JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Warka 32: Weizen
Partia "domowa" trafiła wczoraj do butelek z 1l rezerwy i 70g cukru. Pięknie pachna piwa na na tych 3068
Partia "piwniczna" nadal stoi tak jak stała. Zastanawiam się czy jest sens przelewać ja na cichą. Może od razu za jakieś 2 dni zapakuje do butelek.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 32: Weizen
W sobotę do butelek trafiła partia fermentowana w piwnicy. Na "pierwszy rzut języka" jest znacznie bardziej goździkowa, czyli zgodnie z teorią. Zobaczymy jak obydwie partie nasycą się CO2 i ciut dojrzeją. Do refermentacji dodałem 1,5l lekko zatężonej rezerwy i 50g sacharozy. Powinno to dać nasycenie w okolicy 2,8 obj. CO2/obj. piwa.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 33: Dunkelweizen
Zebrane Weihenstephany 3068 głodują w lodówce więc trzeba dać im coś zjeść, zatem wczoraj uwarzyłem dunkelweizena.
Zasyp:- Słód pszeniczny - 2,3kg
- Słód pilzneński - 1kg
- Słód wiedeński - 1kg
- Carawheat - 0,4kg
- Słód pszeniczny czekoladowy - 0,15kg
- Carafa III - 0,05kg
Planowana barwa 45°EBC
Zacieranie tym razem bez dekokcji:- zatarcie na 42°C
- 44°C - 15' z powolnym podnoszeniem temperatury od 42 do 44°C i potem od 44 do 47°C
- 50°C - 5'
- 62°C - 30'
- 72°C - 15' - próba jodowa negatywna
- 76°C - słody barwiące i do filtracji
Gotowanie 70' w 10' 16g Marynki w szyszkach.
Po wystudzeniu do 23°C zniosłem brzeczkę do piwnicy, gdzie jest ok 17°, żeby sie dobrze schłodziła przed zadaniem drożdży. Wyszło 24,5l w fermentorze + 2,5l rezerwy o gęstości 11,5°Blg. Wydajność taka sobie 66%.
Drożdże zadam dziś, właśnie wyjąłem z lodówki, test smakowy przeszły pozytywnie. Pewno spróbują wyleźć z fermentora:/Last edited by jkocurek; 2008-06-22, 12:28.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 33: Dunkelweizen
Wczoraj trafiła do butelek po 8 dniach fermentacji z pominięciem cichej. Trochę się bałem o tę warkę bo czekała na drożdże prawie 24h w temp. ok 18°C ale na szczęście obawy okazały się nieuzasadnione. Gęstość zeszła do 3°blg. Do refermentacji dodałem 2l lekko zatężonej (do 13,5°blg) rezerwy.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 34: Weizen
Na otwarcie sezonu 2008/2009 klasyczny Weizen. Tak coby szybko uszczuplone zapasy w piwniczce uzupełnić
Zasyp:- słód pszeniczny - 2,5kg
- słód Carawheat - 0,3kg
- słód wiedeński - 1,4kg
- słód pilzneński - 0,8kg
Zacieranie:- 45°C - 15'
- 63°C - 35'
- 72°C - 20'
- 76°C do filtracji
Gotowanie 75', od 10' z 40g szyszek lubelskiego 2007 w woreczku.
Zaraz będę przelewał do fermentora, zobaczymy ile wyszło i jaka wydajność.Last edited by jkocurek; 2008-09-19, 17:04.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
-
Warka 35: English Brown Ale - Northern Brown
Kolejna warka nowego sezonu. Na dolniaki jeszcze za ciepło ale w domu jest 20°C więc warunki w sam raz dla Ale. Tym razem łagodne, ciemne ale w stylu północnym. Niestety bez Pale Ale w zasypie za to z niezłą mieszanką karmelowych
Zasyp:- pilzneński - 1,8kg
- wiedeński - 0,5kg
- monachijski - 1,1kg
- caraaroma - 0,5kg
- caraamber - 0,15kg
- karmelowy ciemny ze Strzegomia - 0,27kg
Zacieranie: na lenia, słody wsypane do 12l kranówki o temp. 75°C. Zostawione w spokoju na aż 3 godziny. Wychłodziło się poniżej 60°C. Do filtracji musiałem podgrzać do ok 74°C, więcej mi się nie chciało.
Gotowanie w sumie jakieś 80'.
Chmielenie:- w 20' - marynka szyszki 20g
- w 50' - E.K. Golding 16g
- w 75' - E.K. Golding 13g
Po schłodzeniu do ok 22°C zadane SafeAle 04. Wyszło 23l 11,5°blg. Wydajność ok 65%. Nienadzwyczajna ale zacieranie na lenia i sporo ciemnych karmelowych słodów. Piwo będzie fermentować w domu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 36: Belgi dwa
Od dawna chodził za mną Dubbel więc wczoraj postanowiłem go machnąć razem z belgijskim ale. Plan był taki: zatrzeć taka ilość słodów, żeby wyszło od razu 15l dubbla 17°blg i ok 20l belgijskiego ale 12°blg.
Zasyp:- s. monachijski - 2,6kg
- s. pilzneński - 2kg
- s. wiedeński - 1kg
- s. Bisquit - 1kg
- s. Caraaroma - 0,2kg
- s. Caraamber - 0,2kg
- s. zakwaszający - co nieco.
Zacieranie - dwupółkowe
- zatarcie na 62°C
- 1 przerwa 30'
- podgrzanie do 72°C
- 2 przerwa 30'
- podgrzanie do 76°C
Odebrałem ok 10l brzeczki przedniej o 21°blg. dolałem 4l wody i do gotowania. Reszta z wysłodzinami dała ok 24l ciut powyżej 10°blg. Wszystko szło fajnie dopóki na chwilę nie wylazłem z kuchni. Wykipiało mi 0,5l dubbla. Potem sytuacja powtórzyła się jeszcze 2 razy i tak straciłem ok 1,5litra brzeczki ok 18°blg grrrrrrrr.
Chmielenie dubbel:- gotowanie 70'
- w 10' 10g Marynki, granulat
- w 30' 10g Lubelski, granulat
- w 55' 0,5kg cukru
Chmielenie belgijskie ale:- gotowanie 70'
- w 10' 16g Marynki, granulat
- w 30' 10g Lubelski, granulat
- w 55' 10g Lubelski, granulat
Wyszło 13,5l ok 17,5°blg dubbla i 10l 12°blg ale. Pierwszy zadałem T-58, drugi US-05.
Dubbel wystartował jeszcze w nocy belgijskie ale dziś rano. Zostało jeszcze ok 2,5l osadów ok 15°blg.Last edited by jkocurek; 2008-11-11, 13:15.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 37: IPA
Dziś "za jednym bajzlem" warzenie IPA.
Zasyp:- s. pilzneński - 2kg,
- s. wiedeński - 1,5kg
- s. Monachijski I - 0,5kg
- s. pszeniczny - 0,3kg
- s. CaraHell - 0,2kg
- s. CaraAmber - 0,2kg
- s. CaraAroma - 0,1kg
- s. zakwaszający - troszku
Zacieranie po angielsku z- jedna przerwą scukrzającą 67-68°C przez 50'
- podgrzanie do 76°C
Postanowiłem zastosować metodę zwiększania wydajności stosowana w browarach. Do filtratora na młóto wlałem podgrzane do 75°C osady z wczorajszego warzenia. Szacuję, że dodałem tak ok 250-300g cukrów.
Gotowanie 70'- w 10' 32g granulatu Marynki
- w 55' 5g mchu irlandzkiego
- w 65' 50g granulatu Lubelskiego
Brzeczka właśnie się chłodzi.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 37: IPA
Wystudzona. Wyszło 23l w fermentorze plus 3l w rezerwie, gęstość 13,5°blg. Wydajność 77% (uwzględniając dodatek osadów 72%). według danych ProMasha uzyskałem 97% wydajności teoretycznej (dzięki wykorzystaniu osadów, inaczej byłoby 89%).
Brzeczkę zadałem US-05.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Comment