JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Warka 18: A'la Grodziskie

    Dziś trafiło na cichą. Piana opadła już w niedzielę. Gęstość 4,5°blg ale w związku z wysoka temp. zacierania nie spodziewam sie głębokiego odfermentowania. W smaku czuć wyraźnie nutki wędzone.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 20: Witbier

      Weekend z zacieraniem rozpoczynam od witbiera. Składniki zasypu:
      • słód pilzneński - 2kg
      • słód pszeniczny - 1,5kg
      • płatki pszenne - 1,2kg
      • płatki owsiane - 0,4kg


      Płatki skleikowane wg przepisu Czesa: płatki + 0,16kg słodu pilzneńskiego i ok 4l wody. przerwa w temp. 48°C 30min i w 66°C 20min. Potem papka stała jeszcze godzinę. Musiałem odwieźć dzieciaki z przedszkola do babci .
      W tym samym czasie pozostałe słody stały na przerwie zakwaszającej w ok 38°C
      Pomiar pH wykazał 6 więc dodałem jeszcze trochę zakwaszającego słodu i uzyskałem pH=5,6.
      Zacieranie właściwe
      • Skleikowane płatki podgrzałem "prawie do wrzenia" i dodałem do słodów najpierw tyle by uzyskać 44°C. Przetrzymałem w tej temp. zacier przez 10' po czym dodałem resztę "kleiku".
      • 55°C przerwa 10'
      • 62°C przerwa 60'
      • 72°C przerwa 20' próba jodowa pięknie negatywna

      Po podgrzaniu do 76° przeniosłem zacier do filtracji. Obecnie złoże osiada. Za chwile filtracja.
      Last edited by jkocurek; 2007-10-26, 16:16.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 20: Witbier

        Filtracja idzie pięknie. Brzeczka przednia ma prawie 19°Blg. Jest jaśniutka - skutek dodatków niesłodowych. Zastanawiam sie nad drożdżami.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 19 - Witbier

          Korekta jak w temacie. Rozpędziłem sie z numeracją. Ale coby było OK dziś kolejne warzenie. Zanim jednak o nim to dokończenie opisu warki nr 19.

          Gotowanie: 70'
          w 10 minucie 12g wietrzonego przez 3 dni chmielu - Marynka granulat
          w 60 minucie 15g kolendry i 20g skórki pomarańczowej suszonej

          Wyszło 26,5 litra brzeczki 12,5°blg, wydajność warzelni 69%. Całkiem nieźle.
          Drożdże postanowiłem pokombinować: miały być T-58. Ponieważ jednak zastosowałem przerwę ferulikowa zdecydowałem dodać drożdży umiejących zrobić użytek z kwasu ferulikowego: dodałem gęstwę z warki 17. Zatem o cukry konkuruja T-58 i WB-06.
          Od rana trwa fermentacja. Piana ma ok 5cm. Pachnie bardzo ładnie
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 18: A'la Grodziskie

            W piątek zabutelkowałem też grodzisza. Gęstość została prawie bez zmian 4,5°blg. Zawartośc alkoholu wynosi zatem ok 3%. To moje jak na razie najsłabsze piwo. W smaku jest za to całkiem dobre. Przez 10 dni cichej fermentacji piwo sklarowało sie bardzo ładnie, co mnie mile zaskoczyło - S33 maja złą opinię w tym zakresie. Do refermentacji dodałem 1,16l rezerwy oraz 100g sacharozy.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 20: Dunkelweizen

              Tym razem na tapetę trafił Dunkelweizen wzorowany na tym z Hobbybrauer. Ponieważ jednak ProMash zeznał, że piwo z tego przepisu nie trzyma sie stylu (zresztą nazywa się nawet Dunkles Hefeweizen a nie Dunkelweizen) i nie miałem tyle ciemnego pszenicznego zmodyfikowałem nieco przepis. Skład zasypu:
              • pszeniczny ciemny - 2kg
              • pszeniczny jasny - 0,5kg
              • monachijski - 1,5kg
              • caraaroma - 0,2kg
              • karmelowy ciemny Strzegom - 0,12kg
              • pszeniczny czekoladowy - 0,06kg

              Taki skład podniósł kolor z 35 EBC na prawie 40 EBC.
              Zacieranie:
              • słody pszeniczne (bez czekoladowego) zmieszane z 12l wody 40°C i powolutku temp. do 44°C
              • przerwa ferulikowa 10'
              • dalej powoli do 47°C i dodanie słodów jęczmiennych pomiar pH wykazał 5,2 Obyło sie bez zakwaszania
              • przerwa maltozowa 62° prze 40'
              • przerwa dekstrynująca kontrolowana w 72°C przez 30' dalej zostawiłem zacier samemu sobie bo musiałem wyjść (ok. 1 h). Po powrocie próba jodowa negatywna
              • Podgrzanie do 76°C, dodanie czekoladowego i do filtratora

              Filtracja i wysładzanie bez problemów. Dostałem pełny gar brzeczki i jeszcze jakieś 4l na dolewki o gęstości ok 3°Blg

              Gotowanie 90'. W 10' dodane chmiele w szyszkach: Marynka 10g i Lubelski 15g. Przełom pojawił sie bardzo późno. Zauważyłem, że dzieje sie tak zwykle w przypadku użycia szyszek, przy granulacie jest szybciej.

              Po schłodzeniu dostałem 26 (24 + 1,5 rezerwy) brzeczki nastawnej o gęstości 12,5°Blg. Wydajność warzelni 76% A jeszcze mam prawie litr osadów, które zamierzam zapodać na wirówkę celem odzyskania brzeczki. Niesamowita wydajność a słody w większości ciemne i nie zastosowałem dekokcji.

              Brzeczka zadana drożdżami WB-06. Już pracują.
              Last edited by jkocurek; 2007-10-28, 11:15.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi

                Po schłodzeniu dostałem 26 (24 + 1,5 rezerwy) .
                Oczywiście powinno być 25,5l. Dla tej obj. obliczyłem wydajność. Wydajność odniesiona do teoretycznej ekstraktywności słodów wynosi 93% (wg ProMasha)
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jeszcze mam prawie litr osadów, które zamierzam zapodać na wirówkę celem odzyskania brzeczki.
                  Po odwirowaniu odzyskałem 0,75l czyściutkiej jak kryształ brzeczki
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po odwirowaniu odzyskałem 0,75l czyściutkiej jak kryształ brzeczki
                    Jak Wać Pan toś uczynił?
                    Przy okazji - czym mierzysz pH?

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak Wać Pan toś uczynił?
                      Przy okazji - czym mierzysz pH?
                      Mam dostęp do wirówki laboratoryjnej Taka praca. Osad zbił sie w warstwę o grubości 0,5cm nad nim było chyba z 6cm klarownej brzeczki.
                      Do pomiaru pH używam pH-metru zaimportowanego bezpośrednio z Hong-Kongu. Lepsze od pasków bo niezależne od koloru mierzonego płynu. Dokładność wskazań 0,1, zakres temp. do 50°C
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Osad zbił sie w warstwę o grubości 0,5cm nad nim było chyba z 6cm klarownej brzeczki.
                        Dla ciekawych: parametry wirowania 4000rpm przez 20minut
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 19 - Witbier

                          Fermentacja burzliwa skończyła sie jeszcze w niedzielę wieczorem. Dziś przelane na cichą. Gęstość zeszła do 3,5°Blg. Przy okazji prawie litr został skonsumowany . Zielone piwo zapowiada sie ciekawie. WB-06 nadały mu fenolowe posmaki i czuć chyba coś korzennego od T-86. Daje sie wyczuć kolendrę a nawet skórkę pomarańczową.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Daje sie wyczuć kolendrę a nawet skórkę pomarańczową.
                            Jaką skórkę użyłeś? Ja raz użyłem Curacao z BA i dała taka ordynarną goryczkę że zastanawiam się, czym by ją zastąpić.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jaką skórkę użyłeś? Ja raz użyłem Curacao z BA i dała taka ordynarną goryczkę że zastanawiam się, czym by ją zastąpić.
                              Zwykł, marketowi, Kotanyi chyba. Myślę, że można by jej dać więcej niż te 20g na ponad 25l brzeczki
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 20: Dunkelweizen

                                Dziś przelane na cichą. Pomiar gęstości wykazał prawie 5°blg ale już nie chciało mi się kombinować i piwo dofermentuje na cichej (mam nadzieję).
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X