JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Warka 48: Weizenbock

    Wczoraj wieczorem weizenbock trafił do 43 butelek z 1,1l rezerwy i 30g cukru. Na tym sezon 2008/2009 został zakończony.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Warka 49: Koelsch, na otwarcie sezonu 2009/2010

      Czas obudzić browar z letargu. Na początek Koelsch. To moje drugie podejście do tego stylu. Poprzednie fermentowa drożdżami S-33 w temperaturze pokojowej nie bardzo wyszło. Teraz plan jest inny: do fermentacji wykorzystam przeznaczone do lagerów S-23. Ich profil nie jest czysty a więc powinny się nadać. Fermentacja w piwnicy w temp. otoczenia wynoszącej 14°C.
      Zasyp:
      • słód pilzneński - 4kg
      • słód pszeniczny 0,8kg


      Zacieranie:
      • 50°C - 10'
      • 62°C - 50'
      • 72°C - 20'


      Gotowanie 70'/Chmielenie:
      • w 10' 60g Lubelskiego w szyszkach
      • w 45' 30g Lubelskiego w szyszkach
      • w 55' 5g mchu irlandzkiego


      Wyszło 27litrów nieco ponad 13°Blg. Wydajność warzelni 78%!! Dobry początek sezonu. Użyłem słodu Suflet kupionego w CP. Przełom był bardzo ładny a wydajność wyśmienita. A kupiłem go tylko do spróbowania .
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
        Wydajność warzelni 78%!! Dobry początek sezonu. Użyłem słodu Suflet kupionego w CP. Przełom był bardzo ładny a wydajność wyśmienita. A kupiłem go tylko do spróbowania .
        To bardzo dobra wiadomość, bo ja kupiłem na spróbowanie 20kg...

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          To bardzo dobra wiadomość, bo ja kupiłem na spróbowanie 20kg...
          No widzisz, trafiłeś w 10tke. Brzeczka strasznie zmętniała na zimno ale to jest typowe przy zasypie prawie tylko z pilzneńskiego. Dawno przestałem się tym przejmować.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 49: Koelsch, na otwarcie sezonu 2009/2010

            We czwartek przelałem na cichą. Temperatura w piwnicy około 13°C. Gęstość ok. 3,5°Blg. Smak bardzo fajny. Piwo już fajnie sklarowane, pewno cicha nie potrwa dłużej jak tydzień. Trzeba uzupełniać zapasy.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Warka 49: Koelsch

              Wczoraj, tj. po tygodniu cichej zabutelkowany. Klarowność przyzwoita. Smak baardzo obiecujący. Chyba zacznę dodawać znacznie większe ilości chmielu aromatycznego na smak: goryczka jest umiarkowana ale smak chmielowy ładnie zaznaczony. Ciekawe jak będzie z pienistością. Do butelkowania dodałem 2litry rezerwy.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 50: Ciemna zagadka

                Za późno zrobiłem zamówienie i surowce nie zdążyły dotrzeć przed 11.11 więc zrobiłem z tego co miałem. Pierwotnie planowałem pilsa ale w końcu postanowiłem dodać 200g barwiącego z Żywca, który kiedyś podarował mi MWA. Z braku świeżych drożdży użyłem gęstwę po Koelschu lekko rozruszaną brzeczką ze starej warki (pół roku w butelce, w temp. pokojowej przetrwała w stanie idealnym).

                Zasyp:
                • pilzneński - Suflet, 4EBC - 3,4kg
                • karapils - Optima - 0,3kg
                • barwiący (Żywiec) - 0,2kg

                Zacieranie
                • 50°C - 10'
                • 62°C - 45'
                • 72°C - 20'
                • 78°C - do filtracji


                Gotowanie70'/chmielenie
                • w 10' - 20g Lubelskiego - szyszki
                • w 40' - 30g Lubelskiego - szyszki
                • w 55' - 5g mchu irlandzkiego
                • w 65' - 20g Lubelskiego - szyszki


                Przy filtracji dodałem jeszcze 1l brzeczki, która została mi z warzenia w zeszłym sezonie. Wyszło razem 24 litry o gęstości prawie 13°Blg - uwzględniając dodatek starej brzeczki wydajność 80%!!!!. Brzeczka jest solidnie czarna, ciekawe co za piwo z tego wyjdzie.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Brzeczka jest solidnie czarna, ciekawe co za piwo z tego wyjdzie.
                  czarne
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • wena
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.03
                    • 23

                    Jakie tam czarne? Przy takiej małej ilości słodu palonego.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wena Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jakie tam czarne? Przy takiej małej ilości słodu palonego.
                      Eeee, nie jest go znowu tak mało: 0,2kg. Jednak i tak jestem zaskoczony barwą jaką nadał temu piwu ten słód. Na visus był raczej brązowy jak czarny. Gdyby to był Strzegomski barwiący 1600EBC to by tłumaczyło efekt ale ziarna tamtego są chyba całkiem czarne...
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Warka 51: EPA - Best Bitter

                        Paczka z BA nadeszła więc warzenie kontynuujemy. Dziś górniak w stylu angielskimna początek drugiej pięćdziesiątki.

                        Zasyp:
                        • Pale Ale - 4,5kg
                        • CaraAroma - 0,3kg


                        Zacieranie
                        Woda w 2/3 z RO z dodatkiem łyżeczki gipsu
                        • 66°C przez 100'. Próba jodowa niepewna więc jeszcze dodatkowo 15' w 72°C
                        • 78°C do filtracji


                        Gotowanie 70'/Chmielenie
                        • w 10' - 14g Challenger granulat i 20g Lubelski w szyszkach
                        • w 40' - 18g Challenger granulat
                        • w 67' - 20g Challenger granulat


                        Wyszło 23litry brzeczki i do odzyskania z osadów jeszcze 2l. Gęstość 13,5°Blg!! Powinienem rozcieńczyć bo to przekracza zakres Best Bittera a wchodzi w Extra Bitter. Wydajność dobra: 74%. Brzeczka mętna jak szlag ale już widać, że białko koaguluje. Zadane drożdżami US-50 po uprzedniej rehydratacji.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 50: Ciemna zagadka

                          Wczoraj przelane na cichą. Po 7 dniach fermentacji gęstość zeszła ładnie do 3°Blg. Piwo jest już klarowne i smakuje bardzo dobrze. Jak nic, za tydzień trafi do butelek.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Warka 51: EPA - Best Bitter

                            Dziś przelane na cichą. Gęstość zeszła do 2°Blg. Jeszcze jest mocno mętne ale fermentacja praktycznie już się zakończyła. Smak piwa jest bardzo dobry.
                            Ostatnio przestałem używać Marynki i piwa smakują mi znacznie bardziej. Mam jeszcze 2 pojemniki po 5l Marynki, jest ktoś chętny?
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Warka 51: EPA - Best Bitter

                              W sobotę zabutelkowane z 1l rezerwy i 60g glukozy rozpuszczonej we wrzątku. Wyszło 48 butelek 0,5l i jeszcze jedna 0,33. Smak piwa jak najbardziej OK.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 50: Ciemna zagadka

                                Zabutelkowana w sobotę 12 grudnia z 1,3l rezerwy.
                                W fermentorach hula wiatr, czas coś uwarzyć.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X