostępnił mi Pieron w związku z planowanym pokazem na giełdzie w katowickim Spiżu. Kociołkowy termostat to jednak daremne urządzanie, wyłączał się mimo odkręcenia na maksa. Ogrzewanie wody a potem podgrzanie zacieru do temperatury 78°C trwało paskudnie długo, przez co od razu zacier trafił do filtracji. Do wysładzania wykorzystałem wodę podgrzaną przy chłodzeniu brzeczki bittera. To jest ewidentna korzyść z dwóch warek dziennie.Last edited by jkocurek; 2011-10-16, 17:09.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 84: kristal veizen v.2
Dziś trafiła do KEGa a 5l do butelek z 39g cukru rozpuszczonego w wodzie. Piwo zeszło do 2°Blg i jest klarowne jak przystało na kristala. Smak OK, gęstwa była zdrowa.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 86: Mild
Przelana na cichą. Ekstrakt 3°Blg. Smak delikatny, kawowo-czekoladowy całkiem fajny. Kolor ciemny, wydaje mi się, że zdecydowanie ciemniejszy niż planowany. Być może kolor słodu ze słodowni Warminster podawany jest w nowych jednostkach EBCPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 83: Amerykańska pszenica
Dziś rozlana do KEGa i 9 butelek (wraz z 40g cukru). Nie wszystkie drobiny chmielu osiadły na dnie. Musze pomyśleć o jakiejś metodzie filtracji przy przelewaniu piw chmielonych na zimno. Aromat charakterystyczne dla chmieli amerykańskich, w smaku aksamitne (to zapewne zasługa słodu pszenicznego.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ja stosuję podwójną pończochę wyłapuje błoto chmielowe po granulacie. http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=162Comment
-
Przeczytałem: "ordynarny bitter". Przy okazji - zastrzegam tą nazwę - zrobię w końcu kiedyś piwo z chmielu.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
-
Warka 87: Złamana siódemka
No to pierwsze piwo a'la piernik. Na bazie piwa w stylu brown porter z dodatkiem rodzynek, cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej.
Zasyp:- słód pale ale - 2kg
- pilzneński Litovel - 1,5kg
- karmelowy Litovel - 600g
- palony żywiecki - 70g
Zacieranie- 66°C - 1:15
- 72°C - 10'
- 78°C - 15'
Gotowanie 70'/chmielenie- w 10' - 15g Target - 9%a-kw. (135 GPH)
- w 55' - 6g mchu irlandzkiego
- w 60' - 50g rodzynek
- w 69' - 10 sztuk kardamonu, 10szt. goździków, ok 2g niemielonego cynamonu, 8 ziaren jałowca, ok. 1/3 gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
Właśnie kończy się chłodzić. Nazwa piwa wzięła się ze złamanej przy śniadaniu siódemki, lewej dolnejPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Comment