Szczegóły do tej pompki proszę, nadciśnienie czy podciśnienie ?
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
Pompka perystaltyczna. Chyba wcześniej coś pisałem o niej. Filtracja na oplocie z wężyka umieszczonym w fermentorze i połączonym z kranikiem. Pompka podpięta do kranika. Bliższe szczegóły pompki: producent Masterflex, sterowanie płynne napięciem stałym.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Mi się też fajnie filtrowało. Tz jako, że filtrat nie leciał to dolałem do całości i pojechałem do domu. Po 5h przyjechałem było pusto więc zalałem wrzątkiem i pojechałem na rower.
Po 2h przyjechałem cały garniec pełen więc warzyłem. To było wysładzanie na totalnego leniaPozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka 47: Żytnie
Po schłodzeniu za pomocą wężownicy przeniosłem do piwnicy celem dochłodzenia. Nie chcę startować fermentacji w zbyt wysokiej temp. bo mi drożdże wylezą, szczególnie z takiego oleum jak ta brzeczka. Wydajność mnie zdziwiła. Wyszły 24litry o gęstości 14°blg, co daje wydajność teoretyczną 71% (wg ProMasha nawet 93% ale on liczy względem potencjału słodu a nie suchej masy). Drobno ześrutowany słód żytni i powolna filtracja to chyba przyczyny tego efektu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Warka 46: pszenica startowa 10°blg
Dziś zabutelkowana. Gęstość zeszła do 2°blg. Dodałem 95g cukru bo rezerwa mi się zepsuła nim zdążyłem ją spasteryzować. Byłem pełen obaw co do tej warki bo jak sprawdzałem gęstość w poniedziałek po pobraniu drożdży do żytniego wydawało mi się, że jest kwaśna. Co gorsza, próbkę testowałem PO dodaniu drożdży do żytniego. Na szczęście chyba jest OK.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 47: Żytnie
W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 2l rezerwy. Gęstość zeszła w okolice 3,5°blg. Piwo jest oleiste w konsystencji. Smak jest typowy dla pszenicznych, choć mocniej je nachmieliłem. Może nawet goryczka jest ciut za duża, ale nie wiele i pewno z czasem złagodnieje. Zobaczymy jak się nagazuje, dopiero wtedy będzie można je ocenić i zdecydować czy wysłać na konkurs.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 48: Weizenbock
Wszyscy w Żywcu a ja warzę. Na zakończenie sezonu weizenbock.
Zasyp:- słód pszeniczny: 2,6kg
- słód pilzneński: 2,1kg
- słód pszeniczny ciemny: 0,25kg
- słód Carawheat: 0,2kg
- słód monachijski: 0,35kg
- słód barwiący (Carafa Special III i żywiecki): ok 0,05kg
Zacieranie:- 45°C - 25'
- 52°C - 7'
- 61°C - 40'
- 71°C - 20'
- 76°C - do filtracji
Gotowanie 90'- w 30' 15g Marynki w szyszkach
Wyszło 21l 17°Blg. Wydajność 69% całkiem znośna. Fermentor zniosłem do piwnicy. Jutro zadam gęstwą 3068. W piwnicy jest 16°C.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2009-06-20, 21:34.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Warka 48: Weizenbock
W niedzielę wieczorem zadałem brzeczkę całością gęstwy zebranej ze Startowej pszenicy (w. 46). Drożdże ładnie pracowały już w poniedziałek. Fajne są te 3068. W tej chwili temp. w piwnicy wynosi niecałe 17°C.
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...-
Channel: Chorwacja
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
W dniach 16-21.12.2019 z wesołą ekipą eksplorowaliśmy nowe i przypominaliśmy sobie już kiedyś odwiedzone browary Prahy, a także dobrze znane multikrany. Gdy przyjeżdżaliśmy liczba browarów w granicach miasta Prahy wynosiła 51 (!) jednak w trakcie naszego pobytu przybył kolejny
. Co zrozumiałe,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment