JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #106
    Milk Stout przelany na cichą. Gęstość nie spadła rewelacyjnie, jest ciut poniżej 7 blg. Z laktozy będzie niecałe 3 blg, fermentacja obniżyła gęstość o niecałe 8 blg.
    Drożdże na dnie. Forma dziwna - jakby grudki. Trudno je było rozmieszać celem przelania do pojemnika.
    Zielone piwo ma smak zbożowej kawy z mlekiem ale goryczka jest silniejsza niż słodycz. Może dodam te resztę laktozy (0,4kg) podczas butelkowania. Posmaków drożdżowych w piwie nie stwierdziłem.
    Nie zauważyłem też wpływu dodatku płatków owsianych (błyskawicznych). Piwo nie robi wrażenia oleistego. Może jednak należało je skleikować
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #107
      Warka 12 - halbdunkel weizen

      Nadszedł czas na pszeniczne. Weyeasty 3068 już dość długo leniuchowały w lodówce.
      postanowiłem zrobić pszeniczne z karmelowymi posmakami. Śrutowanie młynkiem do kawy z połączonym z wiertarką i butelką PET po wodzie mineralnej jako podajnikiem słodu. Zasyp:
      • 2,5 kg pszeniczny Litovel
      • 1,5 kg monachijski I, Weyermann
      • 0.35 kg karmelowy jasny, Strzegom
      • 0,15kg karmelowy ciemny, Strzegom


      Zacieranie (od początku wszystkie słody oprócz karmelowego ciemnego):
      20' - 44°C
      20' - 54°
      dekokcja 20' 72°C i 20' gotowanie
      40' - 72°C na początku dodałem karmelowy ciemny.

      Filtracja bezproblemowa. Filtrat klarowny w kolorze czerwono-brązowym

      Chmielenie 30g Lubelskiego po 10minutach od zagotowania przez 60minut. na 10minut przed końcem dodałem 3,5g mchu irlandzkiego.
      2 litry brzeczki zabutelkowałem do refermentacji.

      Drożdże - gęstwa zebrana z piany Dunkel Weizena. Wyszło 22l o gęstości 11,8°blg. Wydajność ok 62%. Jest ciepło wiec fermentor wstawiłem do miski z wodą i worka ale i tak pewno wylezie.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        40' - 72°C na początku dodałem karmelowy ciemny.
        Dlaczego dopiero tutaj dodałeś karmelowy?

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Dlaczego dopiero tutaj dodałeś karmelowy?
          Wydawał mi się strasznie ciemny i bałem się, że doda posmaki spalenizny. W końcu jednak zmieniłem zdanie i dodałem go do zacieranie a nie do barwienia przy filtracji. Trochę późno i może straciłem na wydajności przez to ale chyba niewiele
          Piwo fermentuje ładnie. Piana sięga dekla fermentora.
          Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-04-22, 13:08.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            Zacieranie (od początku wszystkie słody oprócz karmelowego ciemnego):
            20' - 44°C
            20' - 54°
            dekokcja 20' 72°C i 20' gotowanie
            40' - 72°C na początku dodałem karmelowy ciemny.
            Zapomniałem dodać, że przed dekokcja podgrzałem całość do 63°C.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #111
              Weihenstephany po raz kolejny pokazały co potrafią. 4 razy piana podniosła dekiel z fermentora. Myślę,że jutro będzie po burzliwej i w piątek piwo trafi do butelek.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #112
                Warka 12 - halbdunkel Weizen we środę przelana na cichą. Gęstość ok 3,8°blg. Dziś trafi do butelek.
                Warka 11 - wczoraj zabutelkowane. Końcowa gęstość 6,5°blg. Do refermentacji dodałem niecałe 2,5 litra odłożonej brzeczki. Tak dla spokoju ducha dosypałem jeszcze 3 łyżeczki sacharozy. Wyszło ok 27 litrów piwa + nieco ponad 1/2 l skonsumowane w celach testowych. Goryczka mocna ale nie cierpka, słodycz z laktozy wyczuwalna. Dalej smakuje jak kawa z mlekiem . Ciekawe jakie będzie jak sie nagazuje i dojrzeje.
                Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-04-27, 11:27.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #113
                  No i dziś rankiem półciemna pszenica trafiła do butelek wraz z 2 litrami brzeczki przechowywanej w lodówce w zakapslowanych butelkach. Wyszło 32x0,5l, 7x0,66 i 2x0,33l. Cicha krótka - 2,5 dnia. Od uwarzenia do zabutelkowania nie minął tydzień.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #114
                    dziś pierwsza próba ostatnich warek: milk stout i halbdunkel weizena. Jeszcze młode hoć weizen juz praktycznie w pełni smaku i tyko jeszcze gazu mało. Milk Stout juz lepiej sie nagazował ale jeszcze czuć, ze młody
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #115
                      Warka 13: Pszeniczne mocniejsze a'la Johan B.

                      Korzystając z przyzwoitych temperatur zabrałem się na szybko do uwarzenia kolejnego pszeniczniaka także po to, żeby wykorzystać jeszcze fajne Weihenstephany. Tym razem zabrałem sie do wariacji na temat Johana Baptisty ze strony BA. Wariacja poza mocą dotyczyła składu. Nie mając Carahella użyłem Monahiski II i Caraamber.

                      Zasyp:
                      • 3kg - pszeniczny Litovel
                      • 2kg - pilzneński Weyermann
                      • 0.35kg - Monachijski II
                      • 0,25kg - Caraamber
                      • 0,15kg - zakwaszający Weyermann


                      Słody oprócz pilzneńskiego śrutowałem młynkiem do kawy z napędem wiertarkowym (foto)

                      Zacieranie z dekokcją jednowarową:
                      • zasyp do 16l wody (10RO + 6 kranówka) w temp. 35°C
                      • podgrzenie do 45°C i 10 minut
                      • 52°C - 10minut
                      • 63°C - dekokcja ok 6 litrów reszta pod pierzynke z polarów
                      • dekokt
                        • do 72°C i 15 minut
                        • do wrzenia i 15 minut gotowania
                        • razem ok 40 minut
                      • po połączeniu garów do 72°C i 40minut
                      • podgrzanie do 76° i do filtratora.


                      Filtracja bez problemów. Wysładzanie 4 ok 5l w temp 72-75°C. Pod koniec przesącz miał ok 3°blg.

                      Chmielenie
                      Filtrat od razu szedł do gara i był podgrzewany tak, że temp. pod koniec wynosiła ok 90°C więc zagotował sie względnie szybko. Niestety nie przypilnowałem (myłem córce ząbki) i ok 1l wykipiało .

                      Chmielenie: 35g Lubelskiego po 10min. gotowania. Łączny czas gotowania 70 minut, pod koniec 2,5g Mchu Irlandzkiego. Osadu, głównie z przełomu, mnóstwo.

                      Chłodzenie do 21°C, napowietrzenie pompka akwariową. Zadane gęstwą 3068 z poprzedniego pszeniczniaka. Rano piana na podłodze. Temp. ścianki ok 23°C. Obłożyłem fermentor mokrym workiem i wstawiłem do misy z wodą.

                      Wydajność 20,5l w fermentorze 14°b;g, 2l do refermentacji, 1litr 10°blg sprzed chmielenia na starter. Wydajność prawie 61%. (jeżeli uwzględnić to co wykipiało to ponad 62%)
                      Attached Files
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-05-13, 13:09.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8118

                        #116
                        A jak się sprawuje taki śrutownik?
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #117
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                          A jak się sprawuje taki śrutownik?
                          Sądząc po filtracji i z wydajności warzenia nie najgorzej, jednak zawsze w zasypie miałem co najmniej 30% słodu ześrutowanego Maltmilem przez BA. Na pewno problem stanowi regulacja a właściwie jej brak. Urządzenie działa na maksymalnym rozstawie żaren. Wydaje mi sie że łuska jęczmienna jest przyzwoita. Pszeniczny słód nie ma praktycznie łuski i w tym wypadku IMO, że można by poprawić wydajność zmniejszając rozstaw żaren, niestety tu się praktycznie nie da.
                          Prymitywny podajnik zadziwiająco dobrze się trzyma.
                          Nie wiem tylko jak będzie z trwałością bo łożyskowanie jest strasznie słabe (plastikowe tuleje) i powoli oswajam się z myślą zakupu Porketa
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8118

                            #118
                            Pytałem się bo mam identyczny młynek ale jakoś nie wpadłem na to żeby go wykorzystać do śrutowania.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Pytałem się bo mam identyczny młynek ale jakoś nie wpadłem na to żeby go wykorzystać do śrutowania.
                              Jeżeli masz mniej lub bardziej profesjonalny śrutownik to nie ma o czym mówić ale jeżeli chcesz tylko popróbować śrutowania to imo sie do tego całkiem ładnie nadaje.
                              Pomysł miałem taki: główne słody zasypu kupować ześrutowane a tylko te dodawane w niewielkich ilościach śrutować młynkiem. Jednak ostatnio okazyjnie kupiłem 6kg nieśrutowanego słodu pszenicznego więc poszedłem na całość
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • kiszot
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2001.08
                                • 8118

                                #120
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                                Jeżeli masz mniej lub bardziej profesjonalny śrutownik to nie ma o czym mówić ale jeżeli chcesz tylko popróbować śrutowania to imo sie do tego całkiem ładnie nadaje.
                                Pomysł miałem taki: główne słody zasypu kupować ześrutowane a tylko te dodawane w niewielkich ilościach śrutować młynkiem. Jednak ostatnio okazyjnie kupiłem 6kg nieśrutowanego słodu pszenicznego więc poszedłem na całość
                                Niestety nie mam śrutownika ale pomyślę nad wykorzystaniem tego młynka.
                                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                                So von Natur, Natur in alter Weise,
                                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                                  dadek
                                  O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                                  Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                                  2021-10-28, 02:02
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                                  dadek
                                  W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                                  2019-12-28, 00:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...