JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
    Drożdże zebrałem, pięknie rozwarstwiły się w pojemniku.
    Bydziesz jeszcze dolniaki robił?
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Bydziesz jeszcze dolniaki robił?
      Hmmm, mam lodówkę w piwnicy. Wystarczy ją podłączyć. Teraz jest tam ok 11°C
      Last edited by jkocurek; 2008-04-03, 20:57.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Warka 29: Marcowe

        Dziś zabutelkowane. Dodałem prawie 2l rezerwy bo nie odfermentowało zbyt głęboko (FG ok 4,5°blg) a i temp. w piwnicy wynosi już 12°C. Piwo bardzo ładnie się sklarowało na cichej. Wyszło 49x0,5l, 1x0,66l i 2x0,33l. Smak wydaje mi sie bardzo dobry. Jeżeli doleżakuje do października to powinno być wyśmienite. Jeżeli doleżakuje.... Trzeba uwarzyć coś do bieżącej konsumpcji.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 30: Monachijskie ciemne

          Dziś zabutelkowane z 1,5l rezerwy. Odfermentowało płytko, do ok 4,5°blg ale w smaku super. Sklarowało się też bardzo dobrze.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 31: English Pale Ale

            Dolna fermentacja zakończona (chyba). Czas na górniaki. Na pierwszy ogień Pale Ale.
            Zasyp:
            • Pilzneński - 4,5kg
            • CaraAmber - 0,1kg
            • CaraAroma - 0,1kg
            • Zakwaszający - trochę


            Zacieranie
            • Na lenia. Całość do 11,5l wody o temp. 74°C (RO+kran 50/50 z dodatkiem łyżeczki gipsu). Zacieranie trwało 2,5h. Na koniec zacier był już mocno wychłodzony ale, że miało być leniwie więc przełożyłem do filtracji bez podgrzania.

            Gotowanie 70'/Chmielenie
            • w 10' - 35g Marynki (granulat)
            • w 45' - 15g Golding E.K. i 10g Lubelski (granulat) + 5g mchu irlandzkiego
            • w 55' - 15g Golding E.K. i 5g Lubelski (granulat)


            Po schłodzeniu zadane S-04. Wyszło 24l + 2l rezerwy o gęstości 12°blg. Wydajność taka sobie, ok 69%. Pewno gdybym podgrzał zacier przed filtracja byłoby lepiej. Zamierzam jeszcze piwo nachmielić na zimno.
            Last edited by jkocurek; 2008-04-27, 21:31.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 31: English Pale Ale

              Przelane na cichą. Gęstość zeszła do 3°Blg. Piwo już całkiem klarowne. Tym razem S-04 poszły na dno jak należy. Smak OK jednak goryczka bardzo mocna (a celowałem tylko w połowę goryczki stylu).
              Zachciało mi sie nachmielić piwo na zimno. Wygotowałem woreczek i kamień, wsadziłem do worka z kamieniem chmiel lubelski w szyszkach. Chyba dałem go za dużo bo nie zatonął w piwie. Dociążyłem jeszcze widelcem z kwasiaka ale i tak trochę wystaje nad powierzchnię. Mam nadzieję, że jak chmiel namoknie to pójdzie na dno a przynajmniej nie zaszkodzi piwu wystając nad powierzchnię.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam nadzieję, że jak chmiel namoknie to pójdzie na dno a przynajmniej nie zaszkodzi piwu wystając nad powierzchnię.
                Nie zatonął, ciągle wystaje. Na razie na szczęście wygląda ok.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Warka 31: English Pale Ale

                  Zabutelkowane w piątek 10 maja. Gęstość zeszła do 2°blg. Dodałem 2litry rezerwy. Jest mocno wytrawne i gorzkie. Nie wiem jak to jest, ale celowałem w średnią goryczkę dla tego stylu a nie wyobrażam sobie piwa bardziej gorzkiego niż to. Wydaje mi się też, że jest trochę kwaskowate. Chyba już nie powtórzę próby z chmieleniem na zimno.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Warka 32: Weizen

                    Tym razem zaplanowałem zrobienie dużej warki, tak żeby część przefermentować w piwnicy, gdzie teraz jest 16°C a część w domu, gdzie jest ok 22°C. Planowałem nawarzyć ok 40l piwa za jednym zamachem.

                    Zasyp, trochę czyszczący resztki słodów
                    • słód pszeniczny - 5,2kg
                    • słód pilzneński - 1,5kg
                    • słód Carawheat - 0,25kg
                    • słód Carapils - 0,4kg
                    • słód Carahell - 0,3kg


                    Zacieranie w 18l wody (2/3RO reszta kran)
                    • zasyp na 41°C
                    • przerwa 44°C - 15'
                    • przerwa 52°C - 10'
                    • podgrzanie do 63° i 7l do dekokcji
                    • dekokt:
                      • 72°C - 10'
                      • gotowanie - 10'
                    • po połączeniu 72°C 15'
                    • podgrzanie do 76°C i do filtracji


                    Gotowanie w dwóch garnkach 29l i 14l przez 70' z odpowiednio 15g i 9g szyszek Marynki luzem

                    Przy zacieraniu użyłem po raz pierwszy mieszadła. Sprawdziło sie dość dobrze choć na początku zacierania był problem z dobrym wymieszaniem. Przy filtracji kiedy miałem już ładnie ułożone złoże i w miarę klarowny filtrat wkład z oplotu wyskoczył mi z króćca. Musiałem wszytko przenieść z powrotem z tanka do gara i ponownie założyć wkład. Straciłem dobrą godzinę, a zacier mocno ostygł bo nie chciało mi sie go już podgrzewać. Przez to wyszła nienajlepsza wydajność (ok 67%). 18l brzeczki zostało w domu a 21l trafiło do piwnicy. Zadane namnożonymi z saszetki 3068.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Warka 32: Weizen

                      Gwoli uzupełnienia: warzenie odbyło sie w sobotę. W niedzielę w "tanku domowym " piana miała ok 5cm. Dziś rano urosła jeszcze o 2 cm. Mam nadzieję, że nie wylezie z tanka.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • muavmf
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.08
                        • 119

                        Z ciekawości policzyłem w Promash goryczkę twojego EPA.
                        Wyszło 39 IBU (przy marynka 8%), a styl to 25-35 IBU.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                          Z ciekawości policzyłem w Promash goryczkę twojego EPA.
                          Wyszło 39 IBU (przy marynka 8%), a styl to 25-35 IBU.
                          W standardowym EPA (SG do 1.04) tak ale Extra Special (SG 1,048-1,072) ma ma zakres IBU 30-60.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • muavmf
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.08
                            • 119

                            Nie wiem jak to jest, ale celowałem w średnią goryczkę dla tego stylu a nie wyobrażam sobie piwa bardziej gorzkiego niż to.

                            OK. Ja tylko przyczepiłem się do tego , że celowałeś w 1/2 goryczki.
                            Przy EKSTRA SPECJAL to nadal 15-30 IBU, a z PROMASH jeśli dobrze wyliczyłem 39 IBU, ma prawo być gorzkie.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie wiem jak to jest, ale celowałem w średnią goryczkę dla tego stylu a nie wyobrażam sobie piwa bardziej gorzkiego niż to.

                              OK. Ja tylko przyczepiłem się do tego , że celowałeś w 1/2 goryczki.
                              Przy EKSTRA SPECJAL to nadal 15-30 IBU, a z PROMASH jeśli dobrze wyliczyłem 39 IBU, ma prawo być gorzkie.
                              I miało być - 39,6IBU dokładnie.
                              Dla Ekstra Special ProMash podaje 30-60IBU a nie jak piszesz 15-30. Podobnie można znaleźć na stronie Weast w dziale style guide.

                              Spróbowałem tego piwa ponownie i już nie jest tak źle z tą goryczką. Może wtedy zjadłem coś słodkiego, nie wiem.
                              Last edited by jkocurek; 2008-05-19, 17:44.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 32: Weizen

                                Partię fermentowaną w domu przelałem dziś na cichą. Głównie celem pozbycia się zanieczyszczeń i zebrania drożdży, które pięknie wyległy na powierzchnię. Gęstość zeszła do ok 4°Blg. Zanieczyszczenia to głównie chmiel. Wniosek na przyszłość: nie chmielić szyszkami bez woreczka.
                                Last edited by jkocurek; 2008-05-21, 21:13.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X