JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    A jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      A jaka data ważności/produkcji? Ja Danstary - i nie tylko ja - przechowywałam w lodówce ponad rok i nic im nie dolegało. Może odczekaj jeszcze 12 godzin?
      Too late, drożdże już w wodzie. Termin przydatności to grudzień 2009.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
        Too late, drożdże już w wodzie. Termin przydatności to grudzień 2009.
        Do zrehydratyzowanych drożdży dodałem 150ml brzeczki 12°Blg. Już po 10 minutach pojawiły się objawy fermentacji. Dałem im jeszcze 20 minut i wlałem do fermentora. Teraz przynajmniej wiem, że choć część drożdży żyje. Być może poprzednią rehydratację przeprowadziłem w zbyt niskiej temperaturze (ok 25°C) a wg przepisu na opakowaniu powinno być 30-35°C. Mam wrażenie, że tym razem granulki lepiej się rozpuściły.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Warka 53: Weissbier

          Fermentacja powoli rusza. Postawiłem fermentor obok kaloryfera bo brzeczka miała rano 18°C. Teraz ma prawie 20.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Warka 53: Weissbier

            Wreszcie fermentacja rozkręciła się na dobre, po 48 godzinach od zadania drożdży!!
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              Cześć
              Mówiłem! bez paniki ;-)
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Warka 53: Weissbier

                Dziś przelałem na cichą. Gęstość szybko zeszła do 2°Blg. Smak piwa mało weissbierowy, trzeba będzie zmienić nazwę warki. Słabe jednak te Danstary, nie dość, że leniwie startują to piwo nie ma pożądanego smaku. Aromaty są raczej w kierunku cytrusów. Zobaczymy jak się trochę sklaruje i nagazuje w butelkach.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • flood
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.06
                  • 182

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wyszło 23l o gęstości 12,5°Blg. Wydajność 75,5%, bardzo dobra choć nie najlepsza.
                  Witaj,

                  według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?

                  pzdr
                  flood

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                    Witaj,

                    według liczenia beersmitha to daje 90- 101% wydajności, w zależnosci jaki słód sie podstawi. To ile można maksymalnie, według tej metody liczenia uzyskać?

                    pzdr
                    flood
                    Ja liczyłem ProMashem i tam wyszło 89% wydajności teoretycznej słodu. Maksymalnie tym sposobem obliczania da się uzyskać pewno nieco powyżej 80% bo reszta to nierozpuszczalne białko, łuska i niewypłukane cukry z ziarna (wysładzanie nie powinno sie prowadzić poniżej 2°Blg w wysłodzinach). Zależy to od rodzaju słodu.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • flood
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.06
                      • 182

                      Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
                      - pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
                      dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.

                      O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.

                      wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..

                      pzdr
                      flood

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dla słodów wpisanych do BS na stałe;
                        - pilsner 2row ger - 81% dry yield fine grain - 93% wydajność wg BS
                        dla pale malt 6 row - 76%dry yield- 100% w BS.

                        O słodach palonych, karmelowych nie wspomnę - jeszcze więcej.

                        wniosek z tego dla mnie taki, że nie da sie tych wydajności porównać wprost - dla każdej mieszanki słodu musi wyjść inna. Cóż - nauka całe życie..

                        pzdr
                        flood
                        Oczywiście. Każdy sposób liczenia jest dobry, trzeba tylko wiedzieć, którego się używa.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Warka 54: Vienna V.2

                          Z tygodniowym poślizgiem względem planów rozpoczynam warzenie w 2010roku. NA pierwszy ogień lager wiedeński na drożdżach z pilsa.

                          Zasyp
                          • słód wiedeński - 3kg
                          • słód monachijski - 1,5kg
                          • słód caraamber - 0,2kg
                          • słód barwiący z Żywca - 0,1kg



                          Zacieranie - dekokcja a'la Coder
                          • zasyp na 38°C z 20 litrami wody (RO+kranówka 50/50) - 15'
                          • 11litrów rzadkiego odebrane
                          • gęste
                            • 10' w 50°C
                            • 25' w 67°C
                            • 20' gotowanie
                          • po połączeniu 69°C, podgrzane do 71°C po 20' próba jodowa negatywna
                          • 78°C do filtracji


                          Gotowanie 75'
                          • w 10' 25g Perle granulat
                          • w 40' 15g Perle granulat
                          • w 70' 4,5g mchu irlandzkiego (zapomniałem dodać wcześniej stąd o 5' przedłużyłem gotowanie)


                          Przełom był jak należy. Aktualnie się chłodzi. Podczas studzenia zmętnienie nie jest zbyt duże.
                          Last edited by jkocurek; 2010-01-09, 18:42.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Super. Możesz bardziej rozpisać zacieranie dekokcja a'la Coder?
                            Szczególnie chodzi mi o rzadkie.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              Super. Możesz bardziej rozpisać zacieranie dekokcja a'la Coder?
                              Szczególnie chodzi mi o rzadkie.
                              Coder popularyzuje ten sposób zacierania na piwo.org. Nie pamiętam skąd zaczerpnął tę metodę. Rzadkie uzyskuję następująco: słody mieszam z wodą (w tym przypadku przez 15') w temperaturze 1 przerwy, przestaje mieszać, po kilku minutach odbieram płyn znad osadu (ilość zależna od temperatury jaka chcę uzyskać po zmieszaniu z dekoktem). W rzadkim znajduje się głownie mąka. Gęste jest naprawdę gęste . Metoda ta wymaga zacierania w dość dużej ilości wody (woda:słód w stosunku ponad 4:1).
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Warka 54: Vienna V.2

                                Po schodzeniu wyszło 26l (25+1) o gęstości 14°Blg. Wydajność warzelni wyniosła 80%suchej masy!! W ProMashu wyszło 100% wydajności teoretycznej. Widać zastosowane słody miały większą wydajność niż ta zapisana w ProMashu. Brzeczkę zniosłem wczoraj wieczorem do piwnicy, dziś zadam gęstwą z pilsa. Nie pamiętam tylko jakie drożdże tam są Bavarian czy Munich Lager
                                Last edited by jkocurek; 2010-01-10, 10:24.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X