JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #571
    Warka 87: Złamana siódemka

    Wyszło 23 litry 13Brix (12,5 °Blg). Trochę za mało odparowałem ale za to zmieściłem się w stylu (chciałem zrobić mocniejsze). Wydajność 72%, niezła.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #572
      Warka 87: Złamana siódemka

      Dziś przelałem na cichą. Ekstrakt trochę ponad 3°Blg. W aromacie przestały dominować przyprawy ale retronosowo wyczuwalne są wystarczająco mocno.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #573
        Warka 87: Christmas brown porter - Złamana siódemka

        Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #574
          Warka 89: Witbier v.3

          Trzecie podejście do "witka". Miała być pszenica niestety skończyło sie na kaszce mannie i to niestety nie skończyło się dobrze.
          Zasyp
          • słód pilzneński Litovel - 2,2kg
          • kaszka manna - 2kg
          • płatki owsiane - 0,2kg


          Zacieranie
          • - kleikowanie kaszki i płatków w 8l wody i 80°C
          • - dodanie ok 7l wody - temp. 51°C
          • - dodany słód i przerwa 50-52°C - 15'
          • - 62°C - 30'
          • - 72-°C ok 1,5h (musiałem wyjść)
          • - 78°C - 15'


          Filtracja stoi. Tak źle nie było od czasu zacierania żytniego. Nie mam pompki więc dziś pewno nie skończę filtracji. Może do jutra zejdzie. MASAKRA. NIGDY WIĘCEJ KASZKI MANNY!
          Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2011-12-02, 19:00.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #575
            Witaj w klubie . Nigdy więcej.

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #576
              Warka 89: Witbier v.3

              Uffff. Jakoś udało się odfiltrować. Najwięcej pomogło wlanie do fermentora całej wody przygotowanej do wysładzania.
              Gotowanie 70'/chmielenie
              • w 10' 15g Sybilla, 6,76%ak (101GPH)
              • w 50' 10g Hallertauer Tradition 4,37%ak (43,7GPH)
              • w 68' 20g suszonej skórki pomarańczy Kotanyi i 10g zmiażdżonej kolendry
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #577
                Warka 90: Monachijskie ciemne v.4

                Kupione w listopadzie Zymki Z-011 domagały się jedzenia więc we środę wieczorem trafiły na karuzelę. Startowały bardzo powoli (fiolka miesiąc po terminie), na dobrą sprawę ruszyły wczoraj wieczorem. Dziś przygotowałem im do pożarcia monachijskie ciemne.

                Zasyp
                • Słód monachijski Litovel - 3kg
                • Słód pilzneński Litovel - 1kg
                • Słód karmelowy Litovel - 0,5kg
                • Słód palony Żywiecki - 0,06kg

                Zacieranie
                • 50°C - 5'
                  62°C - 10' - dekokcja 6l
                  dekokt
                  • 72°C - 10'
                  • gotowanie - 15'

                  72°C - 30'
                  78°C - 15'


                Gotowanie 70'/Chmielenie
                • w 10' - 15g Iunga 2010, 8,2%ak
                • w 45' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak
                • w 55' - 5g mchu irlandzkiego
                • w 68' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak


                Wyszło 24' 12,75°Brix. Po zadaniu drożdżami i wykołysaniu zniosłem do piwnicy gdzie jest 10°C.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #578
                  Dzięki, Kocurku, przypomniałeś mi, że miałam monachijskie ciemne uwarzyć w tym sezonie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #579
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Dzięki, Kocurku, przypomniałeś mi, że miałam monachijskie ciemne uwarzyć w tym sezonie
                    Nie ma sprawy. Tak jakoś przypadkiem wyszło .
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #580
                      Warka 90: Monachijskie ciemne v.4

                      Zymki podjęły wyzwanie i właśnie trwa uczta na brzeczce. Temperatura w piwnicy spadła do 9°C. Sadząc z wysokości piany lag trwał dość długo ale fermentacja wygląda na zdrową.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #581
                        Warka 91: Pils niemiecki v.4

                        Czas na kolejnego dolniaka. Tym razem po raz kolejny pils w wersji niemieckiej. Z jednowarową dekokcją i solidną porcją chmielu. Założony kolor 6,2EBC, goryczka 42IBU.
                        Zasyp
                        • słód pilzneński Litovel - 4kg
                        • słód CaraPils Weyermann - 0,5kg


                        Zacieranie
                        woda 18l (50/50 kran RO) + 5ml kwasu mlekowego 80%
                        • 50° - 15'
                        • 62° - 10' i dekokcja (około 40')
                        • dekokt:
                          • 72°C - 10'
                          • gotowanie - 10'
                        • po połączeniu 72' - 30'
                        • 77°C - 15'


                        Gotowanie (70')/Chmielenie
                        • w 10' (na 60') - 40g Iunga 2010 - 8,2% ak. - 328GPH
                        • w 45' (na 25') - 35g Hallertauer Mittelfrueh 2009 - 3,4% - 119GPH
                        • w 70' (na 0') - 25g Hallertauer Mittelfrueh 2010 - 3,2% - 80GPH

                        Przełom był bardzo ładny i rozpoczął sie jeszcze przed dodaniem chmielu. Do wody do wysładzania dodałem 5ml kwasu mlekowego na 12l. Brzeczka właśnie się chłodzi. Paczka W34/70 rehydratyzuje.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 09:28
                        • Grbuy
                          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                          Grbuy
                          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                          2023-11-30, 20:57
                        • dadek
                          Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                          dadek
                          O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                          Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                          2021-10-28, 02:02
                        • dadek
                          Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                          dadek
                          Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                          2022-09-22, 23:52
                        • dadek
                          Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                          dadek
                          W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                          2019-12-28, 00:18
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...