Szczegóły do tej pompki proszę, nadciśnienie czy podciśnienie ?
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziSzczegóły do tej pompki proszę, nadciśnienie czy podciśnienie ?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziCzyli podciśnienie, jakie mocne ssanie ta pompka generuje ?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Mi się też fajnie filtrowało. Tz jako, że filtrat nie leciał to dolałem do całości i pojechałem do domu. Po 5h przyjechałem było pusto więc zalałem wrzątkiem i pojechałem na rower.
Po 2h przyjechałem cały garniec pełen więc warzyłem. To było wysładzanie na totalnego leniaPozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka 47: Żytnie
Po schłodzeniu za pomocą wężownicy przeniosłem do piwnicy celem dochłodzenia. Nie chcę startować fermentacji w zbyt wysokiej temp. bo mi drożdże wylezą, szczególnie z takiego oleum jak ta brzeczka. Wydajność mnie zdziwiła. Wyszły 24litry o gęstości 14°blg, co daje wydajność teoretyczną 71% (wg ProMasha nawet 93% ale on liczy względem potencjału słodu a nie suchej masy). Drobno ześrutowany słód żytni i powolna filtracja to chyba przyczyny tego efektu.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziA jakie drożdze dałeś i w jakiej temp.?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziDrożdże dopiero przed chwilą, zebrane z pszenicznej 10tki z piany. Prosto z fermentora do fermentora.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziFajnie, tak przecież najlepiej. W jakiej temp. zadałeś te drożdze?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 46: pszenica startowa 10°blg
Dziś zabutelkowana. Gęstość zeszła do 2°blg. Dodałem 95g cukru bo rezerwa mi się zepsuła nim zdążyłem ją spasteryzować. Byłem pełen obaw co do tej warki bo jak sprawdzałem gęstość w poniedziałek po pobraniu drożdży do żytniego wydawało mi się, że jest kwaśna. Co gorsza, próbkę testowałem PO dodaniu drożdży do żytniego. Na szczęście chyba jest OK.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 47: Żytnie
W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 2l rezerwy. Gęstość zeszła w okolice 3,5°blg. Piwo jest oleiste w konsystencji. Smak jest typowy dla pszenicznych, choć mocniej je nachmieliłem. Może nawet goryczka jest ciut za duża, ale nie wiele i pewno z czasem złagodnieje. Zobaczymy jak się nagazuje, dopiero wtedy będzie można je ocenić i zdecydować czy wysłać na konkurs.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 48: Weizenbock
Wszyscy w Żywcu a ja warzę. Na zakończenie sezonu weizenbock.
Zasyp:- słód pszeniczny: 2,6kg
- słód pilzneński: 2,1kg
- słód pszeniczny ciemny: 0,25kg
- słód Carawheat: 0,2kg
- słód monachijski: 0,35kg
- słód barwiący (Carafa Special III i żywiecki): ok 0,05kg
Zacieranie:- 45°C - 25'
- 52°C - 7'
- 61°C - 40'
- 71°C - 20'
- 76°C - do filtracji
Gotowanie 90'- w 30' 15g Marynki w szyszkach
Wyszło 21l 17°Blg. Wydajność 69% całkiem znośna. Fermentor zniosłem do piwnicy. Jutro zadam gęstwą 3068. W piwnicy jest 16°C.Last edited by jkocurek; 2009-06-20, 21:34.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Warka 48: Weizenbock
W niedzielę wieczorem zadałem brzeczkę całością gęstwy zebranej ze Startowej pszenicy (w. 46). Drożdże ładnie pracowały już w poniedziałek. Fajne są te 3068 . W tej chwili temp. w piwnicy wynosi niecałe 17°C.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment