JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #166
    Ja miałem na 3-4cm piany.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #167
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Ja miałem na 3-4cm piany.
      U mnie ok 1 cm Temperatura ścianki fermentora o 1° wyższa od otoczenia.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #168
        Warka 16: Belgijskie Ale (De Keninck)

        Wczoraj spróbowałem po 2 tygodniach. Piwo ma już pianę (po tygodniu nic nie było). Smak bardzo przyjemny. Mocno słodowy. Jeszcze bardzo mętne. Zapowiada się ciągle bardzo dobrze, a właściwie to bez problemów można by już je pić
        Nie ma śladów zakażenia
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #169
          Warka 17: Altbayrischer Hefeweißbier

          Fermentacja burzliwa ustała. Trochę z obawami postanowiłem sprawdzić Balling no i smak. Odlałem trochę do probówki. Zapieniło się solidnie, zapachniało... mile. Gęstość ok. 4°Blg a więc całkiem nieźle. I teraz gwóźdź programu d e g u s t a c j a. Chwila niepewności.... i .... są, goździki. Mnóstwo!! Ufff. Drożdże sprawdziły sie na piątkę!!
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #170
            Warka 17: Altbayrischer Hefeweißbier

            Na burzliwej piwo nie wykazywało już oznak fermentacji. Przelałem na cichą a tu piana na 0,5cm. Szczelnie zamknięty fermentor nadyma sie i muszę upuszczać co jakiś czas z niego gaz. Ciekawe ile to jeszcze potrwa
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #171
              Warka 17: Altbayrischer Hefeweißbier

              Wczoraj fermentacja ustała więc zabutelkowałem. Gęstość spadła do 3°Blg. Dodałem prawie 2 litry rezerwy. Mam nadzieję, że nie za dużo. Wyszło 44 butelki 0,5l, dwie 0,33 i jedna 0,66.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #172
                Warka 17: Altbayrischer Hefeweißbier

                Dziś wybuchła jedna butelka. Autopsja wykazała cienkie szkło. Jednak bałem sie czy nie przegazowałem piwa. Otworzyłem pierwsze testowe. Ufff nie jest przegazowane. A smak jest już super. Goździki są wyczuwalne i w ogóle charakterystyczny dla pszeniczniaka bukiet jest obecny Piwo jest trochę zbyt gorzkie. Jednak założenie 6,5% alfakwasów było zbyt ostrożne. Spokojnie można założyć 8-9%. Co do efektów smakowych chmielenia szyszkami to ewidentnie czuć różnicę in plus względem granulatu. Może to dzięki świeżości a może po prostu szyszki są lepsze
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #173
                  Warka 18: A'la Grodziskie

                  Plan na dziś a'la Grodziskie.
                  Zasyp:
                  • słód jęczmienny wędzony Weyermanna 2kg
                  • słód pszeniczny 1,3kg
                  • słód zakwaszający 0,05kg

                  zacieranie:
                  Naczytałem sie rewelacji z Ameryki podane przez Codera więc spróbowałem szybkiego jednopółkowego zacierania w 68°C. Woda (9,5l) podgrzana do 76°C i zmieszana ze słodem dała 68°C. Niestety po 1/2h próba jodowa dała mocno granatowy kolor. W tej chwili zbliża sie godzina i jeszcze przed chwilą wynik próby jodowej był mocno wątpliwy. Zobaczymy co będzie dalej.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #174
                    Warka 18: A'la Grodziskie

                    Ciąg dalszy zacierania: w 68°C przetrzymałem zacier przez godzinę. Ponieważ próba jodowa dalej była niepewna dałem mu jeszcze 15min. w 72°C. Filtracja bez problemów. Wysładzanie do 1-2°Blg.
                    Gotowanie 110minut
                    Chmielenie:
                    • 20g Marynki, szyszki od 10 minuty
                    • 20g Lubelskiego, szyszki od 40 minuty

                    Brzeczka po schłodzeniu jest niesamowicie mętna a dodałem Mech Irlandzki. Czyżby skutek braku przerwy białkowej W najgorszym razie będzie klarowanie żelatyną.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #175
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                      Woda (9,5l) podgrzana do 76°C i zmieszana ze słodem dała 68°C.
                      A jednak się machnąłem Coś mi się dziwnie wydawało, ze zacier ma więcej niż 68°C. I miał! Źle policzyłem ilość wody. Powinno być 8,5l. Przy 9,5 litra zacier miał na starcie prawie 70°C. Ciekawe jakie to piwo będzie, podejrzewam, że gęstość nie zejdzie zbyt nisko.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #176
                        Warka 18: A'la Grodziskie

                        Po zdekantowaniu brzeczki zostało mi prawie 1,5litra osadów. Osad dziwny, bardzo lekki, niezwykle słabo sedymentujący. Postanowiłem wypróbować sprzęt dostępny w pracy - wirówkę laboratoryjna - do odzyskania brzeczki. 4000rpm przez 40 minut i odzyskałem ponad litr klarownej brzeczki. Po zagotowaniu trafi do butelek i wykorzystam ją do refermentacji.

                        Dziwną konsystencję osadu zawdzięczam chyba złemu postępowaniu z mchem irlandzkim: wrzuciłem go tak jak zważyłem, suchy do wrzącej brzeczki. Osady podekantacyjne chciałem skoagulować przez gotowanie a tu wytrąciło się mnóstwo drobnego osadu. Podejrzewam, że mech zadziałał w pełni dopiero przy drugim gotowaniu jednak ze względu na zbyt duże stężenie wytrącił białko w zbyt drobnej frakcji. Wniosek na przyszłość: mech wymaga rehydratacji przed dodaniem do brzeczki.

                        Podsumowanie wydajności: 23l o gęstości 10°blg daję wydajność ok 72%.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #177
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Wniosek na przyszłość: mech wymaga rehydratacji przed dodaniem do brzeczki.
                          Tak, słusznie, ale to drobny błąd. I trzeba go wrzucić na 15 minut przed końcem gotowania, żeby wyekstrachowało się z niego to co trzeba.
                          Natomiast mech irlandzki ma wpływ na wytrącanie osadu zimnego (zaczyna działać poniżej 85*), więc pewnie nie miał wielkiego wpływu na to co wirowałeś.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #178
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                            Tak, słusznie, ale to drobny błąd. I trzeba go wrzucić na 15 minut przed końcem gotowania, żeby wyekstrachowało się z niego to co trzeba.
                            Natomiast mech irlandzki ma wpływ na wytrącanie osadu zimnego (zaczyna działać poniżej 85*), więc pewnie nie miał wielkiego wpływu na to co wirowałeś.
                            Nigdy jeszcze nie miałem tak drobnego i lepkiego osadu. Brzeczka przypominała wręcz mleko. Przez dwa dni osiadł w 1,5l pecie o 1 cm! To co wirowałem mogło być jakimś dziwnym osadem zimnym z lżejszych frakcji białek.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-10-15, 19:52.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #179
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              Nigdy jeszcze nie miałem tak drobnego i lepkiego osadu.
                              Miało być lekkiego osadu
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #180
                                Jeszcze jedna ciekawostka: brzeczkę wirowałem schłodzoną. Klarowną brzeczkę zagotowałem i na gorąca lekko zmętniała. Po wlaniu do butelek i wystudzeniu zmętnienie zniknęło.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                                  dadek
                                  O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                                  Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                                  2021-10-28, 02:02
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • dadek
                                  Czechy, Praha-Vysočany, Kolbenova 7, Pivovar Sibeeria
                                  dadek
                                  W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny. Co zrozumiałe,...
                                  2019-12-28, 00:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...