JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    Szczegóły do tej pompki proszę, nadciśnienie czy podciśnienie ?

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
      Szczegóły do tej pompki proszę, nadciśnienie czy podciśnienie ?
      Pompka perystaltyczna. Chyba wcześniej coś pisałem o niej. Filtracja na oplocie z wężyka umieszczonym w fermentorze i połączonym z kranikiem. Pompka podpięta do kranika. Bliższe szczegóły pompki: producent Masterflex, sterowanie płynne napięciem stałym.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Czyli podciśnienie, jakie mocne ssanie ta pompka generuje ?

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli podciśnienie, jakie mocne ssanie ta pompka generuje ?
          Na tyle na ile pozwala jej sztywność wężyka. Wszystko zależy jaki opór jest po stronie ssania i jak szybko kręci się rotor. Dokładnych parametrów nie studiowałem.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Mi się też fajnie filtrowało. Tz jako, że filtrat nie leciał to dolałem do całości i pojechałem do domu. Po 5h przyjechałem było pusto więc zalałem wrzątkiem i pojechałem na rower.
            Po 2h przyjechałem cały garniec pełen więc warzyłem. To było wysładzanie na totalnego lenia
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 47: Żytnie

              Po schłodzeniu za pomocą wężownicy przeniosłem do piwnicy celem dochłodzenia. Nie chcę startować fermentacji w zbyt wysokiej temp. bo mi drożdże wylezą, szczególnie z takiego oleum jak ta brzeczka. Wydajność mnie zdziwiła. Wyszły 24litry o gęstości 14°blg, co daje wydajność teoretyczną 71% (wg ProMasha nawet 93% ale on liczy względem potencjału słodu a nie suchej masy). Drobno ześrutowany słód żytni i powolna filtracja to chyba przyczyny tego efektu.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                A jakie drożdze dałeś i w jakiej temp.?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jakie drożdze dałeś i w jakiej temp.?
                  Drożdże dopiero przed chwilą, zebrane z pszenicznej 10tki z piany. Prosto z fermentora do fermentora.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Drożdże dopiero przed chwilą, zebrane z pszenicznej 10tki z piany. Prosto z fermentora do fermentora.
                    Fajnie, tak przecież najlepiej. W jakiej temp. zadałeś te drożdze?
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                      Fajnie, tak przecież najlepiej. W jakiej temp. zadałeś te drożdze?
                      W piwnicy jest ok 16°C
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 46: pszenica startowa 10°blg

                        Dziś zabutelkowana. Gęstość zeszła do 2°blg. Dodałem 95g cukru bo rezerwa mi się zepsuła nim zdążyłem ją spasteryzować. Byłem pełen obaw co do tej warki bo jak sprawdzałem gęstość w poniedziałek po pobraniu drożdży do żytniego wydawało mi się, że jest kwaśna. Co gorsza, próbkę testowałem PO dodaniu drożdży do żytniego. Na szczęście chyba jest OK.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Żytnie jeszcze bulko?
                          Godołech że bydzie zicher z tymi drożdzami. Kaj jak kaj, ale u CIa to wszystko gro, yoś jakiś podejrzliwy się zrobiłś.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 47: Żytnie

                            W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 2l rezerwy. Gęstość zeszła w okolice 3,5°blg. Piwo jest oleiste w konsystencji. Smak jest typowy dla pszenicznych, choć mocniej je nachmieliłem. Może nawet goryczka jest ciut za duża, ale nie wiele i pewno z czasem złagodnieje. Zobaczymy jak się nagazuje, dopiero wtedy będzie można je ocenić i zdecydować czy wysłać na konkurs.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 48: Weizenbock

                              Wszyscy w Żywcu a ja warzę. Na zakończenie sezonu weizenbock.
                              Zasyp:
                              • słód pszeniczny: 2,6kg
                              • słód pilzneński: 2,1kg
                              • słód pszeniczny ciemny: 0,25kg
                              • słód Carawheat: 0,2kg
                              • słód monachijski: 0,35kg
                              • słód barwiący (Carafa Special III i żywiecki): ok 0,05kg

                              Zacieranie:
                              • 45°C - 25'
                              • 52°C - 7'
                              • 61°C - 40'
                              • 71°C - 20'
                              • 76°C - do filtracji


                              Gotowanie 90'
                              • w 30' 15g Marynki w szyszkach


                              Wyszło 21l 17°Blg. Wydajność 69% całkiem znośna. Fermentor zniosłem do piwnicy. Jutro zadam gęstwą 3068. W piwnicy jest 16°C.
                              Last edited by jkocurek; 2009-06-20, 21:34.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 48: Weizenbock

                                W niedzielę wieczorem zadałem brzeczkę całością gęstwy zebranej ze Startowej pszenicy (w. 46). Drożdże ładnie pracowały już w poniedziałek. Fajne są te 3068 . W tej chwili temp. w piwnicy wynosi niecałe 17°C.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X