Warka 52:Pils startowy
Tym razem pils lżejszy dla namnożenia drożdży. Raczej płytko odfermentowany i niezbyt goryczkowy.
Zasyp:
Zacieranie
Gotowanie 70'/Chmielenie
Wyszło 21 litrów 11°Blg. Wydajność 71%, przyzwoita. Zadane obudzonymi z letargu Bavarian Lagerami (czekały 2 tygodnie w piwnicy po namnożeniu w 1,5litra brzeczki) w temperaturze 17°C. Po zadaniu drożdży całość wyniesiona do piwnicy.
Tym razem pils lżejszy dla namnożenia drożdży. Raczej płytko odfermentowany i niezbyt goryczkowy.
Zasyp:
- - słód pilzneński (Suflet, 3,8 EBC) 3kg
- - karapils (19 EBC) 0,4kg
Zacieranie
- 62°C - 20'
- 72°C - 30'
- 78°C - 10
Gotowanie 70'/Chmielenie
- w 10' - 15g Marynki
- w 40' - 25g Lubelski
- w 55' - 20g Lubelski + 4,5g mchu irlandzkiego
Wyszło 21 litrów 11°Blg. Wydajność 71%, przyzwoita. Zadane obudzonymi z letargu Bavarian Lagerami (czekały 2 tygodnie w piwnicy po namnożeniu w 1,5litra brzeczki) w temperaturze 17°C. Po zadaniu drożdży całość wyniesiona do piwnicy.
Comment