A jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?
JAK, Lipiński Browar Domowy
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziToo late, drożdże już w wodzie. Termin przydatności to grudzień 2009.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 53: Weissbier
Dziś przelałem na cichą. Gęstość szybko zeszła do 2°Blg. Smak piwa mało weissbierowy, trzeba będzie zmienić nazwę warki. Słabe jednak te Danstary, nie dość, że leniwie startują to piwo nie ma pożądanego smaku. Aromaty są raczej w kierunku cytrusów. Zobaczymy jak się trochę sklaruje i nagazuje w butelkach.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziWyszło 23l o gęstości 12,5°Blg. Wydajność 75,5%, bardzo dobra choć nie najlepsza.
według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?
pzdr
flood
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziWitaj,
według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?
pzdr
floodPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
- pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.
O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.
wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..
pzdr
flood
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziDla słodów wpisanych do BS na stałe;
- pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.
O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.
wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..
pzdr
floodPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 54: Vienna V.2
Z tygodniowym poślizgiem względem planów rozpoczynam warzenie w 2010roku. NA pierwszy ogień lager wiedeński na drożdżach z pilsa.
Zasyp- słód wiedeński - 3kg
- słód monachijski - 1,5kg
- słód caraamber - 0,2kg
- słód barwiący z Żywca - 0,1kg
Zacieranie - dekokcja a'la Coder- zasyp na 38°C z 20 litrami wody (RO+kranówka 50/50) - 15'
- 11litrów rzadkiego odebrane
- gęste
- 10' w 50°C
- 25' w 67°C
- 20' gotowanie
- po połączeniu 69°C, podgrzane do 71°C po 20' próba jodowa negatywna
- 78°C do filtracji
Gotowanie 75'- w 10' 25g Perle granulat
- w 40' 15g Perle granulat
- w 70' 4,5g mchu irlandzkiego (zapomniałem dodać wcześniej stąd o 5' przedłużyłem gotowanie)
Przełom był jak należy. Aktualnie się chłodzi. Podczas studzenia zmętnienie nie jest zbyt duże.Last edited by jkocurek; 2010-01-09, 18:42.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziSuper. Możesz bardziej rozpisać zacieranie dekokcja a'la Coder?
Szczególnie chodzi mi o rzadkie.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka 54: Vienna V.2
Po schodzeniu wyszło 26l (25+1) o gęstości 14°Blg. Wydajność warzelni wyniosła 80%suchej masy!! W ProMashu wyszło 100% wydajności teoretycznej. Widać zastosowane słody miały większą wydajność niż ta zapisana w ProMashu. Brzeczkę zniosłem wczoraj wieczorem do piwnicy, dziś zadam gęstwą z pilsa. Nie pamiętam tylko jakie drożdże tam są Bavarian czy Munich LagerLast edited by jkocurek; 2010-01-10, 10:24.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment