JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Zmierzyłem wczoraj gęstość i wyszło 4,5 st. blg. Myślałem, że będzie lepiej. Ciągle jednak CO2 przechodzi przez rurkę fermentacyjną. Piany praktycznie nie ma (wygląda jak obfita wysypka, lustro nie jest czyste). Nie wiem co robić, przelewać na cichą czy jeszcze potrzymać? To już 8 dni w pierwszym fermentorze
    PO pomiarze gęstości zamieszałem intensywnie piwo (lekko napowietrzyłem) ale intensywność fermentacji się chyba nie zwiększyła.

    Odfermentowanie do 4,5 Blg jest dobre nawet jako końcowe a piszesz, że jeszcze pracuje.
    Nie powinno się mieszać piwa bez potrzeby, podniosłeś z dna wszystkie zanieczyszczenia zupełnie bez potrzeby. Nie mówię, że piwo zepsułeś bo nic mu nie powinno być ale mieszanie nie było dobrym pomysłem.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Zmierzyłem wczoraj gęstość i wyszło 4,5 st. blg. Myślałem, że będzie lepiej. Ciągle jednak CO2 przechodzi przez rurkę fermentacyjną. Piany praktycznie nie ma (wygląda jak obfita wysypka, lustro nie jest czyste). Nie wiem co robić, przelewać na cichą czy jeszcze potrzymać? To już 8 dni w pierwszym fermentorze
      PO pomiarze gęstości zamieszałem intensywnie piwo (lekko napowietrzyłem) ale intensywność fermentacji się chyba nie zwiększyła.
      Przelać.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        Przelać.
        Dzięki za zainteresowanie Wielki Sąsiedzie . Przeleję jutro a do jutra przeniosę w chłodniejsze miejsce.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Nie powinno się mieszać piwa bez potrzeby, podniosłeś z dna wszystkie zanieczyszczenia zupełnie bez potrzeby.
          Popieram, z tym mieszaniem mam złe doświadczenia. Po pomieszaniu radzę dać piwu dobę - dwie na ustanie się.
          Dodatkowo takie mieszanie napowietrza młode piwo, a to już może mieć zły wpływ na smak.
          Ostatnio wyczytałem regułę: napowietrza się brzeczkę przed zadaniem drożdży i ew. jeszcze raz, jeżeli nie fermentacja ruszy w ciągu 24 godzin. I koniec.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #50
            Dziś redALE przelałem na cichą. Ale męt! Na szczęście widać w balonie, że sie klaruje. PO dwóch tygodniach powinno być OK. W balonie zabrakło miejsca na 0,5l piwa, więc poddałem je ocenie: gęstość 4 st. blg, smak DOBRY! Goryczka złagodniała i wyraźnie czuć efekt dodania melanoidynowego słodu. Jak sie wyklaruje będzie super. Kolorek wyszedł jasno czerwony
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #51
              Warka nr 8, Pils siedzi w piwnicy już ponad 7dni. Fermentacja burzliwa ciągle trwa, przez rurkę przechodzi CO2 a na powierzchni piwa jest piana. Ciekawe ile to jeszcze potrwa.
              Przy okazji zamieszczam zdjęcie testowej chłodnicy wykorzystanej przy chłodzeniu pilsa. Jest wykonana z rurki alu. Jak zrobię wersje ostateczna zamieszczę szczegóły w dziale Sprzęt.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #52
                Pils w piwnicy ciągle pokryty pianą. Ile może trwać fermentacja w temp. ok 10°C? Gdyby nie to, że przez rurke przechodzi CO2 to bym myślał, że drożdże postanowiły powylegiwać się na powierzchni.
                Warka nr 6- Koelsch dziś testowałem po 17 dniach w butelkach. Gazu już jest nieźle ale mogłoby byc lepiej. Nie wiem czy te safebrew S-33 w ogóle pracują w okolicy 10°C? Smak łagodny, bardzo łagodny no i brak klarowności. Ciekawe, czy to skutek dodatku pszenicy, czy może skrobia dostała się do brzeczki. Jak na razie piwo jest dość słodkie (drożdże nie przejadły cukru do refermentacji albo to efekt zacierania). Kolejna próba za tydzień
                redALE siedzi w komórce na cichej (ok 16-17°C). Klaruje sie ale jakoś tak bez przekonania. Może spróbuję na koniec sklarować je żelatyną...
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8108

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  zdjęcie testowej chłodnicy wykorzystanej przy chłodzeniu pilsa. Jest wykonana z rurki alu. Jak zrobię wersje ostateczna zamieszczę szczegóły w dziale Sprzęt.
                  Ja się zastanawiam nad chłodnica z lastikowej rurki z alumem w środku.Z takich rurek robiłem wodę i zastanawiam się czy będzie sie sprawdzac jako chłodnica.Jedyny mankament to zakres temperatury do 95 stopni.Ae to chyba można przeskoczyć.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #54
                    [QUOTE=jkocurek]Pils w piwnicy ciągle pokryty pianą. Ile może trwać fermentacja w temp. ok 10°C? ..QUOTE]
                    Ja miałem Pilsa 7Blg i burzliwa była 20 dni.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                      Ja się zastanawiam nad chłodnica z lastikowej rurki z alumem w środku.Z takich rurek robiłem wodę i zastanawiam się czy będzie sie sprawdzac jako chłodnica.Jedyny mankament to zakres temperatury do 95 stopni.Ae to chyba można przeskoczyć.
                      Aluminium pokryte plastikiem? Te 95°C to bez problemów, bo brzeczka juz po kilku minutach od wyłączenia ogrzewania osiąga taka temp., tyle że tworzywo dość skutecznie zmniejsza przewodnictwo cieplne ścianki.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Ja miałem Pilsa 7Blg i burzliwa była 20 dni.
                        I piana była do końca? Zlałeś na cichą kiedy pokazało sie lustro cieczy?
                        Swoja droga pięknie pachnie teraz w mojej piwnicy
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          I piana była do końca? Zlałeś na cichą kiedy pokazało sie lustro cieczy?
                          Swoja droga pięknie pachnie teraz w mojej piwnicy
                          Tak zeszła do zera-może już w 18 dniu, ale poczekałem jeszcze te trzy dni.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                            Ja się zastanawiam nad chłodnica z lastikowej rurki z alumem w środku.Z takich rurek robiłem wodę i zastanawiam się czy będzie sie sprawdzac jako chłodnica.Jedyny mankament to zakres temperatury do 95 stopni.Ae to chyba można przeskoczyć.
                            Plastikowa rurka się nie nadaje bo plastik jest słabym przewodnikiem ciepła więc wymiana będzie praktycznie żadna.
                            Nie jestem pewien ale aluminium też się nie nadaje, może reagować z brzeczką.
                            Na pewno na chłodnicę można dać rurkę miedzianą (b. dobra wymiana ciepła) lub z nierdzewki.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                              Plastikowa rurka się nie nadaje bo plastik jest słabym przewodnikiem ciepła więc wymiana będzie praktycznie żadna.
                              Nie jestem pewien ale aluminium też się nie nadaje, może reagować z brzeczką.
                              Na pewno na chłodnicę można dać rurkę miedzianą (b. dobra wymiana ciepła) lub z nierdzewki.
                              Aluminium nadaje się. Ma dobre przewodnictwo cieplne i jest 5x tańsze od miedzi. Jedyny problem to kłopot z nabyciem długich odcinków (rurki alu nie występują chyba w zwojach). Mnie udało sie kupić tylko 4 metrowe odcinki. Nie ma natomiast żadnych problemów z wygięciem rurki 8x1. Nie trzeba jej nawet wypełniać piaskiem.
                              Nierdzewka jest trudna do gięcia, droga i trudnodostępna. Ma także znacznie gorsze przewodnictwo cieplne.
                              Jako ciekawostkę podaję współczynniki przewodzenia ciepła:
                              miedź: 386 W/(mK) w 20°C
                              aluminium: 201 W/(mK) w 0°C
                              stal niklowa: 10-25 W/(mK) w 30°C - zależnie od zawartości niklu
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #60
                                Warka nr 8 Pils przelana na cichą po 19 dniach. Gęstość zeszła do 3,5°blg. Nie obyło sie bez spróbowania. Jest bardzo SMACZNE . Niestety jest tez dość mętne. Mam wątpliwości, czy sie sklaruje na cichej ale jeśli nawet nie, to wydaje się, że smak zrekompensuje tę małą niedoskonałość.
                                Last edited by jkocurek; 2007-03-01, 22:46.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X